Przekąski z ciasta francuskiego

przekąski z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie, o chrupiącej, wielowarstwowej strukturze, świetnie sprawdza się do robienia szybkich przekąsek na zimno lub na ciepło. Samo ciasto jest trudne do zrobienia w warunkach domowych, lecz dostępne jest ciasto gotowe. Do zrobienia przekąski wystarczy odpowiedni farsz na słono lub na słodko, który owijamy ciastem i zapiekamy. Dzięki temu szybko uzyskamy pyszne przystawki na imprezę i przekąski na kolację. W polskiej kuchni ciasto francuskie stosuje się do domowego wypieku pasztecików z mięsem, lub z kapustą i grzybami. Duże pole do popisu oferują paszteciki wegetariańskie, które najczęściej robi się z grzybów, szpinaku i sera.

Najciekawsze przepisy w temacie przekąski z ciasta francuskiego

Przepisy w temacie przekąski z ciasta francuskiego

Przekąska z ciasta francuskiego - smaczne propozycje na proste przekąski

Przekąska z ciasta francuskiego jest nie tylko smaczna, lecz także łatwa do zrobienia. Wystarczy kupić gotowe ciasto, zawinąć w nie farsz i zapiec. Jest to idealne rozwiązanie dla zapracowanych, nie tylko na super przekąskę na kolację, lecz na szybkie danie dla gości czy na imprezę. Tradycyjne, polskie paszteciki sprawdzą się na kolację, jako danie imprezowe i jako przekąska na drugie śniadanie. Zaś najprostszym sposobem, aby je zrobić, jest ciasto francuskie. Doradzamy jak wykorzystać ciasto francuskie to tworzenia pysznych i ciekawych pasztecików. Przedstawiamy kilka pomysłów na pyszny farsz i pokazujemy jak zrobić fajne przekąski.

Jak można wykorzystać ciasto francuskie na smaczne przekąski

Jak powstaje ciasto francuskie

Ciasto francuskie charakteryzuje się wielowarstwową strukturą. Powstaje z połączenia masła i mąki. Kruchą strukturę zawdzięcza dużej ilości tłuszczu oraz wielokrotnemu składaniu, wałkowaniu i schładzaniu ciasta. Na temat powstania tego ciasta istnieje wiele legend, lecz nie wiadomo która jest prawdziwa. Co ciekawe, podobne ciasto wypiekają polscy Kaszubi, którzy twierdzią, że ciasto francuskie właśnie u nich podpatrzyli Francuzi w czasie wojen napoleońskich. Możliwe, że ciasto francuskie stanowi modyfikację arabskiego ciasta filo, które zaczęto robić z użyciem masła.

Wykonanie ciasta francuskiego jest niezwykle pracochłonne, gdyż wymaga kilkukrotnego rozwałkowywania warstw ciasta i schładzania. Ciasto powstaje przez połączenie dwóch bazowych warstw, czyli warstwy mącznej i warstwy maślanej, które się następnie kilkakrotnie rozwałkowuje, składa i schładza w lodówce. Chrupiące warstwy powstają wskutek topienia się masła pomiędzy warstwami. Smaczne ciasto francuskie można zrobić samemu w domu, jednak jest to proces pracochłonny. Jednak gotowe ciasto francuskie dostępne jest w sklepach i można je wykorzystać, aby zrobić szybkie i lekkie przekąski.

Czy przekąska z ciasta francuskiego to dobry pomysł na imprezę i na co dzień

Ciasto francuskie idealnie nadaje się na szybkie przystawki na imprezę serwowane na zimno i na ciepło, gdyż wystarczy zrobić ciekawy farsz, zawinąć go w ciasto francuskie i zapiec. Przekąska z ciasta francuskiego zachwyci gości na imprezie, gdyż może mieścić w sobie zarówno farsz słodki jak i wytrawny i może przybierać różne kształty. Gotowe ciasto francuskie pozwala na formowanie różnych, nawet fantazyjnych, kształtów. Możemy z niego formować przystawki w kształcie rogalika, grzebienia, ślimaka, koperty i wiele innych. Jeśli mamy odpowiedni farsz, gotowe ciasto francuskie pozwoli na szybkie wykonanie także słodkich lub wytrawnych bułeczek na co dzień. Możemy je zapakować dzieciom na drugie śniadanie, wziąć do lunchboxa do pracy, czy zjeść na kolację.

