Przepis na pastę z kalafiora krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry, chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser

Kalafior podziel na różyczki, a marchew i paprykę pokrój w mniejsze kawałki.

Włóż warzywa do miski i skropl oliwą z oliwek, dopraw do smaku.

Dokładnie wymieszaj i zostaw w misce na 10 minut.

Przełóż warzywa na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

Upiecz w piecu tak aby kalafior był miękki. Około 35 minut - 180 stopni.

Zmiksuj wszystkie warzywa do uzyskania jednolitej konsystencji.

pasta z kalafiora z oliwą
Pasta z kalafiora
Koszt przygotowania dania
9.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
65 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Pasta z kalafiora - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z kalafiora

Pasta z kalafiora jako propozycja na pastę warzywną do pieczywa. Znudziły Ci się kanapki z szynką lub serem? Zapomnij o nudzie. Poznaj przepis na pastę z kalafiora, która idealnie sprawdzi się jako obkład na kanapki. Pasta kanapkowa z kalafiora idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Nie zawiera ona żadnych dodatków produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto postawić na wersję domową takich past warzywnych, ponieważ wersje kupne bardzo często w swoim składzie maja za dużo soli, cukru, barwników lub konserwantów. Bezpieczniej będzie jeśli przygotujesz taką pastę w domu, nie zajmuje to dużo czasu, a masz pewność co znajdzie się na talerzu Twoim i Twoich bliskich. Pasta jest niezwykle smaczna i wyrazista, a przy tym wszystkim bardzo prosta w wykonaniu. Jak zrobić pastę z kalafiora?

Potrzebujesz tylko kilku warzyw, głównym składnikiem w naszej dzisiejszej paście jest kalafior. Idealnie do niego będzie pasować marchew i papryka. Dodaj jeszcze czosnek, który wpłynie na wyrazistość całej pasty. Niezbędna będzie oliwa z oliwek, aby pasta miała jednolitą, delikatną konsystencję. Warzywa skropl oliwą z oliwek, rozłóż na blaszce do pieczenia i upiecz przez około 30 minut. Niektóre warzywa wymagają dłuższego czasu pieczenia niektóre nieco krótszego. Muszą one po prostu być miękkie. Wtedy poczekaj, aż ostygną i przełóż do kielicha blendera wraz z oliwą z oliwek i zmiksuj do uzyskania jednolitej, delikatnej i kremowej konsystencji.

Tak naprawdę pastę warzywną w domu możesz przygotować z jakich tylko chcesz warzyw, śmiało możesz dodać nasiona słonecznika, suszone pomidory czy dużą ilość bazylii, natki z pietruszki. Tak naprawdę każda wersja będzie dobra. Pasta warzywna sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pieczywa ale także do innych produktów. Ugotowane jajka z taką pastą smakują wybornie, od teraz nie musisz używać majonezu. Zastąp go domową wersją pasty warzywnej. Taki dodatek do pieczywa to nie tylko alternatywa dla osób na diecie roślinnej, każdy z nas może zastąpić ser żółty i szynkę na warzywną pastę, która jest pyszna. Postaw na kolorowe warzywa a z pewnością nawet Twoje dzieci i najmłodsi członkowie rodziny ją pokochają.

Wartości odżywcze pasta z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
47.09 kcal
65.93 kcal
Białko
1.49 g
2.09 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w paście z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
5.81 g
8.13 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.71 g
5.20 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.09 g
2.93 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
2.54 g
3.56 g
Tłuszcze nasycone
0.55 g
0.77 g
Tłuszcze nienasycone
1.99 g
2.79 g
Tłuszcze jednonasycone
1.68 g
2.35 g
Tłuszcze wielonasycone
0.31 g
0.44 g

Witaminy w przepisie na pastę z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6
0.20 mg
0.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
62.98 mg
88.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.89 mg
1.25 mg
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.69 mg
0.97 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
47.47 µg (mcg)
66.46 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastę z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
27.58 mg
38.61 mg
Potas
271.24 mg
379.73 mg
Wapń
19.12 mg
26.76 mg
Fosfor
37.00 mg
51.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
13.44 mg
18.82 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
0.58 mg
Cynk
0.26 mg
0.36 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasta z kalafiora 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z kalafiora

Lista alergenów dla pasta z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z kalafiora

Cena przygotowania pasta z kalafiora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Czosnek
1 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na pastę z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób