Placuszki białkowe

Opublikowano: 23.03.2022 r., 8:39 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki białkowe
Placuszki białkowe
Te dietetyczne placuszki białkowe są genialnym pomysłem na śniadanie fit. Proteinowe, bez mąki oraz cukru – dobre na śniadanie zdrowe i zarazem pyszne.
Przygotowanie 15 min
323 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
  • Ser twarogowy chudy (125 g)
  • Budyń (proszek) bez dodatku cukru (15 g)
  • Odżywka białkowa (15 g)
  • Erytrytol (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, blender, duża miska

Przepis na placuszki białkowe krok po kroku

Białko oddziel od żółtka.

Ubij białko na sztywną pianę z odrobiną soli.

Zblenduj ser, jogurt, żółtko, odżywkę, erytrytol oraz budyń.

Do zblendowanych składników dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj łyżką.

Rozgrzej patelnię.

Wylewaj po łyżce masy na patelnię i smaż placuszki na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na placuszki białkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placuszków białkowych

Te dietetyczne placuszki białkowe są genialnym pomysłem na śniadanie fit. Proteinowe, bez mąki oraz cukru – dobre na śniadanie zdrowe i zarazem pyszne. Przepis na placuszki białkowe na pewno zaciekawi każdego, kto potrzebuje posiłków bogatych w białko. Dodatkowo proteinowy placuszek białkowy nada się dla osób, które nie mogą pożywać glutenu. Z tym prostym przepisem unikniesz dodania cukru, więc te dietetyczne placuszki białkowe to odpowiedni pomysł na zdrowe danie. Zobacz, jak zrobić placuszki białkowe, pyszne i fit zarazem.

Placuszki białkowe to prosty przepis na proteinowe danie idealne na śniadania. Mogą one być dobrym przepisem na słodki deser, który będzie świetnie zaspokajał ochotę na słodkie. Przepis na placuszki białkowe jest zdrowy, nie zawiera dodanego cukru białego ani mąki. Składa się z sera białego, odżywki białkowej, jogurtu naturalnego, proszku budyniowego, erytrytolu oraz jajka. Jak zrobisz placuszki białkowe, dodaj do nich takie produkty jak: masło orzechowe, orzechy, nasiona lub ziarna, owoce, dżemy. Są smaczne nawet jedzone bez żadnych dodatków.

Jeśli dietetyczny posiłek kojarzy Ci się z daniem niedobrym, musisz poznać ten pomysł na fit placuszki białkowe. Ten prosty przepis jest pyszny i jednocześnie proteinowy. Jak zrobić placuszki białkowe bez mąki? Przygotuj sobie odżywkę białkową. Ona znakomicie sprawdzi się w roli mąki. Na początku zacznij od oddzielenia białka od żółtka. Ubij białko ze szczyptą soli, aż będzie sztywne. Za pomocą blendera zblenduj ser, jogurt, żółtko, odżywkę, budyń i erytrytol. Dobre jest zblendowanie tych składników na jednolitą masę bez grudek. Jeżeli nie posiadasz blendera, możesz po prostu rozdrobić najpierw ser widelcem, a następnie dodać go do reszty składników. Do zblendowanych produktów dodaj ubite wcześniej białko i bardzo delikatnie wymieszaj masę łyżką. Nagrzej dobrze patelnię. Nakładaj po 1 łyżce masy i smaż, aż placki zmienią kolor na złoty. Placuszki białkowe podawaj, jak lubisz.

*Do przepisu na placuszki białkowe wybierz taki smak odżywki, który najbardziej Ci odpowiada. Może to być klasyczny smak waniliowy, ale także bardziej wyszukane. Każdy smak będzie pasował. Jednocześnie, smak odżywki wpływa na smak placuszków.

*Przyda się dobra patelnia, która nie jest uszkodzona. Jest to priorytet, jeżeli chodzi o smażenie placuszków. Zniszczona patelnia zwiększy ryzyko uszkodzenia placuszków. Jeżeli jest konieczność, do smażenia placków dodaj olej lub masło. Zapobiegną one przyleganiu placuszków, a dodatkowo polepszą smak.

Alergeny w placuszkach białkowych

Lista alergenów dla placuszków białkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Ser twarogowy chudy
    • odżywka białkowa

Wartości odżywcze placuszków białkowych

na 100g gotowej potrawy

W przepisie nie ma mąki. Jest to więc przepis bezglutenowy. Placuszki zawierają wysoką ilość białka i nie mają dodanego cukru stołowego. Jest to propozycja na zdrowy i dietetyczny posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
117.51
323.15
Białko (g)
11.54
31.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
14.15
38.90
Węglowodany przyswajalne (g)
13.73
37.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
3.74
10.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
6.78
Tłuszcze nienasycone (g)
1.27
3.49
Brak danych dla: odżywka białkowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina C (mg)
1.64
4.50
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
287.60
790.90
Wapń (mg)
98.47
270.80
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
2.44
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków białkowych 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków białkowych

Koszt składników
55.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Ser twarogowy chudy
125 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 125 g
Budyń (proszek)
15 g
bez dodatku cukru
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Odżywka białkowa
15 g
26.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Erytrytol
15 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 15 g
Koszt składników
55.80