Śniadanie na ciepło

śniadanie na ciepło

Wiele osób uważa, że śniadanie to kluczowy posiłek dnia. Jak zatem dobrze rozpocząć dzień? Odpowiednio się nawadniając, dobrze wysypiając i jedząc pożywne śniadanie. To właśnie pierwszy posiłek dnia wpływa na naszą kondycję i samopoczucie. Dlaczego należy porządnie zastanowić się nad jego wyborem? Ponieważ odpowiednio skomponowana potrawa pozwoli nam zwyczajnie lepiej się poczuć z rana. Warto jeść śniadanie zwłaszcza na ciepło, które poprawi trawienie i sprawi, że układ immunologiczny będzie funkcjonował znacznie lepiej.

Śniadanie na ciepło – proste pomysły na szybkie i łatwe śniadania na ciepło

Śniadanie na ciepło praktykowane jest w wielu krajach. W Polsce również uwielbiamy przepisy na smaczne, proste i zdrowe śniadania. Na ciepło uwielbiamy jeść jajecznicę, omlety, gofry czy racuchy. Wykwintne dania zostawiamy na kolację – z rana najlepiej smakują szybkie i łatwe śniadania. Co zrobić na śniadanie dla dzieci, a co dla gości? Jaki jest najciekawszy pomysł na fit śniadanko? Przeczytaj.

Zdrowe, proste i szybkie śniadanie na ciepło – sprawdź, jak zrobić

Dlaczego warto jeść śniadanie na ciepło? Wyjaśniamy

Pomysły na śniadanie na ciepło od dawna cieszą się dużym powodzeniem. Przede wszystkim śniadania na ciepło pozwalają na lepsze trawienie i łatwiejsze wchłanianie składników odżywczych przez organizm. Dzięki jedzeniu ciepłych potraw można znacznie ułatwić rozkładanie spożytych już substancji. Wszystko to sprawia, że składniki odżywcze efektywniej przyswajane są przez jelita. Dzięki śniadaniu na ciepło, które ma dużą ilość węglowodanów (np. owoców, warzyw czy pełnoziarnistych produktów zbożowych), można stopniowo uwalniać do krwi glukozę. Właśnie to sprawia, że możliwe jest utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi przez cały dzień. Ma to kluczowe znaczenie dla koncentracji, skupienia i utrzymania uwagi.

Jedzenie ciepłych śniadań pozwala na wzmocnienie układu immunologicznego. Śniadanko może być bowiem świetnym źródłem minerałów i witamin, które będą stanowić wsparcie dla układu odpornościowego. Wystarczy dodać do potrawy trochę m.in. ziół, przypraw czy warzyw, aby pomóc organizmowi zwalczyć choroby oraz infekcje. Na co jeszcze może wpłynąć spożywanie śniadań na ciepło? Otóż poprawić może samopoczucie i zapewnić lepszy komfort psychiczny. Ciepły posiłek ma na nas duży wpływ, co nie jest bez znaczenia dla funkcjonowania organizmu. Jedząc gorące śniadanie w chłodny dzień, poczujemy się rozgrzani i w pewien sposób „zaopiekowani”. Śniadanie naprawdę może być źródłem samych pozytywnych emocji, a także przyjemności.

Warto dodać, że śniadanie może wspomóc trawienie oraz zredukować ilość wzdęć. Zwykle łatwiej trawić żołądkowi ciepły posiłek niż zimny. To ważne, zwłaszcza że temperatura ma duży wpływ na procesy trawienne i pomaga unikać niektórych dolegliwości żołądkowych, takich jak uczucie sytości lub wzdęcia. Czy warto więc jeść śniadanie na ciepło? Oczywiście, że tak! Może bowiem przynieść ogromne korzyści dla naszego zarówno samopoczucia, jak i zdrowia. Warto rozważyć wprowadzenie ciepłych potraw do porannej rutyny i cieszyć się licznymi zaletami, jakie daje ich spożywanie.

Placki bananowe z jajkiem i kakao – łatwe i smaczne śniadanie

Jeśli nie wiesz, co dobrego na śniadanie warto zrobić dla dzieci, możesz usmażyć dla nich placki bananowe z jajkiem i kakao. Najlepiej smakują bez cukru, ponieważ są zdrowe i zawierają mniej szkodzących naszemu zdrowiu składników. Jedząc ciepłe placki bananowe z rana, można zapewnić sobie energię na długie godziny. Placuszki są proste do przygotowania, więc nawet największy amator w kuchni nie będzie miał problemu z odtworzeniem przepisu. Do przyrządzenia smacznego, ciepłego śniadania potrzebnych jest kilka składników: banany, czekolada gorzka, mleko 3,2%, płatki owsiane, olej rzepakowy, jajka oraz proszek do pieczenia. Wsyp płatki owsiane do miski, a następnie wlej mleko. Wbij jajka oraz wsyp proszek do pieczenia. Zblenduj całość, po czym obierz banana ze skórki. Rozdrobnij go i dodaj do innych składników. Posiekaj gorzką czekoladę, wsyp do ciasta i wymieszaj. Nakładaj ciasto na rozgrzaną olejem rzepakowym patelnię – najlepiej wylewać porcjami przy użyciu chochelki. Placki powinno się smażyć przez ok. 4 minuty każdy, z obu stron – muszą się zarumienić.

Bananowe placki mogą być doskonałym ciepłym śniadaniem zarówno dla dzieci, jak i dla gości. Jeśli rano zrobisz ich więcej, możesz podać placuszki na deser. Przepis na śniadanie jest prosty, więc nawet laik w kuchni bez problemu usmaży placuszki. Nie musisz mieć zupełnie żadnej wiedzy lub doświadczenia kulinarnego, aby przygotować śniadanie na ciepło. W przepisie są płatki owsiane, ponieważ stanowią one cenne źródło błonnika. Płatki owsiane zawierają sporo dobrych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Są więc idealne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą. W plackach bananowych jest też m.in. gorzka czekolada, która uwielbiana jest przez wiele osób na świecie. Placki z bananów na ciepłe śniadanie są zatem nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Co zrobić na śniadanie? Przepisy na smaczne śniadanie na ciepło

Jajka po benedyktyńsku na ciepło – wykwintne śniadanie dla gości

Zastanawiasz się, co ciekawego podać dla gości? Jeśli nie masz ochoty na mięso, zawsze możesz zdecydować się na jajka po benedyktyńsku. Podane na ciepło mogą stanowić znakomite śniadanie, które dostarczy do organizmu wiele cennych witamin i składników odżywczych. Ciepły poranny posiłek w postaci jajek po benedyktyńsku sprawi, że będziesz mieć mnóstwo energii do pracy. Co ważne, do zrobienia tego prostego śniadania potrzebujesz zaledwie kilku składników: tofu, jajek, masła, przypraw i octu spirytusowego. W oryginalnym przepisie jest boczek. Jako że przepis dedykowany jest wegetarianom, zamieniliśmy boczek na plastry tofu.

Najpierw ubij żółtka z masłem – powinna powstać z nich puszysta konsystencja. Następnie mieszaj do momentu, aż sos zrobi się gładki, o jednolitej konsystencji. Do masy dodaj ulubione przyprawy, m.in. w formie pieprzu i soli. Usmaż tofu na patelni – powinno się skurczyć. Wodę doprowadź do wrzenia, po czym dodaj do garnka ocet i sól. Włóż jajka do wrzącej wody, najlepiej jedno po drugim. Bądź przy tym uważny, ponieważ przypadkowo można rozbić jajka. Gotuj całość przez ok. 3 minuty. Poczekaj, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Wyjmij cedzakiem jajka – możesz również wyłowić je łyżką z durszlakiem. Jajka podawaj na półmisku, koniecznie udekorowane plastrami tofu. Na koniec polej całość sosem z masła i żółtek. Możesz też dodać ulubione zioła do smaku.

Racuchy z jabłkami na mleku – pomysł na smaczne, słodkie śniadanie na ciepło

Racuchy z jabłkami są potrawą uwielbianą przez wiele osób na świecie. Niektórym kojarzą się z niezapomnianymi czasami dzieciństwa. Właśnie wtedy na deser smażyli je nasi bliscy. Racuchy jabłkowe są tak smaczne, że wydają się rozpływać w ustach. Warto jeść je na ciepło, gdy są puszyste i mięciutkie. Aby przygotować racuszki na śniadanie, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: jajka, jabłka, sodę oczyszczoną, oliwę z oliwek, mleko 1,5%, mąkę pszenną typ 500 i cukier puder. Przesyp mąkę do miski. Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj wszystko. Wlej mleko i wbij jajko. Wymieszaj składniki na gładką, jednolitą masę. Obierz jabłka i pokrój w plasterki. Wsyp owoce do ciasta i zmieszaj. Wylej na rozgrzaną patelnię oliwę z oliwek. Wlewaj ciasto porcjami, formując placuszki. Wysmaż je z obu stron na złoto. Podawaj racuchy z jabłkami, wcześniej oprószając cukrem pudrem do smaku.

Potrawa jest bardzo pożywna, smaczna i niezwykle delikatna. Racuchy można podawać na ciepło na śniadanie. Sprawdzają się też jednak na słodką kolację i treściwy, zdrowy deser. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę, usmaż dla nich racuchy na mleku. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników, a danie jest łatwe do zrobienia. Klasyczne racuchy robi się na drożdżach – dzięki nim smakują nieco delikatniej. Na takie racuchy trzeba jednak dłużej czekać, więc przepis na ciasto drożdżowe do placuszków nie jest dobrym pomysłem dla osób, które nie lubią czekać. Nie chcesz robić racuchów na mleku, ponieważ masz problem z tolerancją laktozy? Wykorzystać możesz również roślinne produkty, takie jak niesłodzone mleko migdałowe lub mleko sojowe.

Śniadanie na ciepło - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto