Pasztet z żurawiną

Opublikowano: 28.04.2021 r., 12:01 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet, żurawina, talerz, obrus, pisanka
Pasztet z żurawiną
Sprawdź najlepszy przepis na najsmaczniejszy pasztet z żurawiną. Pasztet z mięsa kurczaka oraz mięsa indyka jest delikatny w smaku i rozpływający się w ustach. Jest idealnym dodatkiem do pysznego pieczywa.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 140 min
106 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Składniki dla 24 porcji
  • Podudzie indyka bez skóry (650 g)
  • Udko kurczaka bez skóry (650 g)
  • Wątróbka drobiowa (200 g)
  • Suszona żurawina - 3 garście (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Bulion warzywny - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Cebula - 1 duża cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duży garnek, duża miska, szpatułka, patelnia, maszynka do mielenia, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet z żurawiną krok po kroku

W dużym garnku zagotuj około 2,5-3 litrów wody.

Do gotującej się wody wrzuć mięso z indyka i kurczaka oraz jedną marchewkę.

Mięso gotuj na małym ogniu około 60 minut.

Po ugotowaniu mięso i marchewkę wyjmij z wody, przełóż na talerz i pozostaw do wystudzenia.

Na patelni rozgrzej olej.

Cebulę obierz i drobno posiekaj, przełóż na patelnię i zeszklij.

Wątróbkę umyj i usuń z niej błonki. Pokrój w równe kawałki i przełóż do cebulki.

Wątróbkę z cebulą smaż około 10 minut.

Wątróbkę pozostaw do wystudzenia.

Mięso z kurczaka i indyka pokrój w wygodne do mielenia kawałki.

Zmiel mięso a następnie wątróbkę z cebulą.

Do zmielonego mięsa dodaj 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, papryki słodkiej, żurawinę, jajka i bulion.

Całość dokładnie wymieszaj.

Mięso przełóż do 3 małych lub 2 dużych foremek.

W małych foremkach pasztet piecz 1 godzinę, w dużych 1 godzinę i 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z żurawiną

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet z żurawiną to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Domowy, pieczony pasztet mięsny z żurawiną i z wątróbki to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Ten możesz przygotować również z suszoną lub wędzoną śliwką. Pasztet ze śliwką i żurawiną będzie idealny na Boże Narodzenie a pasztet z żurawiną na Wielkanoc. Wielkanocny pasztet możesz przygotować także na co dzień, jest on super dodatkiem do pieczywa i smacznym zamiennikiem wędliny.

Przepis na pasztet z żurawiną nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie, możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Jak zrobić pasztet z żurawiną dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie z żurawiną

Lista alergenów dla pasztetu z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pasztetu z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Delikatny i zdrowy domowy pasztet z żurawiną jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
132.78
106.23
Białko (g)
16.11
12.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
4.89
3.91
Węglowodany przyswajalne (g)
4.53
3.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
5.33
4.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
1.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.45
2.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.13
1.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.32
1.05
Cholesterol (mg)
123.59
98.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
362.66
290.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.60
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.24
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.24
Witamina E (mg)
0.39
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
361.16
288.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.39
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.57
3.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
68.63
54.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.60
8.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
89.91
71.93
Potas (mg)
198.62
158.90
Wapń (mg)
13.15
10.52
Fosfor (mg)
161.95
129.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.72
14.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.76
1.41
Cynk (mg)
2.03
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z żurawiną 38
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z żurawiną

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podudzie indyka bez skóry
650 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
13.93
Za 650 g
Udko kurczaka bez skóry
650 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 650 g
Wątróbka drobiowa
200 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Suszona żurawina
100 g
3 garście
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bulion warzywny
60 ml
1/4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.29
Za 60 ml
Cebula
100 g
1 duża cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
74.00