Ciasto francuskie na kolację

ciasto francuskie na kolację

Ciasto francuskie o chrupiącej, wielowarstwowej strukturze powstaje poprzez wielokrotne wałkowanie i schładzanie 2 warstw ciasta mącznego i maślanego. Ciasto służy do zawijania farszu, dzięki czemu świetnie nadaje się na szybkie przekąski wytrawne i słodkie. Przepisy na przekąski z ciasta francuskiego polegają na wykonaniu farszu, następnie zawinięciu go w ciasto francuskie i zapieczeniu w piekarniku. Z ciasta francuskiego robimy drożdżówki i ciasteczka na słodko. Idealnie nadaje się ono także do wyrobu pasztecików z mięsem lub z kapustą i grzybami. Ciasto francuskie wykorzystujemy również do wypieku tart i quiche.

Ciasto francuskie na kolację - proste przepisy na szybką kolację

Ciasto francuskie idealnie nadaje się na szybkie dania na kolację. Wystarczy zawinąć w nie farsz i zapiec w piekarniku. Dobrym pomysłem na danie kolacyjne jest też tarta lub quiche na cieście francuskim. Dania przy użyciu ciasta francuskiego  na kolację możemy zrobić na słono lub na słodko i podać na ciepło lub na zimno. Przedstawiamy najciekawsze pomysły, co zrobić z ciasta francuskiego na kolację. Doradzamy jak zrobić prawdziwe przysmaki na kolację na bazie ciasta francuskiego i różnego rodzaju farszu.

Co zrobić z ciasta francuskiego na kolację

Co to jest ciasto francuskie i jak je wykorzystać na pyszne i szybkie dania na kolację

Ciasto francuskie charakteryzuje się chrupiącą, wielowarstwową strukturą. Idealnie nadaje się na szybkie dania, gdyż wystarczy zrobić farsz, zawinąć w ciasto francuskie i zapiec w piekarniku. Z ciastem francuskim zrobimy przysmaki zarówno wytrawne jak i słodkie. Jest ono szczególnie dobre na szybkie przekąski i dania na kolację.

Chrupiącą, wielowarstwową strukturę ciasta uzyskuje się poprzez dodatek tłuszczu i wielokrotne składanie i wałkowanie ciasta. Wykonanie ciasta francuskiego polega na użyciu  ciasta mącznego i ciasta maślanego. Na rozwałkowanym cieście mącznym układamy schłodzone ciasto maślane i zawijamy całość w kopertę. Po rozwałkowaniu ciasto schładzamy w lodówce. Następnie składamy, wałkujemy i znowu schładzamy w lodówce. Czynności te powtarzamy co najmniej 5 razy. Robienie samodzielnie ciasta francuskiego w domu jest pracochłonne i wymaga sporego doświadczenia. Dlatego też na szybką kolację wykorzystuje się gotowe ciasto francuskie, które warto mieć w lodówce.

Gotowe ciasto francuskie można bez trudu kupić w każdym markecie. Pamiętajmy jednak, aby dokładnie czytać etykiety i wybierać wyroby dobrej jakości. W tanich wyrobach masło zostało zastąpione tanimi, niezdrowymi olejami. Ciasto francuskie warto mieć w lodówce, gdyż jest ono doskonałym materiałem na szybkie danie na kolację lub na imprezę. Czy ciasto francuskie jest zdrowe? Z uwagi na dużą zawartość tłuszczu jest to bomba kaloryczna. Jednak ilość samego ciasta w wypieku jest niewielka i wszystko zależy od farszu, który możemy zrobić ze zdrowych owoców i warzyw.

Najciekawsze pomysły na smaczne dania kolacyjne z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie sprawdzi się do wypieków wytrawnych i na słodko. Wypieki z ciasta francuskiego można jeść na ciepło lub na zimno. W kuchni polskiej ciasto francuskie wykorzystuje się głównie do wyrobu domowych pasztecików z mięsem lub z kapustą i grzybami. Można w nie zawinąć dowolny farsz. Co ciekawe, ciasto pozwala na fantazyjne zawijanie, dzięki czemu możemy wykazać się kreatywnością i wykonać ciasteczka lub paszteciki w ciekawych formach.

Innym rodzajem wykorzystania ciasta francuskiego są różnego rodzaju tarty lub placek lotaryński. Tarty robimy z ciasta kruchego lub drożdżowego, zaś gotowe ciasto francuskie pozwala znacznie przyspieszyć proces wypieku.

Ciasto francuskie na kolację - przykładowe, proste przepisy:

  • ciasto francuskie z łososiem,
  • ciasto francuskie z pesto,
  • parówki zawijane w ciasto francuskie,
  • ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą,
  • drożdżówki z dżemem, rabarbarem lub serem,
  • ciasto francuskie z mięsem mielonym,
  • tarta na słodko,
  • placek lotaryński z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie na kolację - proste przepisy na smaczne dania kolacyjne

Przepisy na pyszne dania wytrawne na kolację z ciasta francuskiego

Dobre przepisy na wypieki z ciasta francuskiego polegają przede wszystkim na wykonaniu dobrego farszu. Najlepszy przepis na farsz gwarantuje dobre paszteciki lub wytrawne drożdżówki, które wystarczy napełnić farszem i zapiec w piekarniku.

Najlepszy farsz wytrawny:

  • szpinak bez dodatków lub z dodatkiem sera, jajek lub ryby,
  • mięso mielone,
  • kapusta z grzybami,
  • pesto,
  • sery, jak mozzarella, ser pleśniowy, ser żółty,
  • ser i szynka,
  • parówki,
  • smażone warzywa,
  • łosoś.

Farsz robimy według własnego uznania z połączenia wyżej wymienionych składników. Najprostszą  przekąskę z ciasta francuskiego wykonamy zawijając w nie parówki z tartym serem, ketchupem lub musztardą.

Doskonałym daniem na kolację jest wytrawna tarta lub quiche, które kroimy w trójkąty i podajemy na ciepło lub na zimno. Tradycyjny quiche, czyli placek lotaryński, robimy z ciasta kruchego. Możemy również wykorzystać ciasto francuskie. Klasyczny farsz do quice powstaje z masy jajecznej z mlekiem i śmietaną oraz z przyprawami. Jako dodatek możemy wykorzystać boczek, szynkę, łososie, kurczaka, szpinak lub inne warzywa. Uzyskamy w ten sposób pożywne, sycące danie, idealne na kolację lub na imprezę.

Przykładowy przepis: quiche ze szparagami

Składniki dla 4 porcji:

  • Ciasto francuskie 200 g,
  • Szparagi 167 g,
  • Śmietanka kremowa 30% 267 g,
  • Żółtko jajka 2 szt.,
  • Ser parmezan 20 g.

Wyłóż ciasto francuskie na formie do quiche. Zrób farsz przez roztrzepanie jajek ze śmietaną z dodatkiem utartego parmezanu i wlej go na ciasto. Oderwij zdrewniałą łodygę szparagów. Umyj je i ułóż na wierzchu quiche. Upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Pomysły na słodkie przysmaki z ciasta francuskiego na kolację

Ciasto francuskie świetnie nadaje się na szybkie przekąski na słodko. Pozwoli ono na zrobienie tarty na słodko z dowolnym farszem. Możemy w tym celu użyć owoców, sera, masy makowej, budyniu lub kremu czekoladowego. Podobne rodzaje nadzienia możemy wykorzystać do zrobienia zawijanych drożdżówek. Wystarczy posmarować ciasto francuskie nadzieniem i fantazyjnie zawinąć. Ciasto pozwala na różne rodzaje zawijania. Możemy zrobić drożdżówki lub rogaliki zawijając ciasto w formę rogalika, koperty, kieszonki, woreczka, warkocza, rolady i wiele innych.

Pomysł wykorzystania ciasta francuskiego na kolację jest taki sam jak w przypadku robienia wytrawnych pasztecików. Przysmaki z ciasta francuskiego nadają się do podania na ciepło lub na zimno. Dlatego też przygotowując dania na kolację warto szybko zrobić więcej bułeczek lub rogalików, aby mieć gotowe przekąski na jutro. Nadziewane bułeczki z ciasta francuskiego będą idealne do zabrania na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły, jak również jako przekąska lub na kolację następnego dnia.

Przykładowe przepisy:

Ciasto francuskie z jabłkami i budyniem, składniki na 10 porcji:

  • Ciasto francuskie 400 g,
  • Mleko 3,2% 500 ml,
  • Masło 100 g,
  • Budyń (proszek) 40 g,
  • Cukier 200 g,
  • Jabłko 400 g,
  • Jajko 1 szt.,
  • Cynamon.

Aby zrobić farsz przygotowujemy budyń na mleku. Dodajemy cukier i masło i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie układamy łyżkę budyniu i kawałek obranego jabłka. Posypujemy farsz cynamonem. Zawijamy  w  dowolny sposób. Najprostszym sposobem zawinięcia jest złożenie kwadratu na pół i zlepienie brzegów. Na wierzchu bułeczki delikatnie nacinamy. Aby bułeczki miały ładny, błyszczący wierzch, roztrzepujemy jajko z odrobiną wody i smarujemy każdą bułeczkę na wierzchu przy pomocy pędzla kuchennego. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 st. C.

Ciasto francuskie doskonale nadaje się na szybkie dania na kolację. Służy ono do zawijania farszu i wypieku pasztecików lub drożdżówek lub jako podstawa do tarty lub quiche. W ciasto francuskie zawijamy farsz wytrawny lub słodki i zapiekamy w piekarniku.

Ciasto francuskie na kolację - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto