Placuszki z serka waniliowego

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z serka waniliowego podane na talerzyku. Placuszki podane są z jogurtem i owocami.
Placuszki z serka waniliowego
Placuszki z serka homogenizowanego waniliowego to doskonała propozycja na smaczne śniadanie lub deser dla dzieci oraz dorosłych. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na placuszki.
Przygotowanie 30 min
540 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Serek homogenizowany waniliowy 1 opakowanie (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, ręcznik papierowy

Przepis na placuszki z serka waniliowego krok po kroku

W misce umieść serek waniliowy, jajko, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka minut.

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Placki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na placuszki z serka waniliowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat placuszków z serka waniliowego

Placuszki z serka waniliowego to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Pyszne domowe placuszki warto podać z dodatkiem miodu oraz świeżych owoców sezonowych. Poza sezonem do podania placuszków można wykorzystać owoce mrożone. Przepis na placuszki z serka waniliowego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania placuszków niezbędne będą następujące produkty spożywcze: serek homogenizowany waniliowy, jajko, mąka pszenna, proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić placuszki z serka waniliowego? W misce umieść serek waniliowy, jajko, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka minut. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu. Placki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli w witaminy A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne składniki mineralne, do których zaliczyć możemy wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.

Mąka pszenna stanowi jedną z najbardziej popularnych mąk, które wykorzystywane są w kuchni polskiej. Mąki wykorzystywane są do przygotowania chleba, ciast lub zagęszczenia sosów. Im ciemniejsza jest mąka i na jej opakowaniu jest większy numer, tym mąka zawiera więcej składników odżywczych. W mąkach typu 2000 jest dużo więcej błonnika niż w mąkach typu 450. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując dobre placuszki z serka homogenizowanego waniliowego stanowią doskonałą propozycję na śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Placuszki najlepiej smakują na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w placuszkach z serka waniliowego

Lista alergenów dla placuszków z serka waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placuszków z serka waniliowego

na 100g gotowej potrawy

Placuszki z serka waniliowego to doskonała propozycja na smaczny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Placuszki są smażone, dlatego nie powinny ich spożywać osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
270.37
540.73
Białko (g)
11.70
23.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
23.23
46.47
Węglowodany przyswajalne (g)
23.21
46.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.57
29.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.48
4.95
Cholesterol (mg)
55.27
110.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
29.66
59.32
Wapń (mg)
92.29
184.59
Magnez (mg)
59.01
118.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.69
3.38
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków z serka waniliowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków z serka waniliowego

Koszt składników
20.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany waniliowy
200 g
1 opakowanie
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 2
2.57
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
20.20