Placki twarogowe z jabłkiem

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki twarogowe z jabłkiem podane na ciemnym talerzu
Placki twarogowe z jabłkiem
Placki twarogowe z jabłkiem to świetny pomysł na drugie śniadanie lub sycący obiad. Te pyszne placuszki są łatwe i szybkie w przygotowaniu i na pewno Ci zasmakują.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Miksowanie 20 min
674 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Cukier puder (40 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Cynamon (5 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, tarka, duża miska, widelec

Przepis na placki twarogowe z jabłkiem krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

W misce umieść pokruszony twaróg, dodaj żółtka i cukier waniliowy. Całość rozgnieć widelcem i połącz.

Dodaj jabłko i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj.

Białka i cukier puder ubij na sztywną pianę z pomocą miksera.

Delikatnie wmieszaj pianę do ciasta, dodaj cynamon i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i nakładaj na patelnie, formując placuszki.

Smaż z obu stron, aż ładnie się zarumienią.

Jak oceniasz przepis na placki twarogowe z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat placków twarogowych z jabłkiem

Placki twarogowe z jabłkiem to świetny pomysł na drugie śniadanie lub sycący obiad. Te pyszne placuszki są łatwe i szybkie w przygotowaniu i na pewno Ci zasmakują.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić placki twarogowe z jabłkiem to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Oddziel białka od żółtek. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce umieść pokruszony twaróg, dodaj żółtka i cukier waniliowy. Całość rozgnieć widelcem i połącz. Dodaj jabłko i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj. Białka i cukier puder ubij na sztywną pianę z pomocą miksera. Delikatnie wmieszaj pianę do ciasta, dodaj cynamon i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i nakładaj na patelnie, formując placuszki. Smaż z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Przepis na placki twarogowe z jabłkiem wykonuje zawsze, gdy moja lodówka świeci pustkami. Każdy z nas ma w swojej składniki takie jak mąka, cukier czy zapomniane jabłko. Polecam to danie, jeśli marzą Ci się smaczne placuszki przywracające wspomnienia z dzieciństwa.

Te dobre placki możesz podać z miodem lub syropem klonowym. Świetnie smakują również oprószone cukrem pudrem lub po prostu same. Ich kwaskowato-słodki smak na pewno Was zachwyci.

Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To za to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Alergeny w plackach twarogowych z jabłkiem

Lista alergenów dla placków twarogowych z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placków twarogowych z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
168.70
674.78
Białko (g)
8.42
33.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
19.82
79.29
Węglowodany przyswajalne (g)
18.97
75.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
3.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.17
24.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.44
9.77
Tłuszcze nienasycone (g)
3.72
14.90
Cholesterol (mg)
81.07
324.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
3.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.23
128.90
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
144.78
579.12
Potas (mg)
105.98
423.93
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.41
205.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
115.72
462.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.18
44.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
4.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.56
2.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków twarogowych z jabłkiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków twarogowych z jabłkiem

Koszt składników
27.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
27.40