Łosoś z patelni

Opublikowano: 26.08.2021 r., 12:30 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś z patelni podany na patelni z rozmarynem i ząbkami czosnku
Łosoś z patelni
Łosoś z patelni to szybka i łatwa propozycja podania tej wyśmienitej ryby. Z dodatkiem sałatki czy surówki ze świeżych warzyw będzie stanowić fajny posiłek.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 8 min
429 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Łosoś filet 1 filet (200 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka (6 ml)
  • Masło 1 łyżeczka (7 g)
  • Czosnek 1 ząbek (6 g)
  • Rozmaryn świeży gałązka (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia

Przepis na łososia z patelni krok po kroku

Patelnie mocno rozgrzej z olejem.

Na patelnię połóż łososia skórą do patelni. Smaż na średnim ogniu przez 4 minuty.

Przełóż łososia na drugą stronę, dodaj na patelnię masło, rozmaryn i ząbek czosnku.

Smaż 4 minuty.

Jak oceniasz przepis na łososia z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat łososia z patelni

Łosoś to obecnie jedna z najbardziej popularnych i cenionych ryb. Jej charakterystyczny czerwono-pomarańczowy kolor rozpoznają nawet dzieci. Łosoś jest bogactwem cennych witamin i składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczy. Jest on bardzo dobrym źródłem białka oraz aminokwasów egzogennych, które nie są produkowane przez nasz organizm. Łosoś jest bardzo tłustą rybą przez co jest kaloryczny. Jednak tłuszcz zawarty w jego mięsie jest bardzo zdrowy. Spożywając tą rybę dostarczymy kwasów omega-3, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie stężenia cholesterolu i trójglicerydów, działają przeciwzakrzepowo, zapobiegają rozwojowi choroby wieńcowej, miażdżycy i cukrzycy, są przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe, pomagają w leczeniu chorób skórnych oraz zapobiegają depresji. Poza tłuszczami łosoś dostarcza witaminę D, witaminę B6 i B12 oraz witaminę A. Zawiera również związki mineralne takie jak potas, sód, selen, fosfor i magnez.

Łosoś z patelni to świetny pomysł na przyrządzenie ryby. Filet z łososia jest dobrym produktem zarówno do pieczenia, zamknięty w folii lub pergaminie, a nawet naczyniu żaroodpornym zachowuje wilgoć i delikatność struktury, jak i szybkiego smażenia. Soczysty łosoś smażony na patelni sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także kolację lub przystawkę. Możesz podać go z wieloma dodatkami dzięki czemu danie zawsze będzie smakowało inaczej. Do przygotowania dania możesz wybrać filet z łososia bez skóry lub ze skórą, wybór zależy od Twoich osobistych preferencji. Jak długo smażyć łososia na patelni? W zależności od grubości filetu wystarczy parę minut z każdej strony. Jak przyrządzić i jak zrobić łososia na patelni dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy krok przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Łosoś to przepyszny pomysł nie tylko na obiad ale również na kolację czy grilla. Jego wyjątkowy smak pasuje do wielu dodatków, dzięki czemu jest jeszcze łatwiejszy do wykonania. Wypróbuj nasz pomysł na łososia z patelni a będziesz przygotowywać tą pyszną rybę częściej.

Alergeny w łososiu z patelni

Lista alergenów dla łososia z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze łososia z patelni

na 100g gotowej potrawy

Łosoś z patelni to jedna z propozycji podania wyśmienitej ryby. Przepis jest łatwy, szybki i ze zdrowymi dodatkami tworzy zdrowe danie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
214.75
429.49
Białko (g)
18.31
36.61
Fenyloalanina (mg)
0.73
1.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.00
2.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.88
1.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.80
29.61
Tłuszcze nasycone (g)
4.86
9.73
Tłuszcze nienasycone (g)
9.94
19.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.55
13.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.39
6.78
Cholesterol (mg)
52.30
104.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
146.06
292.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.19
2.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.59
9.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
144.99
289.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.68
15.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.95
55.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
43.66
87.32
Potas (mg)
372.92
745.84
Wapń (mg)
30.78
61.55
Fosfor (mg)
267.96
535.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
87.52
175.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
0.61
Cynk (mg)
0.44
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia z patelni 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia z patelni

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
200 g
1 filet
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
6 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 6 ml
Masło
7 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 7 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Rozmaryn świeży
1 g
gałązka
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1 g
Koszt składników
35.00