Pizza zawijana

Opublikowano: 29.03.2023 r., 12:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza zawijana podana na talerzyku.
Pizza zawijana
Pizza zawijana to doskonała opcja na szybką kolację, ale również naprawdę ciekawą. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować je w domu, koniecznie sprawdź ten przepis.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
576 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie (230 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Cebula (100 g)
  • Szynka kanapkowa (85 g)
  • Ser Mozzarella tarty (80 g)
  • Pieczarki (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na pizzę zawijaną krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę, tylko by się zarumieniła.

Paprykę opłucz i pokrój w małą kostkę. Dodaj ją do cebuli na patelni. Podsmaż 5 minut.

Pieczarki zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników.

Całość posyp solą, pieprzem, ziołami i papryką w proszku. Smaż 10 minut. Pod koniec dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.

Na blaszce piekarnika rozłóż papier do pieczenia, a na papierze umieść rozwinięte ciasto (możesz użyć również tradycyjnego ciasta na pizzę). Na środku ciasta (pasek około 1/3 ciasta) rozłóż warzywa z szynką. Na wierzch posyp starty ser.

Dwie kolejne części delikatnie rozetnij nożem, jednak nie do końca. Paski zakładaj na siebie naprzemiennie, by stworzyły warkocz ułożony na środku.

Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je. Pędzelkiem nałóż jajko na wierzch ciasta.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pizzę zawijaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat pizzy zawijanej

Pizza zawijana to doskonała opcja na szybką kolację, ale również naprawdę ciekawą. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować je w domu, koniecznie sprawdź ten przepis.

Przepis na pizzę zawijaną to smaczna opcja na posiłek lub przekąskę. Całość w zależności od wybranej opcji można przygotować w kilka chwil. Zwłaszcza jeśli sięgniesz po gotowe ciasto. Jest niesamowicie łatwa, a wspaniale smakuje. To idealny przepis dla miłośników pizzy, którzy nie lubią tracić zbyt wiele czasu w kuchni. Idealnego smaku nadaje jej ciekawe połączenie sera i ziół, a wszystkiego dopełnia smaczne i kruche ciasto. Można ją zrobić na pyszny podwieczorek, czy drugie śniadanie. Jest inspirowana śródziemnomorską kuchnią, w dużo prostszym wydaniu.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić pizzę zawijaną, by była pyszna i interesująca, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Wychodzi z niego najlepsza domowa pizza, którą upieczesz w piekarniku w kilka chwil. Możesz ciasto do niej przygotować samodzielnie. Jednak sprawdza się również ta z gotowego ciasta np. francuskiego. Najlepsze w niej jest to, że korzystając z gotowego ciasta, można ją zrobić w ekspresowym tempie, więc sprawdzi się nawet w awaryjnych sytuacjach. Można zmieniać też dodatki, by urozmaicać sobie to danie, tak by mogło gościć na stołach bardzo często i by się nie nudziło. To również świetna przekąska na przyjęcia dla dzieci, warto ją wykonać, gdy nie ma się pomysłu co zaserwować najmłodszym. Ta potrawa jest naprawdę smaczna, więc na pewno przypadnie do gustu nawet im. Dodatkowo, nie jest zbyt ostra, czy słona, a dodatki można modyfikować w zależności od upodobań.

To idealne przekąski na imprezę, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pizzy czy kuchni włoskiej. Smakuje naprawdę wspaniale, zwłaszcza podana na ciepło, choć również na zimno zachwyca świetnym połączeniem smakowym. Najłatwiej użyć do jej wykonania gotowego ciasta francuskiego, jednak można też zrobić ją z ciasta na pizzę, wcześniej przygotowanego. Idealnie sprawdzi się ciasto drożdżowe. Warto je wtedy zrobić dzień wcześniej, tak by smakowały pysznie i by ciasto wystarczająco wyrosło.

Alergeny w pizzy zawijanej

Lista alergenów dla pizzy zawijanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pizzy zawijanej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest dość kaloryczna, a przy tym ma wysoki indeks glikemiczny. Warto uważać na nią na diecie cukrzycowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
262.14
576.70
Białko (g)
6.81
14.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
15.03
33.08
Węglowodany przyswajalne (g)
13.83
30.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
2.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
19.68
43.29
Tłuszcze nasycone (g)
6.32
13.91
Tłuszcze nienasycone (g)
13.36
29.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.07
24.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.28
5.03
Cholesterol (mg)
36.98
81.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
68.70
151.14
Witamina B6 (mg)
0.14
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.78
Witamina C (mg)
35.59
78.29
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.50
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.41
3.11
Retinol (µg (mcg))
25.67
56.48
Tiamina (mg)
0.20
0.44
Ryboflawina (mg)
0.20
0.43
Niacyna (mg)
1.98
4.36
Foliany (µg (mcg))
39.50
86.91
Beta karoten (µg (mcg))
445.67
980.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
238.49
524.67
Potas (mg)
152.90
336.39
Wapń (mg)
57.35
126.17
Fosfor (mg)
90.16
198.36
Magnez (mg)
13.14
28.91
Żelazo (mg)
1.09
2.39
Cynk (mg)
0.78
1.72
Miedź (mg)
0.07
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy zawijanej 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy zawijanej

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
230 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 230 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szynka kanapkowa
85 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 85 g
Ser Mozzarella
80 g
tarty
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 80 g
Pieczarki
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
53.00