Ciasto francuskie na obiad

ciasto francuskie na obiad

Ciasto francuskie charakteryzuje się warstwową, kruchą strukturą. Wykonanie ciasta francuskiego samemu jest pracochłonne. Dlatego też w sklepach możemy kupić gotowe ciasto francuskie do samodzielnego upieczenia. Służy ono do owijania farszu i mięs oraz warzyw w cieście. Pyszne proste przepisy na paszteciki, warzywa w cieście, quiche, tarty czy mięso w cieście można wykonać bardzo szybko i wykorzystać jako szybki obiad. Sekretem na pyszne danie obiadowe z ciasta francuskiego jest przepis na dobry farsz.

Ciasto francuskie na obiad - szybkie potrawy z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie kojarzy się przede wszystkim z przekąskami na słodko. Wystarczy owinąć w nie owoce, aby tworzyć najlepsze, smaczne i szybkie przekąski. Czy z ciasta francuskiego można zrobić również smaczne potrawy na obiad? Otóż tak. Ciasto francuskie na obiad sprawdzi się do robienia warzyw lub mięs w cieście, tart lub pasztecików. Przedstawiamy najlepsze, proste przepisy na szybkie potrawy obiadowe z wykorzystaniem ciasta francuskiego.

Jak zrobić dobre danie obiadowe z ciastem francuskim

Jak się robi ciasto francuskie

Ciasto francuskie charakteryzuje się kruchą, warstwową strukturą. Jest dość tłuste. Jego wykonanie samodzielnie jest pracochłonne, dlatego też zazwyczaj korzystamy z dostępnych, gotowych płatów ciasta francuskiego, które wystarczy tylko zapiec w piekarniku.

Zastanawiamy się, jak się robi ciasto francuskie i czy można je zrobić samemu w domu. Dobre ciasto francuskie możemy zrobić samodzielnie, lecz proces ten zajmuje sporo czasu. Składa się ono z dwóch warstw ciasta: ciasta mącznego i ciasta maślanego. Rozwałkowane płaty ciasta układa się jeden na drugim w ten sposób, że ciasto mączne stanowi rodzaj koperty owijającej ciasto maślane. Całość rozwałkowujemy, a następnie schładzamy w lodówce. Następnie ciasto ponownie składamy i ponownie rozwałkowujemy. Proces ten powtarza się kilkakrotnie.

Ciasto francuskie stanowi klasyczny przepis na ciasta z regionu Morza Śródziemnego. Wypiekane było już w starożytności z oliwy z oliwek. Podobnym ciastem jest tureckie ciasto filo. Co ciekawe, podobne ciasto robią nasi Kaszubi.

Najlepsze pomysły na szybki obiad z ciastem francuskim

Ciasto francuskie jest idealnym materiałem na szybki obiad albo szybkie przekąski dla niespodziewanych gości. Zwykle wykorzystuje się je w dwojaki sposób, albo do owijania farszu lub do robienia rodzaju tarty z nadzieniem. W ciasto francuskie można owinąć farsz na słodko i na słono. W Polsce zazwyczaj ciasto francuskie wykorzystywane jest do robienia przekąsek lub słodkich bułeczek.

Pomysły na ciasto francuskie na obiad:

  • ciasto francuskie z warzywami,
  • ciasto francuskie ze szpinakiem,
  • ciasto francuskie ze szpinakiem i dodatkami jak kurczak, mozzarella i inne,
  • rolada mięsna lub warzywna z ciasta francuskiego,
  • paszteciki z ciasta francuskiego,
  • potrawka z kurczaka z ciasta francuskiego,
  • tarta z warzywami,
  • łosoś w cieście,
  • zapiekanka ze szpinakiem,
  • tarta z mięsem mielonym,
  • quiche,
  • empanadas,
  • befsztyk Wellington.

Ciasto francuskie na obiad - najlepsze, proste przepisy na pyszne potrawy obiadowe

Jak się robi smaczne paszteciki na obiad z ciasta francuskiego

Cała tajemnica na dobre danie obiadowe z ciasta francuskiego tkwi w zrobieniu dobrego farszu. Najbardziej popularne i szybkie dania obiadowe z ciasta francuskiego robimy przez szybkie wykrojenie formy z ciasta, wypełnienie jej farszem, zawinięcie i zapieczenie. Na obiad robimy farsz wytrawny z mięsa lub warzyw. Praktycznie wszystko można zapiec w cieście. Ale niektóre potrawy nadają się szczególnie dobrze.

Najlepszy farsz do zawijania w ciasto francuskie:

  • parówki,
  • mięso kurczaka,
  • kiełbasa,
  • ryby,
  • mięso mielone,
  • szpinak,
  • mozzarella.

Szczególnie popularnym pomysłem na farsz do pasztecików z ciasta francuskiego jest szpinak. Paszteciki, kieszonki i bułeczki nadziewamy samym farszem ze szpinaku z przyprawami i czosnkiem. Szpinak można również łączyć z różnymi dodatkami, jak jajka, ser, łosoś, sery, czy też mięso z kurczaka. Doskonałym nadzieniem do ciasta francuskiego są sery, szczególnie mozzarella. Lecz zwykle traktuje się je jako pyszny dodatek do szpinaku lub mięsa.

Świetnym pomysłem na obiad z ciasta francuskiego jest kulebiak.

Składniki na 4 porcje:

  • Ciasto francuskie 267 g,
  • Cebula 80 g,
  • Papryka czerwona 200 g,
  • Dynia 200 g,
  • Śmietanka kremowa 30% 133 g,
  • Ser parmezan 33 g,
  • Masło klarowane 13 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek.

Warzywa podduś z przyprawami w rondelku przez 20 minut. Dodaj śmietanę i podduś jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj starty na tarce parmezan. Tak wykonany farsz wyłóż na płat ciasta francuskiego i przykryj drugim płatem zlepiając brzegi. Zapiecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Paszteciki, kieszonki, kulebiaki z ciasta francuskiego z farszem podajemy z dodatkiem warzyw. Zwykle nie daje się już ziemniaków lub kasz, gdyż samo ciasto francuskie stanowi dawkę węglowodanów.

Przepisy na pyszne quiche i tarty na szybki obiad z ciastem francuskim

Najłatwiejszym sposobem na wykorzystanie ciasta francuskiego na obiad są tarty i quiche. Jest to klasyczne danie francuskie polegające na wylepieniu niskiej formy ciastem i nałożeniu na wierzch farszu. Tarty robi się z ciasta kruchego lub drożdżowego w wersji na słodko i na słono. Natomiast quiche, czyli placek lotaryński robiony jest tylko w wersji wytrawnej z ciasta kruchego z nadzieniem z jajek i mleka z dodatkiem mięsa lub szynki.

Szybkie przepisy na tarty i quiche robi się z gotowego ciasta francuskiego. Uzyskujemy w ten sposób pyszne i sycące danie obiadowe. Czas wykonania tego dania wynosi zaledwie 35 - 40 minut. Na farsz do quiche wykorzystujemy na przykład:

  • szpinak z jajkiem,
  • szpinak z suszonymi pomidorami,
  • duszony por z pieczarkami.

Ciekawym daniem jest wegetariański quiche z porem.

Składniki dla 4 porcji:

  • Ciasto francuskie 375 g 1 opakowanie,
  • Por 140 g 1 sztuka,
  • Cebula 50 g,
  • Masło 20 g,
  • Pieczarki 125 g,
  • Jajko 2 szt.,
  • Śmietana 12% 100 g,
  • Mąka pszenna typ 500 10 g,
  • Ser camembert 120 g 1 opakowanie,
  • Ser cheddar 100 g,
  • Żółtko jajka 2 szt.,
  • Przyprawy: sól, pieprz, szczypiorek, oregano, gałka muszkatołowa, estragon suszony.

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Warto je czymś obciążyć, aby uzyskać wklęsłą formę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podduś na patelni cebulę, pieczarki i por do miękkości. Na koniec wsyp ser utarty na tarce. Na bazie śmietany, przypraw i jajek zrób sos. Na upieczony spód wyłóż farsz i zalej całość sosem. Piecz w piekarniku 10 minut. Wierzch posyp startym serem i wyłóż plastry camemberta. Piecz jeszcze 10 minut. Podawaj 10 minut po wyjęciu z piekarnika.

Przepisy na mięso w cieście na obiad

Kuchnia brytyjska słynie z mięs zapiekanych w cieście. Jednym z flagowych dań jest beef Wellington. Danie to składa się z polędwicy wołowej z grzybami zapiekanej w cieście francuskim. To wykwintne danie świetnie sprawdzi się na wykwintny obiad z ciastem francuskim. Danie jest nieco bardziej skomplikowane a wykonanie go zajmuje około godziny.

Składniki dla 4 porcji:

  • Polędwica wołowa 320 g,
  • Ciasto francuskie 160 g,
  • Cebula 120 g,
  • Szynka parmeńska 52 g,
  • Pieczarki 160 g,
  • Musztarda 40 g,
  • Masło 40 g,
  • Olej rzepakowy 20 ml,
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek.

Cebulę z czosnkiem, pieczarkami, solą i pieprzem podsmaż na patelni. Osobno podsmaż polędwicę wołową. Polędwicę owiń szynką parmeńską. Na ciasto francuskie wyłóż pieczarki i polędwicę. Zawiń w ciasto francuskie. Ciasto z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu poczekaj kilka minut przed podaniem.

Ciasto francuskie świetnie nadaje się do szybkich dań obiadowych. Służy ono do owijania farszu lub jako tarta lub quiche. Do dań obiadowych robimy wytrawny farsz, na przykład ze szpinaku, mięsa mielonego, jajek, warzyw, sera lub różnych kombinacji tych składników. Ciekawym daniem z ciasta francuskiego na wykwintny obiad jest polędwica wellington.

Ciasto francuskie na obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto