Przepis na pasztet z żurawiną krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony
To będzie niezbędne
piekarnik, duży garnek, duża miska, szpatułka, patelnia, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu

W dużym garnku zagotuj około 2,5-3 litrów wody.

Do gotującej się wody wrzuć mięso z indyka i kurczaka oraz jedną marchewkę.

Mięso gotuj na małym ogniu około 60 minut.

Po ugotowaniu mięso i marchewkę wyjmij z wody, przełóż na talerz i pozostaw do wystudzenia.

Na patelni rozgrzej olej.

Cebulę obierz i drobno posiekaj, przełóż na patelnię i zeszklij.

Wątróbkę umyj i usuń z niej błonki. Pokrój w równe kawałki i przełóż do cebulki.

Wątróbkę z cebulą smaż około 10 minut.

Wątróbkę pozostaw do wystudzenia.

Mięso z kurczaka i indyka pokrój w wygodne do mielenia kawałki.

Zmiel mięso a następnie wątróbkę z cebulą.

Do zmielonego mięsa dodaj 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej, żurawinę, jajka i bulion.

Całość dokładnie wymieszaj.

Mięso przełóż do 3 małych lub 2 dużych foremek.

W małych foremkach pasztet piecz 1 godzinę, w dużych 1 godzinę i 20 minut.

Pasztet z żurawiną podany na biały talerzu, na kolorowym obrusie, obok pisanki.
Pasztet z żurawiną
Koszt przygotowania dania
34.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
106 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
38

Pasztet z żurawiną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z żurawiną

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet z żurawiną to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony pasztet mięsny z żurawiną i z wątróbki to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Ten możesz przygotować również z suszoną lub wędzoną śliwką. Pasztet ze śliwką i żurawiną będzie idealny na Boże Narodzenie a pasztet z żurawiną na Wielkanoc. Wielkanocny pasztet możesz przygotować także na co dzień, jest on super dodatkiem do pieczywa i smacznym zamiennikiem wędliny.

Przepis na pasztet z żurawiną nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Jak zrobić pasztet z żurawiną dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Wartości odżywcze pasztetu z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
Białko
16.11 g
12.89 g

Węglowodany w pasztecie z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
4.89 g
3.91 g
Węglowodany przyswajalne
4.53 g
3.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
5.33 g
4.26 g
Tłuszcze nasycone
1.88 g
1.50 g
Tłuszcze nienasycone
3.45 g
2.76 g
Tłuszcze jednonasycone
2.13 g
1.71 g
Tłuszcze wielonasycone
1.32 g
1.05 g
Cholesterol
123.59 mg
98.87 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
362.66 µg (mcg)
290.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
2.60 µg (mcg)
2.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.24 mg
1.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina E
0.39 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
361.16 µg (mcg)
288.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.39 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.57 mg
3.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
68.63 µg (mcg)
54.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
10.60 µg (mcg)
8.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
89.91 mg
71.93 mg
Potas
198.62 mg
158.90 mg
Wapń
13.15 mg
10.52 mg
Fosfor
161.95 mg
129.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.72 mg
14.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.76 mg
1.41 mg
Cynk
2.03 mg
1.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z żurawiną 38
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z żurawiną

Lista alergenów dla pasztetu z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania pasztetu z żurawiną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podudzie indyka bez skóry
650 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
13.93
Za 650 g
Udko kurczaka bez skóry
650 g
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 650 g
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Suszona żurawina
100 g
3 garście
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bulion warzywny
60 ml
1/4 szklanki
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
1.29
Za 60 ml
Cebula
100 g
1 duża cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
74.00
Jak oceniasz przepis na pasztet z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób