Placki z serkiem waniliowym

Opublikowano: 30.06.2025 r.
Mąka pszenna, serek homogenizowany waniliowy, jajka i banany – to najważniejsze składniki tych pysznych placków. Dodaj jeszcze proszek do pieczenia i olej rzepakowy, a wyjdzie coś naprawdę smakowitego. Placki z serkiem waniliowym to idealna opcja na szybkie i sycące śniadanie lub przekąskę.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Serek homogenizowany waniliowy - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Banan - 200 g (2 średnie sztuki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść jajka i serek waniliowy.
- Dodaj obrane ze skórki banany.
- Zblenduj składniki na gładką masę.
- Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz cukier z prawdziwą wanilią.
- Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Smaż partiami placki na złoty kolor.
- Podawaj placki z dodatkiem domowej konfitury lub kremu czekoladowego.
Komentarz dietetyka
Placki z serkiem waniliowym to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Placki można przygotować bez dodatku cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny