Kisz

Opublikowano: 22.08.2023 r., 14:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kisz z brokułami na stole
Kisz
Przepis na quiche z brokułami to świetny pomysł na obiad lub kolację. Wykonasz go w kilka chwil, ale na pewno wrócisz do tego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 25 min
449 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie (300 g)
  • Brokuły (500 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Cebula (50 g)
  • Olej rzepakowy (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, forma do tarty 24 cm

Przepis na kisz krok po kroku

Brokuły umyj pod bieżącą wodą. Podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj przez 5 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż, aż cebula zmięknie.

Sery zetrzyj na tarce.

Do miski wbij jajka. Dodaj śmietanę oraz starty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, tak by zachodziło na boki.

Na ciasto wyłóż podsmażoną cebulę i brokuła.

Zalej całość masą jajeczną.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 25-30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5-10 minut, by tarta chwilę ostygła.

Jak oceniasz przepis na kisz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat kisza

Przepis na quiche z brokułami to świetny pomysł na obiad lub kolację. Wykonasz go w kilka chwil, ale na pewno wrócisz do tego przepisu.

Jeśli zastanawiasz się, co to jest quiche (czyt. kisz), to już tłumaczę. Jest to zapiekana potrawa w kształcie koła wykonana z ciasta francuskiego lub kruchego z wytrawnym farszem, który zawsze związany jest za pomocą mieszaniny śmietany i jaj. Wywodzi się z Alzacji i Lotaryngi, czyli północno-wschodniej Francji. W tym kraju serwuje się go prawie na każdy posiłek oprócz deseru, ponieważ kisz nigdy nie może być słodki. Choć kuchnia francuska zaliczana jest do kuchni wymagających nieco więcej wiedzy kulinarnej, to akurat quiche na pewno uda Ci się wykonać w domu.

Przepis na kisz z warzywami jest niezwykle prosty w wykonaniu. Potrzebne składniki to ciasto francuskie, brokuły, cebula, śmietana, jajka, ser żółty i parmezan.

Brokuły umyj pod bieżącą wodą. Podziel na mniejsze różyczki. Ugotuj przez 5 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż, aż cebula zmięknie. Sery zetrzyj na tarce. Do miski wbij jajka. Dodaj śmietanę oraz starty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, tak by zachodziło na boki. Na ciasto wyłóż podsmażoną cebulę i brokuła. Zalej całość masą jajeczną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5-10 minut, by tarta chwilę ostygła.

Proszę bardzo, tyle wystarczy by wykonać pyszny, domowy kisz.

Pyszne ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.

Alergeny w kiszu

Lista alergenów dla kisza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Ser parmezan
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kisza

na 100g gotowej potrawy

Brokuły to świetne źródło kwasu foliowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
224.76
449.52
Białko (g)
8.23
16.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
12.54
25.08
Węglowodany przyswajalne (g)
11.34
22.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
2.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
16.01
32.01
Tłuszcze nasycone (g)
7.66
15.33
Tłuszcze nienasycone (g)
8.34
16.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.77
13.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.58
3.16
Cholesterol (mg)
76.78
153.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
76.59
153.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.64
59.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.71
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.64
131.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.08
2.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.68
93.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
125.64
251.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
204.75
409.50
Potas (mg)
175.71
351.42
Wapń (mg)
150.31
300.62
Fosfor (mg)
151.88
303.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.03
36.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
2.13
Cynk (mg)
0.96
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kisza 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kisza

Koszt składników
46.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Brokuły
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Koszt składników
46.10