Ciasto francuskie zawiera dużo tłuszczu, dlatego też nie jest to potrawa dietetyczna. Pozornie może się wydawać, że jemy lekkie przystawki. A w rzeczywistości jest to bomba kaloryczna. Z drugiej strony nie są to puste kalorie, gdyż ciasto zawiera błonnik, białko, węglowodany i witaminy. Ponadto wszystko zależy od farszu, którego może być przecież więcej niż samego ciasta. Smaczne przekąski z ciasta francuskiego z farszem warzywnym pozwolą przemycić więcej warzyw do diety dziecka.

Kupując gotowe ciasto francuskie należy jednak czytać etykiety i wybierać produkty dobrej jakości, gdyż producenci mogą zastępować masło tanim i niezdrowym tłuszczem palmowym. Znacznie zdrowsze jest ciasto zrobione samodzielnie.

Najlepsza przekąska z ciasta francuskiego na imprezę

Przekąski z ciasta francuskiego z mięsem

Ciasto francuskie świetnie nadaje się na lekkie paszteciki z mięsem. Pasztecik na ciepło zjemy w domu czy na imprezie do barszczyku czerwonego. Paszteciki na zimno możemy zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły lub zabrać do lunchboxa do pracy. Robimy je bardzo szybko, gdyż wystarczy zawinąć mięso w ciasto francuskie i zapiec.

Najprostszym farszem do pasztecików z mięsem są parówki. Jednak są one dość mdłe, dlatego też wzbogacamy ich smak musztardą, ketchupem i startym serem. Na to wszystko kładziemy parówkę, zawijamy ciastem i pieczemy, aż się zarumieni. Podobnie robimy przekąski z wędliną, na przykład z szynką, którą łączymy z warzywami i serem.

Idealny farsz stanowi mięso mielone, najlepiej wieprzowe lub z indyka. Możemy je łączyć z różnymi przyprawami, warzywami, serem, pieczarkami itp. Świetny farsz zrobimy z mięsa mielonego, cukinii, mozzarelli, papryki i fasoli z puszki. Możemy również po prostu dodać do mięsa przyprawy, czosnek, cebulę. Dobrym dodatkiem jest ser, który wzbogaca smak mięsa.

Ciasto zawijamy w najróżniejszy sposób, tak aby farsz nie wypłynął. Tworzymy koperty, rogaliki, lub bułeczki. Dobrym pomysłem jest też zrobienie rolady, którą można pociąć na grube plastry i zapiec.

Wegetariańskie przekąski z ciasta francuskiego

Znacznie więcej możliwości dają nam przekąski wegetariańskie, gdyż możemy użyć dowolnych warzyw, grzybów, czy sera. Do klasyki kuchni polskiej weszły paszteciki z kapustą i pieczarkami, które można z powodzeniem zrobić z ciasta francuskiego. Pieczarki stanowią idealny składnik farszu. Wystarczy je posiekać i podsmażyć na patelni. Pieczarki łączymy z serem, na przykład mozzarellą lub fetą. Dobre połączenie stanowią też pieczarki ze szpinakiem.

Ulubiony farsz warzywny powstaje ze szpinaku. Szpinak ma gęstą konsystencję i pozwala na łatwe zrobienie farszu. Ponadto szpinak ma prawie neutralny smak, który pozwala na dowolne połączenia. Szpinak świetnie komponuje się z serem, na przykład z fetą, z mozzarellą, czy serem żółtym. Serek mascarpone kojarzy się ze słodkimi wypiekami lub deserami. W pasztecikach wytrawnych będzie jednak dobrze pasował do szpinaku. Doskonałym dodatkiem są suszone pomidory.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto