Zapiekanka z kalafiora

Opublikowano: 01.11.2021 r., 20:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kalafiorowa zapiekanka z serem
Zapiekanka z kalafiora
Idealne połączenie warzyw, mięsa i makaronu? Zapiekana z kalafiora w połączeniu z boczkiem sprawdzi się idealnie. Poznaj przepis i spróbuj sam.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
517 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron penne - 1 opakowanie (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Kalafior - 1 sztuka (600 g)
  • Boczek wędzony bez kości - 2 plastry (200 g)
  • Śmietana 12% - 1 opakowanie (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Czosnek - 1 ząbek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na zapiekankę z kalafiora krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente.

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Na patelnię dodaj boczek i podsmaż.

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu.

Następnie ułóż warstwę boczku i kalafiora. Postępuj tak do czasu, aż skończą Ci się składniki.

Śmietankę wymieszaj z jajkiem i zalej nią zapiekankę.

Zapiecz w piecu 20 minut 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z kalafiora

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Zapiekanka z kalafiora to prosty przepis, a w połączeniu z boczkiem, aromatycznymi warzywami i gotowanym makaronem to idealna propozycja na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.

Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Przepis na zapiekankę z kalafiora jest bardzo prosty i ekspresowy.

Jak zrobić zapiekankę z kalafiora?

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie, ważne jest aby nie był rozgotowany. Będzie on jeszcze zapiekany w piecu, gdzie także zmięknie. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie pamiętając aby zacząć gotowanie od wrzącej wody. Nie gotuj kalafiora dłużej niż 6 minut.

Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pokrojony w kostkę boczek. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami makaron, boczek, kalafior. Postępuj tak do momentu, aż nie wyczerpiesz składników. Na samym końcu zalej całą zapiekankę sosem. Wystarczy, że wymieszasz śmietankę z jajkiem. Zapiecz zapiekankę w piecu około 20 minut w 180 stopniach. To danie możesz przygotować także z ziemniakami lub kurczakiem zamiast boczku. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko co tylko lubisz. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu. Zapiekanka z kalafiora idealnie sprawdzi się na obiad z rodziną czy kolację w gronie znajomych. Ta pyszna propozycja na pewno zasmakuje wszystkim przybyłym gościom.

Alergeny w zapiekance z kalafiora

Lista alergenów dla zapiekanki z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zapiekanki z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Kalafior należy do grupy warzyw nieskrobiowych, których codzienne spożycie w wysokości 50 g zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory (krtani, gardła). Dodatkowo jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, które pełnią korzystne funkcje w naszym organizmie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
199.10
517.66
Białko (g)
9.43
24.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
25.51
66.33
Węglowodany przyswajalne (g)
23.77
61.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
4.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
6.49
16.87
Tłuszcze nasycone (g)
3.04
7.90
Tłuszcze nienasycone (g)
3.45
8.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.44
6.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
2.62
Cholesterol (mg)
28.58
74.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
19.53
50.79
Witamina B6 (mg)
0.19
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.56
Witamina C (mg)
17.61
45.78
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.36
Witamina E (mg)
0.19
0.49
Retinol (µg (mcg))
19.24
50.03
Tiamina (mg)
0.12
0.31
Ryboflawina (mg)
0.10
0.26
Niacyna (mg)
1.92
4.99
Foliany (µg (mcg))
29.43
76.51
Beta karoten (µg (mcg))
3.15
8.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
225.62
586.60
Potas (mg)
273.99
712.38
Wapń (mg)
39.85
103.61
Fosfor (mg)
135.03
351.07
Magnez (mg)
28.20
73.32
Żelazo (mg)
0.73
1.89
Cynk (mg)
0.99
2.58
Miedź (mg)
0.12
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z kalafiora 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z kalafiora

Koszt składników
35.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
500 g
1 opakowanie
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kalafior
600 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 600 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
2 plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Śmietana 12%
250 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
35.40