Przepis na placki twarogowe z jabłkiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
patelnia duża, mikser, tarka, duża miska, widelec

Oddziel białka od żółtek.

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

W misce umieść pokruszony twaróg, dodaj żółtka i cukier waniliowy. Całość rozgnieć widelcem i połącz.

Dodaj jabłko i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj.

Białka i cukier puder ubij na sztywną pianę z pomocą miksera.

Delikatnie wmieszaj pianę do ciasta, dodaj cynamon i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i nakładaj na patelnie, formując placuszki.

Smaż z obu stron, aż ładnie się zarumienią.

Placki twarogowe z jabłkiem podane na ciemnym talerzu
Placki twarogowe z jabłkiem
Koszt przygotowania dania
9.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
674 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Placki twarogowe z jabłkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach twarogowych z jabłkiem

Placki twarogowe z jabłkiem to świetny pomysł na drugie śniadanie lub sycący obiad. Te pyszne placuszki są łatwe i szybkie w przygotowaniu i na pewno Ci zasmakują.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić placki twarogowe z jabłkiem to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Oddziel białka od żółtek. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce umieść pokruszony twaróg, dodaj żółtka i cukier waniliowy. Całość rozgnieć widelcem i połącz. Dodaj jabłko i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj. Białka i cukier puder ubij na sztywną pianę z pomocą miksera. Delikatnie wmieszaj pianę do ciasta, dodaj cynamon i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i nakładaj na patelnie, formując placuszki. Smaż z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przepis na placki twarogowe z jabłkiem wykonuje zawsze, gdy moja lodówka świeci pustkami. Każdy z nas ma w swojej składniki takie jak mąka, cukier czy zapomniane jabłko. Polecam to danie, jeśli marzą Ci się smaczne placuszki przywracające wspomnienia z dzieciństwa.

Te dobre placki możesz podać z miodem lub syropem klonowym. Świetnie smakują również oprószone cukrem pudrem lub po prostu same. Ich kwaskowato-słodki smak na pewno Was zachwyci.

Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Wartości odżywcze placków twarogowych z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
168.70 kcal
674.78 kcal
Białko
8.42 g
33.67 g

Węglowodany w plackach twarogowych z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
19.82 g
79.29 g
Węglowodany przyswajalne
18.97 g
75.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
3.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
6.17 g
24.67 g
Tłuszcze nasycone
2.44 g
9.77 g
Tłuszcze nienasycone
3.72 g
14.90 g
Cholesterol
81.07 mg
324.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki twarogowe z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.07 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.56 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.85 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.88 mg
3.52 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
32.23 µg (mcg)
128.90 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki twarogowe z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
144.78 mg
579.12 mg
Potas
105.98 mg
423.93 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
51.41 mg
205.66 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
115.72 mg
462.88 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.18 mg
44.73 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
4.55 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.56 mg
2.22 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków twarogowych z jabłkiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach twarogowych z jabłkiem

Lista alergenów dla placków twarogowych z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania placków twarogowych z jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
27.40
Jak oceniasz przepis na placki twarogowe z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób