Placki z serkiem waniliowym

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z serkiem waniliowym podane na talerzu z dodatkiem owoców.
Placki z serkiem waniliowym
Placki z serkiem waniliowym to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placki można podać także na podwieczorek lub deser. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne słodkości.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
511 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Banan 2 średnie sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska

Przepis na placki z serkiem waniliowym krok po kroku

W misce umieść jajka i serek waniliowy.

Dodaj obrane ze skórki banany.

Zblenduj składniki na gładką masę.

Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz cukier z prawdziwą wanilią.

Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Smaż partiami placki na złoty kolor.

Podawaj placki z dodatkiem domowej konfitury lub kremu czekoladowego.

Jak oceniasz przepis na placki z serkiem waniliowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat placków z serkiem waniliowym

Placki z serkiem waniliowym to bardzo dobry pomysł na szybkie śniadanie dla całej rodziny. Smaczne placki z serkiem homogenizowanym przygotować można z dodatkiem owoców lub kruszonej czekolady. Placuszki są miękkie i bardzo aromatyczne. Przepis na placki z serkiem waniliowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, serek homogenizowany, jajka, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, banan, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki z serkiem waniliowym? W misce umieść jajka i serek waniliowy. Dodaj obrane ze skórki banany. Zblenduj składniki na gładką masę. Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz cukier z prawdziwą wanilią. Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż partiami placki na złoty kolor. Podawaj placki z dodatkiem domowej konfitury lub kremu czekoladowego.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując: placki na słodko sprawdzą się doskonale na śniadanie dla całej rodziny. Smaczne placuszki można przygotować także z dodatkiem kakao lub siekanej czekolady. Placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Placki na słodko są idealne dla dzieci na drugie śniadanie.

Alergeny w plackach z serkiem waniliowym

Lista alergenów dla placków z serkiem waniliowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z serkiem waniliowym

na 100g gotowej potrawy

Placki z serkiem waniliowym to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Placki można przygotować bez dodatku cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
204.58
511.45
Białko (g)
10.55
26.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
28.46
71.16
Węglowodany przyswajalne (g)
27.93
69.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.69
14.22
Tłuszcze nasycone (g)
1.91
4.78
Tłuszcze nienasycone (g)
3.77
9.43
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
79.57
198.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
36.95
92.38
Potas (mg)
319.68
799.21
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
114.45
286.12
Magnez (mg)
45.88
114.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.12
5.29
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z serkiem waniliowym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z serkiem waniliowym

Koszt składników
23.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Serek homogenizowany waniliowy
300 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
3.86
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Banan
200 g
2 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
23.60