Śniadanie na ciepło
-
Jajecznica na maśle
Jajecznica na maśle to doskonała propozycja na śniadanie. Smażona na maśle jajecznica jest pyszna i sycąca. Podawaj ją ze świeżym …
5 + 5 min łatwy 2 231 kcal
-
Gofry domowe
Gofry domowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkich dań. Te z przepisu wychodzą idealnie miękkie i niezwykle puszyste. To …
20 + 15 min łatwy 2 288 kcal
-
Omlet z szynką
Omlet z szynką jest idealnym pomysłem na pyszne śniadanie czy kolację. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym …
10 + 10 min łatwy 1 398 kcal
Śniadanie na ciepło - przepisy
-
Naleśniki z serem na słodko
Naleśniki z serem na słodko to idealny pomysł nie tylko na śniadanie, ale też na drugie danie, kolację lub podwieczorek. …
30 min łatwy 4 433 kcal
-
Chleb w jajku
Słyszałaś kiedyś o tostach francuskich? Ja od dziecka jadłam chleb w jajku, ale dopiero mając kilkanaście lat, dowiedziałam się, że …
15 min łatwy 1 342 kcal
-
Owsianka z masłem orzechowym
Owsianka z masłem orzechowym na mleku to doskonały pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Płatki owsiane przepisie podamy również …
15 + 15 min łatwy 1 584 kcal
-
Ośmiorniczki z parówek
Każdy od czasu do czasu szuka oderwania od rzeczywistości. Możliwości na realizację tego założenia jest wiele- od czytania książek przez …
5 + 10 min łatwy 2 223 kcal -
Racuchy z truskawkami
Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te …
20 + 15 min łatwy 6 230 kcal
-
Szakszuka klasyczna
Klasyczna szakszuka składa się z jajek z pomidorami z puszki, świeżej papryki oraz charakterystycznej dla tej potrawy przyprawy: kuminu. Oryginalnie …
20 min łatwy 3 299 kcal
-
Jaglanka z bananem
Smaczna jaglanka z bananem to idealny pomysł na słodkie śniadanie, które może być tak samo pełnowartościowe i zbilansowane jak to …
20 + 10 min łatwy 1 317 kcal
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone …
10 + 15 min łatwy 4 481 kcal -
Omlet cesarski
Omlet cesarski kaiserschmarrn to wyjątkowa propozycja przygotowania klasycznego omletu biszkoptowego. Jest to omlet szarpany z rodzynkami i ewentualnie dodatkiem sezonowych …
10 + 10 min łatwy 2 385 kcal
-
Tosty francuskie
Zdarzyło Ci się kupić za dużo pieczywa, które musiałaś wyrzucić, bo zrobiło się twarde? Jeżeli tak to wyjaśnię Ci, jak …
15 min łatwy 1 472 kcal -
Placuszki bananowe bez jajek
Placuszki bananowe bez jajek to bardzo dobry sposób na wykorzystanie produktów spożywczych, które zostały w kuchennej spiżarni. Placki z bananów …
10 + 15 min łatwy 5 552 kcal
-
Omlet z pomidorami
Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet …
40 min łatwy 2 421 kcal
-
Placuszki z mascarpone
Te puszyste i waniliowe placuszki z mascarpone są bardzo łatwe do zrobienia. Z dżemem czy może z czekoladą? Z czym …
5 + 15 min łatwy 2 1020 kcal
-
Pieczona owsianka
Owsianka jest jedną z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Tradycyjna owsianka gotowana jest na wodzie lub mleku z dodatkiem przypraw, orzechów …
5 + 30 min łatwy 2 517 kcal
-
Omlet z jabłkiem
Omlet z jabłkiem to wspaniały pomysł na pyszne śniadanie. Omlet na słodko sprawdzi się także jako pyszny deser dla dzieci …
10 + 15 min łatwy 2 1055 kcal
-
Zawijańce z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
5 + 15 min łatwy 3 630 kcal -
Gofry w tosterze
Nie masz gofrownicy, ale masz opiekacz do kanapek? Zrób domowe, pyszne gofry w tosterze. Ten przepis na gofry w tosterze …
10 + 12 min łatwy 2 514 kcal
-
Szakszuka z serem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi ta pyszna szakszuka nie …
10 + 15 min łatwy 2 240 kcal
-
Klasyczne racuchy z jabłkami
Klasyczne racuchy z jabłkami i z cukrem pudrem to z pewnością dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. …
30 min łatwy 2 450 kcal
-
Czekoladowo-orzechowy pudding z kaszy jaglanej z owocami
Masz ochotę na pyszny i zdrowy deser, który jest dobry na drugie śniadanie albo na podwieczorek? Spróbuj ten najlepszy pudding …
15 + 20 min łatwy 3 362 kcal
-
Naleśniki z twarogiem i cynamonem
Naleśniki z twarogiem i cynamonem, śmietaną i cukrem wanilinowym to bardzo łatwy przepis na pyszny podwieczorek lub słodki obiad. Warto …
30 min łatwy 3 486 kcal
-
Muffiny jajeczne
Przepis na muffinki jajeczne jest prosty. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się je z jajek, ale mogą być m.in. z …
15 + 18 min łatwy 2 541 kcal
-
Kleik ryżowy
Kleik ryżowy to jedno z tych dań, które zwykle kojarzy się bardzo negatywnie. Czas to zmienić! Z tym przepisem odkryjesz, …
5 + 30 min łatwy 1 159 kcal
-
Deser z kaszy manny
Deser z kaszy manny to prosty przepis na domowy deser nie tylko dla dzieci. Kasza manna ma wiele ciekawych zastosowań …
20 + 10 min łatwy 8 523 kcal
-
Kasza jaglana z jabłkami
Kasza jaglana z jabłkami to doskonały pomysł na pyszny deser. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc deser może być spożywana …
5 + 30 min łatwy 4 485 kcal
-
Babeczka z mikrofali
Babeczka z mikrofali to doskonała opcja dla wszystkich miłośników bardzo prostych deserów. Całość robi się w kilka chwil, przy użyciu …
5 + 10 min łatwy 1 652 kcal
-
Babeczki ze szpinakiem
Babeczki większości z nas kojarzą się ze słodką wersją, jednak wcale tak nie musi być, ponieważ babeczki mogą być również …
20 + 15 min łatwy 4 34 kcal
-
Gofry z kaszy manny
Gofry z kaszy manny to wspaniały dodatek, który doskonale prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Są słodkie, pyszne …
25 + 50 min łatwy 6 236 kcal
-
Gofry z kaszy jaglanej
Pyszne gofry z kaszy jaglanej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 4 212 kcal
-
Kisz
Przepis na quiche z brokułami to świetny pomysł na obiad lub kolację. Wykonasz go w kilka chwil, ale na pewno …
20 + 25 min łatwy 6
-
Omlet z serkiem wiejskim
Omlet z serkiem wiejskim jest niezwykle zdrowym pomysłem na wysokobiałkowy posiłek. Tak przygotowany omlet można zjadać sam lub w towarzystwie …
10 + 10 min łatwy 1 277 kcal
-
Szybki omlet na słodko
Szybki omlet na słodko to doskonała opcja na słodki i wspaniały posiłek dla wszystkich, zarówno dużych, jak i małych. Świetnie …
10 + 15 min łatwy 2 172 kcal
-
Suflet wytrawny
Suflet wytrawny to nic innego jak połączenie jajek i w moim przypadku sera. Będzie to dobry pomysł na lunch lub …
15 + 20 min łatwy 3 415 kcal
-
Kisiel mleczny
Pyszny kisiel mleczny to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
15 + 5 min łatwy 2 340 kcal
Śniadanie na ciepło - co to jest?
Wiele osób uważa, że śniadanie to kluczowy posiłek dnia. Jak zatem dobrze rozpocząć dzień? Odpowiednio się nawadniając, dobrze wysypiając i jedząc pożywne śniadanie. To właśnie pierwszy posiłek dnia wpływa na naszą kondycję i samopoczucie. Dlaczego należy porządnie zastanowić się nad jego wyborem? Ponieważ odpowiednio skomponowana potrawa pozwoli nam zwyczajnie lepiej się poczuć z rana. Warto jeść śniadanie zwłaszcza na ciepło, które poprawi trawienie i sprawi, że układ immunologiczny będzie funkcjonował znacznie lepiej.
Śniadanie na ciepło – proste pomysły na szybkie i łatwe śniadania na ciepło
Śniadanie na ciepło praktykowane jest w wielu krajach. W Polsce również uwielbiamy przepisy na smaczne, proste i zdrowe śniadania. Na ciepło uwielbiamy jeść jajecznicę, omlety, gofry czy racuchy. Wykwintne dania zostawiamy na kolację – z rana najlepiej smakują szybkie i łatwe śniadania. Co zrobić na śniadanie dla dzieci, a co dla gości? Jaki jest najciekawszy pomysł na fit śniadanko? Przeczytaj.
Zdrowe, proste i szybkie śniadanie na ciepło – sprawdź, jak zrobić
Dlaczego warto jeść śniadanie na ciepło? Wyjaśniamy
Pomysły na śniadanie na ciepło od dawna cieszą się dużym powodzeniem. Przede wszystkim śniadania na ciepło pozwalają na lepsze trawienie i łatwiejsze wchłanianie składników odżywczych przez organizm. Dzięki jedzeniu ciepłych potraw można znacznie ułatwić rozkładanie spożytych już substancji. Wszystko to sprawia, że składniki odżywcze efektywniej przyswajane są przez jelita. Dzięki śniadaniu na ciepło, które ma dużą ilość węglowodanów (np. owoców, warzyw czy pełnoziarnistych produktów zbożowych), można stopniowo uwalniać do krwi glukozę. Właśnie to sprawia, że możliwe jest utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi przez cały dzień. Ma to kluczowe znaczenie dla koncentracji, skupienia i utrzymania uwagi.
Jedzenie ciepłych śniadań pozwala na wzmocnienie układu immunologicznego. Śniadanko może być bowiem świetnym źródłem minerałów i witamin, które będą stanowić wsparcie dla układu odpornościowego. Wystarczy dodać do potrawy trochę m.in. ziół, przypraw czy warzyw, aby pomóc organizmowi zwalczyć choroby oraz infekcje. Na co jeszcze może wpłynąć spożywanie śniadań na ciepło? Otóż poprawić może samopoczucie i zapewnić lepszy komfort psychiczny. Ciepły posiłek ma na nas duży wpływ, co nie jest bez znaczenia dla funkcjonowania organizmu. Jedząc gorące śniadanie w chłodny dzień, poczujemy się rozgrzani i w pewien sposób „zaopiekowani”. Śniadanie naprawdę może być źródłem samych pozytywnych emocji, a także przyjemności.
Warto dodać, że śniadanie może wspomóc trawienie oraz zredukować ilość wzdęć. Zwykle łatwiej trawić żołądkowi ciepły posiłek niż zimny. To ważne, zwłaszcza że temperatura ma duży wpływ na procesy trawienne i pomaga unikać niektórych dolegliwości żołądkowych, takich jak uczucie sytości lub wzdęcia. Czy warto więc jeść śniadanie na ciepło? Oczywiście, że tak! Może bowiem przynieść ogromne korzyści dla naszego zarówno samopoczucia, jak i zdrowia. Warto rozważyć wprowadzenie ciepłych potraw do porannej rutyny i cieszyć się licznymi zaletami, jakie daje ich spożywanie.
Placki bananowe z jajkiem i kakao – łatwe i smaczne śniadanie
Jeśli nie wiesz, co dobrego na śniadanie warto zrobić dla dzieci, możesz usmażyć dla nich placki bananowe z jajkiem i kakao. Najlepiej smakują bez cukru, ponieważ są zdrowe i zawierają mniej szkodzących naszemu zdrowiu składników. Jedząc ciepłe placki bananowe z rana, można zapewnić sobie energię na długie godziny. Placuszki są proste do przygotowania, więc nawet największy amator w kuchni nie będzie miał problemu z odtworzeniem przepisu. Do przyrządzenia smacznego, ciepłego śniadania potrzebnych jest kilka składników: banany, czekolada gorzka, mleko 3,2%, płatki owsiane, olej rzepakowy, jajka oraz proszek do pieczenia. Wsyp płatki owsiane do miski, a następnie wlej mleko. Wbij jajka oraz wsyp proszek do pieczenia. Zblenduj całość, po czym obierz banana ze skórki. Rozdrobnij go i dodaj do innych składników. Posiekaj gorzką czekoladę, wsyp do ciasta i wymieszaj. Nakładaj ciasto na rozgrzaną olejem rzepakowym patelnię – najlepiej wylewać porcjami przy użyciu chochelki. Placki powinno się smażyć przez ok. 4 minuty każdy, z obu stron – muszą się zarumienić.
Bananowe placki mogą być doskonałym ciepłym śniadaniem zarówno dla dzieci, jak i dla gości. Jeśli rano zrobisz ich więcej, możesz podać placuszki na deser. Przepis na śniadanie jest prosty, więc nawet laik w kuchni bez problemu usmaży placuszki. Nie musisz mieć zupełnie żadnej wiedzy lub doświadczenia kulinarnego, aby przygotować śniadanie na ciepło. W przepisie są płatki owsiane, ponieważ stanowią one cenne źródło błonnika. Płatki owsiane zawierają sporo dobrych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Są więc idealne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą. W plackach bananowych jest też m.in. gorzka czekolada, która uwielbiana jest przez wiele osób na świecie. Placki z bananów na ciepłe śniadanie są zatem nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.
Co zrobić na śniadanie? Przepisy na smaczne śniadanie na ciepło
Jajka po benedyktyńsku na ciepło – wykwintne śniadanie dla gości
Zastanawiasz się, co ciekawego podać dla gości? Jeśli nie masz ochoty na mięso, zawsze możesz zdecydować się na jajka po benedyktyńsku. Podane na ciepło mogą stanowić znakomite śniadanie, które dostarczy do organizmu wiele cennych witamin i składników odżywczych. Ciepły poranny posiłek w postaci jajek po benedyktyńsku sprawi, że będziesz mieć mnóstwo energii do pracy. Co ważne, do zrobienia tego prostego śniadania potrzebujesz zaledwie kilku składników: tofu, jajek, masła, przypraw i octu spirytusowego. W oryginalnym przepisie jest boczek. Jako że przepis dedykowany jest wegetarianom, zamieniliśmy boczek na plastry tofu.
Najpierw ubij żółtka z masłem – powinna powstać z nich puszysta konsystencja. Następnie mieszaj do momentu, aż sos zrobi się gładki, o jednolitej konsystencji. Do masy dodaj ulubione przyprawy, m.in. w formie pieprzu i soli. Usmaż tofu na patelni – powinno się skurczyć. Wodę doprowadź do wrzenia, po czym dodaj do garnka ocet i sól. Włóż jajka do wrzącej wody, najlepiej jedno po drugim. Bądź przy tym uważny, ponieważ przypadkowo można rozbić jajka. Gotuj całość przez ok. 3 minuty. Poczekaj, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne. Wyjmij cedzakiem jajka – możesz również wyłowić je łyżką z durszlakiem. Jajka podawaj na półmisku, koniecznie udekorowane plastrami tofu. Na koniec polej całość sosem z masła i żółtek. Możesz też dodać ulubione zioła do smaku.
Racuchy z jabłkami na mleku – pomysł na smaczne, słodkie śniadanie na ciepło
Racuchy z jabłkami są potrawą uwielbianą przez wiele osób na świecie. Niektórym kojarzą się z niezapomnianymi czasami dzieciństwa. Właśnie wtedy na deser smażyli je nasi bliscy. Racuchy jabłkowe są tak smaczne, że wydają się rozpływać w ustach. Warto jeść je na ciepło, gdy są puszyste i mięciutkie. Aby przygotować racuszki na śniadanie, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: jajka, jabłka, sodę oczyszczoną, oliwę z oliwek, mleko 1,5%, mąkę pszenną typ 500 i cukier puder. Przesyp mąkę do miski. Dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj wszystko. Wlej mleko i wbij jajko. Wymieszaj składniki na gładką, jednolitą masę. Obierz jabłka i pokrój w plasterki. Wsyp owoce do ciasta i zmieszaj. Wylej na rozgrzaną patelnię oliwę z oliwek. Wlewaj ciasto porcjami, formując placuszki. Wysmaż je z obu stron na złoto. Podawaj racuchy z jabłkami, wcześniej oprószając cukrem pudrem do smaku.
Potrawa jest bardzo pożywna, smaczna i niezwykle delikatna. Racuchy można podawać na ciepło na śniadanie. Sprawdzają się też jednak na słodką kolację i treściwy, zdrowy deser. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę, usmaż dla nich racuchy na mleku. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników, a danie jest łatwe do zrobienia. Klasyczne racuchy robi się na drożdżach – dzięki nim smakują nieco delikatniej. Na takie racuchy trzeba jednak dłużej czekać, więc przepis na ciasto drożdżowe do placuszków nie jest dobrym pomysłem dla osób, które nie lubią czekać. Nie chcesz robić racuchów na mleku, ponieważ masz problem z tolerancją laktozy? Wykorzystać możesz również roślinne produkty, takie jak niesłodzone mleko migdałowe lub mleko sojowe.