Przepis na zapiekankę z kalafiora krok po kroku
- Makaron penne 500 g 1 opakowanie
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Kalafior 600 g 1 sztuka
- Boczek wędzony bez kości 200 g 2 plastry
- Śmietana 12% 250 g 1 opakowanie
- Jajko 1 szt.
- Czosnek 10 g 1 ząbek
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente.
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Na patelnię dodaj boczek i podsmaż.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu.
Następnie ułóż warstwę boczku i kalafiora. Postępuj tak do czasu, aż skończą Ci się składniki.
Śmietankę wymieszaj z jajkiem i zalej nią zapiekankę.
Zapiecz w piecu 20 minut 180 stopni.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
Zapiekanka z kalafiora - cechy przepisu
Więcej o zapiekance z kalafiora
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.
Zapiekanka z kalafiora to prosty przepis, a w połączeniu z boczkiem, aromatycznymi warzywami i gotowanym makaronem to idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.
Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.
Przepis na zapiekankę z kalafiora jest bardzo prosty i ekspresowy.
Jak zrobić zapiekankę z kalafiora?
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, ważne jest aby nie był rozgotowany. Będzie on jeszcze zapiekany w piecu, gdzie także zmięknie. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie pamiętając aby zacząć gotowanie od wrzącej wody. Nie gotuj kalafiora dłużej niż 6 minut.
Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pokrojony w kostkę boczek. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami makaron, boczek, kalafior. Postępuj tak do momentu, aż nie wyczerpiesz składników. Na samym końcu zalej całą zapiekankę sosem. Wystarczy, że wymieszasz śmietankę z jajkiem. Zapiecz zapiekankę w piecu około 20 minut w 180 stopniach. To danie możesz przygotować także z ziemniakami lub kurczakiem zamiast boczku. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko co tylko lubisz. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu. Zapiekanka z kalafiora idealnie sprawdzi się na obiad z rodziną czy kolację w gronie znajomych. Ta pyszna propozycja na pewno zasmakuje wszystkim przybyłym gościom.
Wartości odżywcze zapiekanki z kalafiora
Energia i białka
(260g)
Węglowodany w zapiekance z kalafiora
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy w przepisie na zapiekankę z kalafiora
(260g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z kalafiora
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance z kalafiora
Lista alergenów dla zapiekanki z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko