Dania z żurawiną

dania z żurawiną

Dania z żurawiną odznaczają się wspaniałym smakiem i sporą ilością wartości odżywczych. Niewielkie, czerwone jagody można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Świeże lub suszone są aromatycznym dodatkiem do mięs i serów. Przyrządza się z nich smaczne sosy, nadzienia oraz desery. Z owoców żurawiny przygotowywane są także rozmaite przetwory. W domowych spiżarniach goszczą soki, konfitury, dżemy, powidła, nalewki. Popularnością cieszą się herbatki z tymi jagodami.

Dania z żurawiną - polecane przepisy

Dania z żurawiną - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie dania z żurawiną

Dania z żurawiną - pomysły na dania, desery i przetwory z żurawiny

Kwestia zdrowego odżywiania odgrywa coraz większą rolę w społeczeństwie. Masa osób zwraca uwagę na to, co je. I nie chodzi tu tylko o pilnowanie kalorii, równie ważny stał się dobór odpowiednich składników. Pożywnych, dostarczających witaminy i mikroelementy niezbędne dla organizmu. Wymienione kryteria spełniają dania z żurawiną. Dlatego też przedstawiamy pomysły na przepyszne potrawy obiadowe, desery i przetwory. 

Zdrowa i smaczna żurawina

Dania z żurawiną charakteryzują się doskonałym smakiem i znaczną ilością wartości odżywczych. Zawdzięczają to głównie niewielkim, czerwonym jagodom. Można je wykorzystać w kuchni na wiele interesujących sposobów. Przede wszystkim świeże albo suszone są aromatycznym dodatkiem do mięs i serów. Ponadto przyrządza się z nich wspaniałe sosy, nadzienia oraz desery. Z owoców żurawiny przygotowywane są również rozmaite przetwory. Na półkach w domowych spiżarniach stoją soki, konfitury, dżemy, powidła, nalewki. Natomiast zimą popularnością cieszą się herbatki z tymi jagodami. Mają pozytywny wpływ na zdrowie.

Warto też dowiedzieć się nieco więcej o roślinie wydającej czerwone owoce. Żurawina jest wieloletnią, wiecznie zieloną krzewinką należącą do rodziny wrzosowatych. Wykształca delikatne, płożące pędy dorastające do około 100 cm długości. Ma ciemnozielone liście a w okresie kwitnienia, końcem czerwca, pojawiają się białoróżowe kwiaty. W naturalnym środowisku roślina preferuje tereny stale wilgotne z torfową glebą. Często też krzewinki trafiają do uprawy w przydomowych ogrodach. Przeważnie są to żurawiny wielkoowocowe i błotne. Obie odmiany wydają owoce mające cierpki smak. Tkwią w nich cenne składniki.

Owoce żurawiny zawierają spore ilości witamin z grupy B jak również A i C. Są źródłem błonnika, karotenu, antocyjanów. To naturalne barwniki działające ochronnie na naczynia krwionośne. W czerwonych jagodach znajdują się minerały takie jak żelazo, sód, potas, fosfor, jod, magnez. Dzięki tym wszystkim składnikom żurawina ma niebagatelne właściwości lecznicze. Zapobiega chorobom układu moczowego i żołądka. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca a także dziąseł. Nic zatem dziwnego, że jej popularność stale rośnie. Dlatego też teraz przechodzimy do najważniejszego czyli przepisów na potrawy i przetwory wykorzystujące plony żurawiny.

Dodatek do mięsa i nie tylko

Przepisy na przysmaki z żurawiną dzielą się na mięsne i pozbawione tego składnika. Pierwsze z wymienionych reprezentuje schab pieczony. Przygotowuje się go w następujący sposób:

  • umyte i wysuszone mięso nacina się na całej długości i nadziewa suszoną żurawiną,
  • schab z zewnątrz naciera się oliwą z czosnkiem, solą, pieprzem i obtacza w majeranku,
  • mięso odstawia się na noc do lodówki by nabrało aromatu dzięki powyższej marynacie,
  • mięso trafia do naczynia żaroodpornego razem z winem, w rękawie do pieczenia lub nie,

Pieczenie odbywa się w piekarniku nagrzanym do 160°C i trwa 1,5 godziny.

Na obiad lub świąteczny posiłek warto też przygotować roladę z żurawiną. Tu również stosowany jest schab z tym, że należy go rozkroić na większy płat i lekko ubić tłuczkiem. Kolejny krok to posmarowanie mięsa marynatą, na przykład na bazie musztardy, mielonej papryki i oleju. Na nią trafia spora porcja suszonej żurawiny. Gdy już jest na miejscu mięso trzeba ciasno zwinąć i związać naturalnym sznurkiem. Pieczenie powinno trwać 1,5 godziny w temperaturze 190°C. Rzecz jasna to tylko dwa pomysły na mięsne dania z jagodami. Po znacznie więcej szczegółowych przepisów zapraszamy na naszą stronę.

Nawet najwięksi smakosze mięsa nie muszą go jeść przy każdej okazji. Do diety warto wprowadzać urozmaicenia. Niewątpliwie dobrym pomysłem jest przygotowanie smażonego sera z żurawiną. Do przyrządzenia tego dania potrzebny jest camembert z ziołami, jajka, bułka tarta, sól, pieprz, olej. Nie może rzecz jasna zabraknąć świeżych bądź mrożonych owoców. Szykowanie tej potrawy nie sprawia większych problemów. Jagody trzeba gotować w rondelku aż puszczą sok i całość zgęstnieje. Natomiast ser panieruje się tak samo jak kotlety schabowe. Trzeba tylko zadbać by warstwa bułki tartej była dość gruba, na tyle by camembert nie wypływał.

Deser i przetwory z żurawiny

Dania z żurawiną to nie tylko propozycje na obiad. Cierpkie, czerwone jagody wspaniale pasują na deser i to nietypowy bo słony a nie słodki. Taki dodatek do głównej potrawy to na przykład tarta z mozarellą. Oczywiście istnieją także przepisy na słodkie przysmaki. Jednym z nich jest receptura opisująca wykonanie  świątecznych ciasteczek. Owoce żurawiny wykorzystywane są także w ciastach, deserach lodowych itp. Cieszą się powodzeniem bowiem ich smak przełamuje słodycz, wprowadza odświeżające cierpkie akcenty. Wyraźnie wyczuwalne także w przetworach. Jak zatem powstają konfitury i dżemy idealnie pasujące na kanapki. 

Konfitura z żurawiny jest smaczna i zdrowa. Do jej przygotowania, poza owocami, potrzebna jest woda a także cukier. Lista czynności zawiera proste wskazówki. Przyrządzanie polega wyłącznie na:

  • wlaniu wody do garnka, zasypaniu jej cukrem i gotowaniu tak długo aż powstanie syrop,
  • wsypaniu do garnka owoców, duszeniu na wolnym ogniu do momentu aż puszczą sok,
  • do gotujących się owoców można, choć nie trzeba, dodać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny,
  • pozostawieniu owoców na ogniu tak długo aż z garnka odparuje cała dodana wcześniej woda.

Jeszcze gorąca konfitura musi trafić do słoików, które po tym odstawia się dnem do góry.

Dżem z konfitury powstaje w nico inny sposób. W tym przypadku pierwszym krokiem jest wrzucenie owocówko garnka, zalanie niedużą ilością wody i smażenie. Dopiero gdy puszczą sok i się rozpadną dodaje się cukier. Następnie dalej smaży się całość aż wyparuje woda. Przenoszenie do słoików wygląda tak samo jak przy konfiturach. Zgromadzone przetwory pozwalają w dowolnej chwili przygotować dania z żurawiny. Dlatego warto je mieć w spiżarni. Poza opisanymi  mogą znaleźć się w niej soki i nalewki. Gdzie da się znaleźć sprawdzone przepisy na wykorzystanie owoców? Rzecz jasna zostały opublikowane na naszym portalu.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto