Pasztet z żurawiną
- Podudzie indyka bez skóry (650 g)
- Udko kurczaka bez skóry (650 g)
- Wątróbka drobiowa (200 g)
- Suszona żurawina - 3 garście (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Bulion warzywny - 1/4 szklanki (60 ml)
- Cebula - 1 duża cebula (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na pasztet z żurawiną krok po kroku
W dużym garnku zagotuj około 2,5-3 litrów wody.
Do gotującej się wody wrzuć mięso z indyka i kurczaka oraz jedną marchewkę.
Mięso gotuj na małym ogniu około 60 minut.
Po ugotowaniu mięso i marchewkę wyjmij z wody, przełóż na talerz i pozostaw do wystudzenia.
Na patelni rozgrzej olej.
Cebulę obierz i drobno posiekaj, przełóż na patelnię i zeszklij.
Wątróbkę umyj i usuń z niej błonki. Pokrój w równe kawałki i przełóż do cebulki.
Wątróbkę z cebulą smaż około 10 minut.
Wątróbkę pozostaw do wystudzenia.
Mięso z kurczaka i indyka pokrój w wygodne do mielenia kawałki.
Zmiel mięso a następnie wątróbkę z cebulą.
Do zmielonego mięsa dodaj 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej, żurawinę, jajka i bulion.
Całość dokładnie wymieszaj.
Mięso przełóż do 3 małych lub 2 dużych foremek.
W małych foremkach pasztet piecz 1 godzinę, w dużych 1 godzinę i 20 minut.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat pasztetu z żurawiną
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.
Pasztet z żurawiną to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony pasztet mięsny z żurawiną i z wątróbki to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Ten możesz przygotować również z suszoną lub wędzoną śliwką. Pasztet ze śliwką i żurawiną będzie idealny na Boże Narodzenie a pasztet z żurawiną na Wielkanoc. Wielkanocny pasztet możesz przygotować także na co dzień, jest on super dodatkiem do pieczywa i smacznym zamiennikiem wędliny.
Przepis na pasztet z żurawiną nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Jak zrobić pasztet z żurawiną dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.
Alergeny w pasztecie z żurawiną
Lista alergenów dla pasztetu z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pasztetu z żurawiną
Delikatny i zdrowy domowy pasztet z żurawiną jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.