Dania z żurawiną - polecane przepisy
-
Nalewka z żurawiny
Nalewka z żurawiny to doskonała propozycja na zachowanie aromatu żurawiny w butelce. Przepis na nalewkę z żurawiny jest bardzo prosty, …
25 min łatwy 20 179 kcal -
Konfitura z żurawiny
Konfitura z żurawiny jest wspaniałym dodatkiem do wędlin. Charakteryzuje się naprawdę niezwykłym smakiem i wspaniałym aromatem. Jej dodatek odmieni każdą, …
30 + 70 min łatwy 20 94 kcal -
Pasztet z żurawiną
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 140 min łatwy 24 106 kcal -
Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną
Jeśli szukasz odpowiedniego przepisu na pyszne śledzie to koniecznie wypróbuj śledzie z suszonymi pomidorami oraz z suszoną żurawiną. Super przepis …
30 min łatwy 6 723 kcal
Dania z żurawiną - pozostałe przepisy
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Znakomite połączenie: śledź, suszona żurawina oraz cebula czerwona. Gwarantuje udaną przystawkę między innymi na wigilię czy na inne święta. Polecam …
25 min łatwy 4 844 kcal -
Sok z żurawiny
Jesień to okres możliwości kulinarnych nie tylko pod względem potraw ale także napoi i przetworów z owoców. Dzisiaj przedstawiam Ci …
20 + 60 min łatwy 6 -
Klops z jajkiem
Pod nazwą klops z jajkiem ukryte jest danie przygotowane na bazie mielonego mięsa z dodatkiem jajek surowych, bułki namoczonej w …
10 + 70 min łatwy 16 182 kcal -
Camembert z piekarnika
Camembert z piekarnika to pyszny pomysł na dodatek do obiadu lub przystawkę na imprezę. Najlepszy będzie podany z żurawiną i …
10 + 5 min łatwy 1 -
Sos cumberland
Sos cumberland to zimny sos idealny do mięs. Często podawany jest na wielkanocnym stole. Ten prosty przepis na sos cumberland …
20 + 10 min łatwy 9 -
Sałatka z selera naciowego z żurawiną
Sałatka z selera naciowego z żurawiną to idealny pomysł na sałatkę na zimno. Sprawdzi się jako dodatek do dania obiadowego, …
30 min łatwy 1 420 kcal
-
Chleb z żurawiną
Chleb z żurawiną to świetny pomysł jeśli chcesz zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. …
30 + 40 min łatwy 10 236 kcal -
Sałatka z żurawiną
Sałatka z żurawiną to lekkie i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na lunch, czy kolację. To potrawa typowo jesienna, …
20 + 15 min łatwy 4 -
Pierś z kaczki z żurawiną
Pierś z kaczki z żurawiną to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Kaczka jest rodzajem mięsa dość rzadko jadanym w naszych …
10 + 25 min średni 2 523 kcal -
Dżem z żurawiny
Dżem z żurawiny jest niezwykle ciekawym sposobem na pyszny dodatek do potraw. Choć z łatwością można kupić go w sklepie, …
20 + 50 min łatwy 10
-
Oscypek z żurawiną
Najczęstszą pamiątką przywożoną z gór są oscypki. Bezpiecznie zapakowane w hermetyczny sposób mogą leżeć w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli …
2 + 10 min łatwy 2 234 kcal -
Wątróbka drobiowa duszona
Wątróbka drobiowa duszona to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybka do zrobienia wątróbka na słodko sprawdzi …
30 + 25 min łatwy 6 -
Ciasto z żurawiną
Ciasto z żurawiną jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników domowych wypieków, zwłaszcza tych najciekawszych. Żurawina, choć bardzo zdrowa, nieczęsto gości …
15 + 45 min łatwy 10 -
Żurawina do mięsa w słoiku
Żurawina do mięsa w słoiku to doskonały pomysł na wykorzystanie żurawiny w kuchni. Sos żurawinowy doskonale smakuje z dodatkiem dziczyzny, …
30 + 50 min łatwy 2 -
Pasztet z soczewicy z żurawiną
Pasztet z soczewicy z żurawiną to doskonała propozycja na wegetariański dodatek do kanapek. Świetnie sprawdzi się również na stół wędlin …
30 + 45 min średni 10 229 kcal -
Pizza z oscypkiem
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę z oscypkiem. Jeśli marzy Ci się pyszna, ciepła góralska pizza to jesteś w odpowiednim …
30 min średni 4 674 kcal
-
Oscypek z patelni
Najczęstszą pamiątką przywożoną z gór są oscypki. Bezpiecznie zapakowane w hermetyczny sposób mogą leżeć w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli …
3 + 10 min łatwy 1 227 kcal -
Oscypek z piekarnika
Najczęstszą pamiątką przywożoną z gór są oscypki. Bezpiecznie zapakowane w hermetyczny sposób mogą leżeć w lodówce nawet kilka miesięcy. Jeśli …
5 + 7 min łatwy 1 -
Schab z żurawiną
Schab z żurawiną to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w …
5 + 80 min łatwy 8 -
Kaczka z jabłkami i żurawiną
Kaczka z jabłkami i żurawiną to danie, które przygotowywane jest najczęściej na Święta. Ta pyszna pieczona kaczka wspaniale smakuje ze …
15 + 120 min łatwy 5 409 kcal
-
Kisiel z żurawiny
Kisiel z żurawiny to danie, które ma swoje początki jeszcze przed wojną. W Polsce, w latach 20. XX w. stanowił …
10 + 20 min łatwy 2 -
Sos z suszonej żurawiny
Sos z suszonej żurawiny to doskonała propozycja na wspaniały dodatek do mięsa przygotowanego na wiele sposobów. Jeśli lubisz połączenie mięsa …
5 + 20 min łatwy 5
Najciekawsze artykuły w temacie dania z żurawiną
Dania z żurawiną - pomysły na dania, desery i przetwory z żurawiny
Kwestia zdrowego odżywiania odgrywa coraz większą rolę w społeczeństwie. Masa osób zwraca uwagę na to, co je. I nie chodzi tu tylko o pilnowanie kalorii, równie ważny stał się dobór odpowiednich składników. Pożywnych, dostarczających witaminy i mikroelementy niezbędne dla organizmu. Wymienione kryteria spełniają dania z żurawiną. Dlatego też przedstawiamy pomysły na przepyszne potrawy obiadowe, desery i przetwory.
Zdrowa i smaczna żurawina
Dania z żurawiną charakteryzują się doskonałym smakiem i znaczną ilością wartości odżywczych. Zawdzięczają to głównie niewielkim, czerwonym jagodom. Można je wykorzystać w kuchni na wiele interesujących sposobów. Przede wszystkim świeże albo suszone są aromatycznym dodatkiem do mięs i serów. Ponadto przyrządza się z nich wspaniałe sosy, nadzienia oraz desery. Z owoców żurawiny przygotowywane są również rozmaite przetwory. Na półkach w domowych spiżarniach stoją soki, konfitury, dżemy, powidła, nalewki. Natomiast zimą popularnością cieszą się herbatki z tymi jagodami. Mają pozytywny wpływ na zdrowie.
Warto też dowiedzieć się nieco więcej o roślinie wydającej czerwone owoce. Żurawina jest wieloletnią, wiecznie zieloną krzewinką należącą do rodziny wrzosowatych. Wykształca delikatne, płożące pędy dorastające do około 100 cm długości. Ma ciemnozielone liście a w okresie kwitnienia, końcem czerwca, pojawiają się białoróżowe kwiaty. W naturalnym środowisku roślina preferuje tereny stale wilgotne z torfową glebą. Często też krzewinki trafiają do uprawy w przydomowych ogrodach. Przeważnie są to żurawiny wielkoowocowe i błotne. Obie odmiany wydają owoce mające cierpki smak. Tkwią w nich cenne składniki.
Owoce żurawiny zawierają spore ilości witamin z grupy B jak również A i C. Są źródłem błonnika, karotenu, antocyjanów. To naturalne barwniki działające ochronnie na naczynia krwionośne. W czerwonych jagodach znajdują się minerały takie jak żelazo, sód, potas, fosfor, jod, magnez. Dzięki tym wszystkim składnikom żurawina ma niebagatelne właściwości lecznicze. Zapobiega chorobom układu moczowego i żołądka. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca a także dziąseł. Nic zatem dziwnego, że jej popularność stale rośnie. Dlatego też teraz przechodzimy do najważniejszego czyli przepisów na potrawy i przetwory wykorzystujące plony żurawiny.
Dodatek do mięsa i nie tylko
Przepisy na przysmaki z żurawiną dzielą się na mięsne i pozbawione tego składnika. Pierwsze z wymienionych reprezentuje schab pieczony. Przygotowuje się go w następujący sposób:
- umyte i wysuszone mięso nacina się na całej długości i nadziewa suszoną żurawiną,
- schab z zewnątrz naciera się oliwą z czosnkiem, solą, pieprzem i obtacza w majeranku,
- mięso odstawia się na noc do lodówki by nabrało aromatu dzięki powyższej marynacie,
- mięso trafia do naczynia żaroodpornego razem z winem, w rękawie do pieczenia lub nie,
Pieczenie odbywa się w piekarniku nagrzanym do 160°C i trwa 1,5 godziny.
Na obiad lub świąteczny posiłek warto też przygotować roladę z żurawiną. Tu również stosowany jest schab z tym, że należy go rozkroić na większy płat i lekko ubić tłuczkiem. Kolejny krok to posmarowanie mięsa marynatą, na przykład na bazie musztardy, mielonej papryki i oleju. Na nią trafia spora porcja suszonej żurawiny. Gdy już jest na miejscu mięso trzeba ciasno zwinąć i związać naturalnym sznurkiem. Pieczenie powinno trwać 1,5 godziny w temperaturze 190°C. Rzecz jasna to tylko dwa pomysły na mięsne dania z jagodami. Po znacznie więcej szczegółowych przepisów zapraszamy na naszą stronę.
Nawet najwięksi smakosze mięsa nie muszą go jeść przy każdej okazji. Do diety warto wprowadzać urozmaicenia. Niewątpliwie dobrym pomysłem jest przygotowanie smażonego sera z żurawiną. Do przyrządzenia tego dania potrzebny jest camembert z ziołami, jajka, bułka tarta, sól, pieprz, olej. Nie może rzecz jasna zabraknąć świeżych bądź mrożonych owoców. Szykowanie tej potrawy nie sprawia większych problemów. Jagody trzeba gotować w rondelku aż puszczą sok i całość zgęstnieje. Natomiast ser panieruje się tak samo jak kotlety schabowe. Trzeba tylko zadbać by warstwa bułki tartej była dość gruba, na tyle by camembert nie wypływał.
Deser i przetwory z żurawiny
Dania z żurawiną to nie tylko propozycje na obiad. Cierpkie, czerwone jagody wspaniale pasują na deser i to nietypowy bo słony a nie słodki. Taki dodatek do głównej potrawy to na przykład tarta z mozarellą. Oczywiście istnieją także przepisy na słodkie przysmaki. Jednym z nich jest receptura opisująca wykonanie świątecznych ciasteczek. Owoce żurawiny wykorzystywane są także w ciastach, deserach lodowych itp. Cieszą się powodzeniem bowiem ich smak przełamuje słodycz, wprowadza odświeżające cierpkie akcenty. Wyraźnie wyczuwalne także w przetworach. Jak zatem powstają konfitury i dżemy idealnie pasujące na kanapki.
Konfitura z żurawiny jest smaczna i zdrowa. Do jej przygotowania, poza owocami, potrzebna jest woda a także cukier. Lista czynności zawiera proste wskazówki. Przyrządzanie polega wyłącznie na:
- wlaniu wody do garnka, zasypaniu jej cukrem i gotowaniu tak długo aż powstanie syrop,
- wsypaniu do garnka owoców, duszeniu na wolnym ogniu do momentu aż puszczą sok,
- do gotujących się owoców można, choć nie trzeba, dodać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny,
- pozostawieniu owoców na ogniu tak długo aż z garnka odparuje cała dodana wcześniej woda.
Jeszcze gorąca konfitura musi trafić do słoików, które po tym odstawia się dnem do góry.
Dżem z konfitury powstaje w nico inny sposób. W tym przypadku pierwszym krokiem jest wrzucenie owocówko garnka, zalanie niedużą ilością wody i smażenie. Dopiero gdy puszczą sok i się rozpadną dodaje się cukier. Następnie dalej smaży się całość aż wyparuje woda. Przenoszenie do słoików wygląda tak samo jak przy konfiturach. Zgromadzone przetwory pozwalają w dowolnej chwili przygotować dania z żurawiny. Dlatego warto je mieć w spiżarni. Poza opisanymi mogą znaleźć się w niej soki i nalewki. Gdzie da się znaleźć sprawdzone przepisy na wykorzystanie owoców? Rzecz jasna zostały opublikowane na naszym portalu.