Kopa Ornontowicka
- Białko jajka (6 szt.)
- Cukier (70 g)
- Wiórki kokosowe (400 g)
- Ananas w puszce (350 g)
- Rodzynki (100 g)
- Spirytus (200 ml)
- Migdały (100 g)
- Masło (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (50 g)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
Przepis na kopę ornontowicką krok po kroku
Najpierw białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe.
Powstałą masę podziel na dwie części.
Dwie tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż po połowie masy.
Piecz przez 30 minut w 180 st. C. Jeśli nie masz dwóch takich samych tortownic, możesz upiec najpierw jedną a później drugą połowę. Spody zostaw do ostudzenia.
Ananasa odcedź z zalewy, ale zachowaj sok na później. Owoce pokrój na małe kawałki.
Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie posiekaj na drobne kawałki.
Migdały, ananasa i rodzynki wymieszaj.
Masło utrzyj na puch. W oddzielnej misce utrzyj jajka z cukrem. Powoli do masła dodaj utarte jajka, stale mieszając.
Nadal mieszając, wlej cienką strużką spirytus do masła z jajkami.
Do kremu dodaj wcześniej przygotowanego ananasa z rodzynkami i migdałami.
W oddzielnej misce ubij kremówkę na sztywną bitą śmietanę.
Pierwszy blat kokosowy nasącz sokiem z ananasa i wyłóż na niego krem z owocami.
Następnie pokrusz drugi blat na wierzch i ponownie przykryj kremem, formując pagórek.
Wierzch całej kopy obłóż bitą śmietaną.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat kopy ornontowickiej
Ta dobra Kopa Ornontowicka to śląski deser, który tradycyjnie podaje się na rodzinnych uroczystościach takich jak wesele czy komunie. Koniecznie spróbuj, jak jest smaczny. Gwarantuje, że zakochasz się w jej smaku. Ten sprawdzony, prosty przepis na Kopa Ornontowicka jest niezwykle prosty.
Najpierw białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe. Powstałą masę podziel na dwie części. Dwie tortownice wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż po połowie masy. Piecz przez 30 minut w 180 st. C. Jeśli nie masz dwóch takich samych tortownic, możesz upiec najpierw jedną a później drugą połowę. Spody zostaw do ostudzenia. Ananasa odcedź z zalewy, ale zachowaj sok na później. Owoce pokrój na małe kawałki. Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie posiekaj na drobne kawałki. Migdały, ananasa i rodzynki wymieszaj. Masło utrzyj na puch. W oddzielnej misce utrzyj jajka z cukrem. Powoli do masła dodaj utarte jajka, stale mieszając. Nadal mieszając, wlej cienką strużką spirytus do masła z jajkami. Do kremu dodaj wcześniej przygotowanego ananasa z rodzynkami i migdałami. W oddzielnej misce ubij kremówkę na sztywną bitą śmietanę. Pierwszy blat kokosowy nasącz sokiem z ananasa i wyłóż na niego krem z owocami. Następnie pokrusz drugi blat na wierzch i ponownie przykryj kremem, formując pagórek. Wierzch całej kopy obłóż bitą śmietaną i udekoruj według własnego uznania.
Mam nadzieję, że wiesz już jak robić Kopa Ornontowicka. Ze względu na dodatek spirytusu do kremu polecam podawać go tylko osobom dorosłym. Koniecznie spróbuj wykonać ten pyszny deser.
Powstanie kopy Ornontowickiej związane jest z pałacem w Ornontowicach, którego właścicielami była rodzina Hengenscheidtów. Uznawany był za swego rodzaju znak rozpoznawczy tego pałacu, dlatego kopa pojawiała się na wszystkich wykwintnych spotkaniach. Wysoka kwota potrzebna aby kupić składniki spowodowała, że po II wojnie światowej przygotowywano ją niezwykle rzadko. Od lat 60. XX wieku zaczęła się pojawiać na stołach częściej, ale tylko podczas ważniejszych, rodzinnych wydarzeń.
Taki śląski deser to świetny pomysł na podwieczorek lub wykwintny, niesamowity deser podczas Świąt.
Alergeny w kopie ornontowickiej
Lista alergenów dla kopy ornontowickiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kopy ornontowickiej
Ze względu na dodatek spirytusu do kremu polecam podawać go tylko osobom dorosłym.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.