Kisz
- Ciasto francuskie (300 g)
- Brokuły (500 g)
- Ser gouda (150 g)
- Ser parmezan (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietana 18% (250 g)
- Cebula (50 g)
- Olej rzepakowy (5 ml)
Przepis na kisz krok po kroku
Brokuły umyj pod bieżącą wodą. Podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj przez 5 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż, aż cebula zmięknie.
Sery zetrzyj na tarce.
Do miski wbij jajka. Dodaj śmietanę oraz starty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, tak by zachodziło na boki.
Na ciasto wyłóż podsmażoną cebulę i brokuła.
Zalej całość masą jajeczną.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5-10 minut, by tarta chwilę ostygła.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z kalafiora
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
-
Casserole
-
Zapiekanki domowe
Więcej informacji na temat kisza
Przepis na quiche z brokułami to świetny pomysł na obiad lub kolację. Wykonasz go w kilka chwil, ale na pewno wrócisz do tego przepisu.
Jeśli zastanawiasz się, co to jest quiche (czyt. kisz), to już tłumaczę. Jest to zapiekana potrawa w kształcie koła wykonana z ciasta francuskiego lub kruchego z wytrawnym farszem, który zawsze związany jest za pomocą mieszaniny śmietany i jaj. Wywodzi się z Alzacji i Lotaryngi, czyli północno-wschodniej Francji. W tym kraju serwuje się go prawie na każdy posiłek oprócz deseru, ponieważ kisz nigdy nie może być słodki. Choć kuchnia francuska zaliczana jest do kuchni wymagających nieco więcej wiedzy kulinarnej, to akurat quiche na pewno uda Ci się wykonać w domu.
Przepis na kisz z warzywami jest niezwykle prosty w wykonaniu. Potrzebne składniki to ciasto francuskie, brokuły, cebula, śmietana, jajka, ser żółty i parmezan.
Brokuły umyj pod bieżącą wodą. Podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj przez 5 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż, aż cebula zmięknie. Sery zetrzyj na tarce. Do miski wbij jajka. Dodaj śmietanę oraz starty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, tak by zachodziło na boki. Na ciasto wyłóż podsmażoną cebulę i brokuła. Zalej całość masą jajeczną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5-10 minut, by tarta chwilę ostygła.
Proszę bardzo, tyle wystarczy by wykonać pyszny, domowy kisz.
Pyszne ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.
Alergeny w kiszu
Lista alergenów dla kisza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Ser parmezan
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kisza
Brokuły to świetne źródło kwasu foliowego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.