Pasztet z fasoli i jajek

Opublikowano: 19.07.2021 r., 11:26 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z fasoli i jajek
Pasztet z fasoli i jajek
Pasztet z fasoli z jajkiem to genialny wegetariański zamiennik mięsnego pasztetu. Wykonanie jest banalne, smak jest niebiański. Pasztet z fasoli najlepiej smakuje z pieczywem.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
96 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola konserwowa (240 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka 1 sztuka (50 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) 3 łyżki (36 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (40 g)
  • Seler korzeniowy 1/4 sztuki (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Bułka tarta 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, blender, papier do pieczenia, blaszka keksowa 9x22 cm

Przepis na pasztet z fasoli i jajek krok po kroku

Na patelni rozpuść masło.

Cebulę, pietruszkę, selera, 2 ząbki czosnku i marchewkę obierz. Pokrój wszystko na drobną kostkę i podsmaż 5 minut na maśle ze szczyptą soli.

Rozgrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.

Zmiksuj na gładką masę jajka, odsączoną z zalewy fasolę, podsmażone i miękkie warzywa, tahini oraz bułkę tartą, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz.

Masę przelej do foremki i piecz godzinę. Gotowe.

Jak oceniasz przepis na pasztet z fasoli i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z fasoli i jajek

Pasztet z fasoli z jajkiem to genialny wegetariański zamiennik mięsnego pasztetu. Wykonanie jest banalne, smak jest niebiański. Pasztet z fasoli najlepiej smakuje z pieczywem. Przygotowanie składników na pasztet zajmie 10 minut, natomiast reszta czasu to pieczenie – około godzinę. Ten pieczony pasztet wegetariański jest wykonany z fasoli białej konserwowej. Jest fajną alternatywą na świąteczny stół. W roli zamiennika mięsnego dania sprawdza się świetnie. Tahini daje fajny aromat, który podkreślony jest przez przyprawy.

Dzięki wykorzystaniu białej fasoli konserwowej czas wykonania pasztetu z fasoli bardzo się skraca. Można użyć w tym przepisie suchych nasion, ale ważne jest tutaj, by fasolę wcześniej moczyć około 10 godzin. Dopiero po namoczeniu, a następnie ugotowaniu w świeżej wodzie fasoli można zabrać się za przygotowywanie tej potrawy. Ze względu na to, że fasola jest ciężkostrawna warto jest gotować ją pierwszy kwadrans bez przykrycia. Gotuj fasolę do miękkości. Może to trwać około godziny. Jako zamiennik tahini – czyli pasty sezamowej – można użyć masła orzechowego. Oba te składniki są podobne do siebie, ale mają swój charakterystyczny posmak. Dużą rolę grają przyprawy. Majeranek, sos sojowy, pieprz i sól to podstawa. Przypraw tak, by danie było aromatyczne. Podduszenie warzyw na maśle sprawia, że warzywa są bardzo pyszne.

Jeśli zrobisz pasztet z fasoli dostarczysz do organizmu mnóstwo błonnika, białka pochodzenia roślinnego, węglowodanów, witamin i minerałów. Jeżeli jesteś wegetarianinem lub chcesz urozmaicić swój jadłospis to ta propozycja jest wprost stworzona dla Ciebie. Przepis zawiera gluten pochodzący z bułki tartej. W wersji bezglutenowej wykorzystaj bułkę tartą bez glutenu.

Konsystencja pasztetu jest niemalże identyczna jak klasycznego, mięsnego pasztetu. Pasztet podawać najlepiej ze świeżym pieczywem. Musztarda lub ketchup to dobre dodatki. Smakuje najlepiej gdy jest zimny, ale na ciepło także można go jeść. Warto zrobić go dzień wcześniej, ponieważ na dzień następny będzie o wiele smaczniejszy.

Alergeny w pasztecie z fasoli i jajek

Lista alergenów dla pasztetu z fasoli i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pasztetu z fasoli i jajek

na 100g gotowej potrawy

Posiłek jest dobrze zbilansowany, jest źródłem białka, tłuszczu i węglowodanów. Super przepis wegetariański.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
148.90
96.79
Białko (g)
5.52
3.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
11.10
7.22
Węglowodany przyswajalne (g)
7.94
5.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.16
2.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
9.45
6.14
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
2.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.11
3.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.11
2.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.99
1.30
Cholesterol (mg)
74.95
48.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.10
Witamina E (mg)
0.50
0.32
Tiamina (mg)
0.12
0.08
Ryboflawina (mg)
0.13
0.09
Niacyna (mg)
0.73
0.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
209.59
136.24
Potas (mg)
263.29
171.14
Wapń (mg)
59.14
38.44
Fosfor (mg)
135.84
88.30
Magnez (mg)
27.10
17.62
Żelazo (mg)
1.60
1.04
Cynk (mg)
0.86
0.56
Miedź (mg)
0.19
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z fasoli i jajek 31
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z fasoli i jajek

Koszt składników
48.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Tahini (pasta sezamowa)
36 g
3 łyżki
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 36 g
Pietruszka
40 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Seler korzeniowy
50 g
1/4 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Bułka tarta
10 g
1 łyżka
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 g
Koszt składników
48.30