Przepis na placki twarogowe fit krok po kroku

Składniki
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 20 g 2 łyżki
  • Ser twarogowy chudy 150 g
  • Jajko 1 szt.
  • erytrytol 10 g 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 25 ml
  • Truskawki 70 g
To będzie niezbędne
patelnia duża, mikser, duża miska

Do miski dodaj twaróg, mąkę, żółtko jajka, jogurt oraz erytrytol.

Całość rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj.

Białko jaja ubij mikserem lub trzepaczką na sztywną pianę.

Ubite białka dodaj do miski z resztą składników i delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu.

Porcje ciasta wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię tworząc okrągłe placuszki.

Smaż obustronnie do zarumienienia.

Podawaj z truskawkami.

Puszyste, złociste placuszki twarogowe ułożone jeden na drugim na białym kwadratowym talerzu.
Placki twarogowe fit
Koszt przygotowania dania
5.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
301 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Placki twarogowe fit - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach twarogowych fit

Placki twarogowe fit to zdrowsza, bardziej odżywcza i co najważniejsze - mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych placuszków serowych, które są obecne w domowej, tradycyjnej polskiej kuchni od wielu pokoleń. Przygotowywała je niejedna babcia, czy prababcia, często z dodatkiem dużej ilości cukru, czy śmietany. W takiej formie trudno nazwać je zdrowym elementem diety, dlatego przedstawiamy przepis na fit placki z białego sera, które są idealnym pomysłem zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację, sprawdzą się też w roli podwieczorku lub deseru. Idealne dla osób, które są na diecie, ale nie chcą odmawiać sobie przyjemności i słodkości.

Aby przygotować dietetyczne placki z twarogu potrzebne są jajka, twarożek, mąka oraz ulubione owoce. Najczęściej wszystkie te składniki mamy w domach, więc nie są konieczne większe zakupy. Placki serowe fit można przygotować także bez mąki, a zamiast niej wykorzystać np. płatki owsiane lub orkiszowe, a także mielone migdały. Naleśniki twarogowe można przygotować także bez wykorzystania jajek, natomiast placuszki będą wtedy nieco twardsze i mniej pulchne. Przygotowanie jest bardzo proste - wszystkie składniki na ciasto wystarczy wymieszać lub zmiksować. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać mleko, kefir, lub maślankę. Warto rozważyć także dodatek np. cynamonu lub ziarenek wanilii dla podkręcenia i urozmaicenia smaku. Następnie porcje ciasta smażymy na patelni - najlepiej suchej, beztłuszczowej, lub polanej niewielką ilością oleju, obustronnie do zarumienienia - naleśniki twarogowe gotowe!

Tak przygotowane pancakes można podawać z musem z owoców jagodowych, plastrami jabłka lub kiwi, posypane cynamonem lub polane jogurtem. Jako dodatek sprawdzą się również migdały, płatki migdałowe, pistacje lub orzechy włoskie.

Pancakes twarogowe najlepiej smakują na ciepło, zjedzone tuż po przyrządzeniu. Na zimo tracą swoją delikatność i puszystość więc nie warto zostawiać ich na później. Znajdą swoich zwolenników zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Zawierają dużą ilość białka, dlatego sycą na długo.

Wartości odżywcze placków twarogowych fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (325g)
Energia (kalorie)
92.68 kcal
301.22 kcal
Białko
9.20 g
29.89 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Węglowodany w plackach twarogowych fit

Na 100g
Na porcję (325g)
Węglowodany
10.58 g
34.38 g
Węglowodany przyswajalne
9.76 g
31.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (325g)
Tłuszcz
2.68 g
8.71 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.18 g
3.84 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.50 g
4.86 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.93 g
3.02 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
1.85 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki twarogowe fit

Na 100g
Na porcję (325g)
Witamina B6
0.08 mg
0.27 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.60 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna
0.25 mg
0.82 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany
21.23 µg (mcg)
68.99 µg (mcg)
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki twarogowe fit

Na 100g
Na porcję (325g)
Sód
215.41 mg
700.08 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Potas
136.35 mg
443.13 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń
58.86 mg
191.31 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor
138.29 mg
449.44 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez
17.20 mg
55.89 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo
0.69 mg
2.25 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk
0.68 mg
2.23 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.21 mg
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków twarogowych fit 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach twarogowych fit

Lista alergenów dla placków twarogowych fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków twarogowych fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
20 g
2 łyżki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 20 g
Ser twarogowy chudy
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
erytrytol
10 g
2 łyżeczki
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 10 g
Jogurt naturalny
25 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 ml
Truskawki
70 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Liczba porcji:
Razem
48.30
Łączny koszt
5.29
Jak oceniasz przepis na placki twarogowe fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób