Kopa Ornontowicka

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:37 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kopa Ornontowicka ozdobiona czekoladowym wzorkiem
Kopa Ornontowicka
Ta dobra Kopa Ornontowicka to śląski deser, który tradycyjnie podaje się na rodzinnych uroczystościach takich jak wesele czy komunie. Koniecznie spróbuj, jak jest smaczny.
Przygotowanie 70 min
Pieczenie i Miksowanie 30 min
564 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Cukier (70 g)
  • Wiórki kokosowe (400 g)
  • Ananas w puszce (350 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Spirytus (200 ml)
  • Migdały (100 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (50 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, papier do pieczenia, miska, blacha do pieczenia 23x33

Przepis na kopę ornontowicką krok po kroku

Najpierw białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru.

Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe.

Powstałą masę podziel na dwie części.

Dwie tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż po połowie masy.

Piecz przez 30 minut w 180 st. C. Jeśli nie masz dwóch takich samych tortownic, możesz upiec najpierw jedną a później drugą połowę. Spody zostaw do ostudzenia.

Ananasa odcedź z zalewy, ale zachowaj sok na później. Owoce pokrój na małe kawałki.

Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie posiekaj na drobne kawałki.

Migdały, ananasa i rodzynki wymieszaj.

Masło utrzyj na puch. W oddzielnej misce utrzyj jajka z cukrem. Powoli do masła dodaj utarte jajka, stale mieszając.

Nadal mieszając, wlej cienką strużką spirytus do masła z jajkami.

Do kremu dodaj wcześniej przygotowanego ananasa z rodzynkami i migdałami.

W oddzielnej misce ubij kremówkę na sztywną bitą śmietanę.

Pierwszy blat kokosowy nasącz sokiem z ananasa i wyłóż na niego krem z owocami.

Następnie pokrusz drugi blat na wierzch i ponownie przykryj kremem, formując pagórek.

Wierzch całej kopy obłóż bitą śmietaną.

Jak oceniasz przepis na kopę ornontowicką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,4% osób

Więcej informacji na temat kopy ornontowickiej

Ta dobra Kopa Ornontowicka to śląski deser, który tradycyjnie podaje się na rodzinnych uroczystościach takich jak wesele czy komunie. Koniecznie spróbuj, jak jest smaczny. Gwarantuje, że zakochasz się w jej smaku. Ten sprawdzony, prosty przepis na Kopa Ornontowicka jest niezwykle prosty.

Najpierw białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe. Powstałą masę podziel na dwie części. Dwie tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż po połowie masy. Piecz przez 30 minut w 180 st. C. Jeśli nie masz dwóch takich samych tortownic, możesz upiec najpierw jedną a później drugą połowę. Spody zostaw do ostudzenia. Ananasa odcedź z zalewy, ale zachowaj sok na później. Owoce pokrój na małe kawałki. Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie posiekaj na drobne kawałki. Migdały, ananasa i rodzynki wymieszaj. Masło utrzyj na puch. W oddzielnej misce utrzyj jajka z cukrem. Powoli do masła dodaj utarte jajka, stale mieszając. Nadal mieszając, wlej cienką strużką spirytus do masła z jajkami. Do kremu dodaj wcześniej przygotowanego ananasa z rodzynkami i migdałami. W oddzielnej misce ubij kremówkę na sztywną bitą śmietanę. Pierwszy blat kokosowy nasącz sokiem z ananasa i wyłóż na niego krem z owocami. Następnie pokrusz drugi blat na wierzch i ponownie przykryj kremem, formując pagórek. Wierzch całej kopy obłóż bitą śmietaną i udekoruj według własnego uznania.

Mam nadzieję, że wiesz już jak robić Kopa Ornontowicka. Ze względu na dodatek spirytusu do kremu polecam podawać go tylko osobom dorosłym. Koniecznie spróbuj wykonać ten pyszny deser.

Powstanie kopy Ornontowickiej związane jest z pałacem w Ornontowicach, którego właścicielami była rodzina Hengenscheidtów. Uznawany był za swego rodzaju znak rozpoznawczy tego pałacu, dlatego kopa pojawiała się na wszystkich wykwintnych spotkaniach. Wysoka kwota potrzebna aby kupić składniki spowodowała, że po II wojnie światowej przygotowywano ją niezwykle rzadko. Od lat 60. XX wieku zaczęła się pojawiać na stołach częściej, ale tylko podczas ważniejszych, rodzinnych wydarzeń.

Taki śląski deser to świetny pomysł na podwieczorek lub wykwintny, niesamowity deser podczas Świąt.

Alergeny w kopie ornontowickiej

Lista alergenów dla kopy ornontowickiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kopy ornontowickiej

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na dodatek spirytusu do kremu polecam podawać go tylko osobom dorosłym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
352.54
564.06
Białko (g)
4.78
7.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
18.97
30.34
Węglowodany przyswajalne (g)
14.58
23.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.39
7.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
27.85
44.55
Tłuszcze nasycone (g)
21.97
35.15
Tłuszcze nienasycone (g)
5.88
9.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.17
67.47
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
77.94
124.70
Brak danych dla: spirytus, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.24
3.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.18
Brak danych dla: spirytus, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.67
2.67
Brak danych dla: rodzynki, spirytus, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
76.28
122.05
Brak danych dla: spirytus, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.43
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.37
13.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.97
31.96
Brak danych dla: spirytus, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
35.70
57.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
236.36
378.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.92
46.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
85.84
137.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.65
60.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
1.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.67
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kopy ornontowickiej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kopy ornontowickiej

Koszt składników
110.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Wiórki kokosowe
400 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Ananas w puszce
350 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
6.18
Za 350 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Spirytus
200 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 ml
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Koszt składników
110.00