Pasztet z żurawiną
Opublikowano: 28.04.2021 r.
Sprawdź najlepszy przepis na najsmaczniejszy pasztet z żurawiną. Pasztet z mięsa kurczaka oraz mięsa indyka jest delikatny w smaku i rozpływający się w ustach. Jest idealnym dodatkiem do pysznego pieczywa.
Składniki dla 24 porcji:
- Podudzie indyka bez skóry - 650 g
- Udko kurczaka bez skóry - 650 g
- Wątróbka drobiowa - 200 g
- Suszona żurawina - 100 g (3 garście)
- Jajko - 3 szt.
- Bulion warzywny - 60 ml (1/4 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 duża cebula)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duży garnek, duża miska, szpatułka, patelnia, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj około 2,5-3 litrów wody.
- Do gotującej się wody wrzuć mięso z indyka i kurczaka oraz jedną marchewkę.
- Mięso gotuj na małym ogniu około 60 minut.
- Po ugotowaniu mięso i marchewkę wyjmij z wody, przełóż na talerz i pozostaw do wystudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, przełóż na patelnię i zeszklij.
- Wątróbkę umyj i usuń z niej błonki. Pokrój w równe kawałki i przełóż do cebulki.
- Wątróbkę z cebulą smaż około 10 minut.
- Wątróbkę pozostaw do wystudzenia.
- Mięso z kurczaka i indyka pokrój w wygodne do mielenia kawałki.
- Zmiel mięso a następnie wątróbkę z cebulą.
- Do zmielonego mięsa dodaj 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej, żurawinę, jajka i bulion.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Mięso przełóż do 3 małych lub 2 dużych foremek.
- W małych foremkach pasztet piecz 1 godzinę, w dużych 1 godzinę i 20 minut.
Komentarz dietetyka
Delikatny i zdrowy domowy pasztet z żurawiną jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.