Przepis na placki twarogowe blw krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska, widelec

W misce umieść twaróg oraz banana.

Rozgnieć dokładnie widelcem.

Dodaj mąkę, cukier i cynamon. Dokładnie wymieszaj.

Patelnię rozgrzej.

Łyżką nabieraj ciasto i nakładaj na patelnię, formując placuszki.

Smaż, aż się zarumienią.

Placki twarogowe BLW podane na białym talerzu z bananem
Placki twarogowe BLW
Koszt przygotowania dania
2.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
275 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Placki twarogowe BLW - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach twarogowych BLW

Placki twarogowe BLW to świetny pomysł na pyszne serowe placuszki dla dzieci. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Przepis na placki twarogowe BLW jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku w misce umieść twaróg oraz banana. Rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj mąkę, cukier i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Patelnię rozgrzej. Łyżką nabieraj ciasto i nakładaj na patelnię formując placuszki. Smaż, aż się zarumienią. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić placki twarogowe BLW.

BLW – ang. baby led weaning to metoda karmienia małych dzieci, która ma na celu rozszerzania ich diety poprzez stopniowe odstawianie od mleka. Dzięki tej metodzie dziecko może uczestniczyć przy zdrowych posiłkach osób dorosłych (nie zawierających cukru i soli), a tym samym poznawać nowe smaki i produkty. Ta metoda ma również na celu nauczenie dziecka samodzielnego jedzenia, poprzez przygotowywanie posiłków łatwych do chwycenia w rączkę. Dziecko poznaje świat wszystkimi zmysłami, dlatego tak ważne jest by miało chwilę na zapoznanie się z produktami, które ma włożyć do ust, nawet jeśli oznacza to ich rzucanie czy rozgniatanie.

Te dobre placki dorosłym możesz podać z miodem lub syropem klonowym. Świetnie smakują również oprószone cukrem pudrem lub po prostu same. Ich kwaskowato-słodki smak na pewno Was zachwyci.

Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego. Te placuszki są nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych.

Wartości odżywcze placków twarogowych BLW

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
152.96 kcal
275.32 kcal
Białko
8.73 g
15.71 g

Węglowodany w plackach twarogowych blw

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
21.11 g
38.00 g
Węglowodany przyswajalne
19.43 g
34.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
3.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
4.09 g
7.35 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
4.01 g
Tłuszcze nienasycone
1.86 g
3.35 g
Tłuszcze jednonasycone
1.25 g
2.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
1.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
112.45 mg
202.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki twarogowe blw

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
55.88 µg (mcg)
100.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.35 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
2.84 mg
5.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.61 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
0.71 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
54.47 µg (mcg)
98.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.45 mg
0.82 mg
Niacyna
1.22 mg
2.19 mg
Foliany
45.92 µg (mcg)
82.66 µg (mcg)
Beta karoten
12.64 µg (mcg)
22.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki twarogowe blw

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
109.52 mg
197.14 mg
Potas
203.90 mg
367.02 mg
Wapń
54.63 mg
98.33 mg
Fosfor
119.59 mg
215.25 mg
Magnez
20.52 mg
36.93 mg
Żelazo
1.63 mg
2.93 mg
Cynk
0.71 mg
1.28 mg
Miedź
0.09 mg
0.16 mg
Mangan
0.49 mg
0.87 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków twarogowych BLW 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach twarogowych BLW

Lista alergenów dla placków twarogowych BLW przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania placków twarogowych BLW

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
40 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Banan
60 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 60 g
Cynamon
3 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 3 g
Koszt składników
14.60
Jak oceniasz przepis na placki twarogowe blw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób