Przepis na zapiekanki ziemniaczane z boczkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, patelnia mała, brytfanna

Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i boczek.

Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Na warstwie ziemniaków ułóż podsmażony boczek.

Układaj składniki warstwami dopóki się nie skończą.

Śmietanę wymieszaj z jajkiem i zalej całą zapiekankę.

Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

Zapiecz danie w piecu do momentu, aż ser się rozpuści.

zapiekanka z boczkiem, posypana szczypiorkiem
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Koszt przygotowania dania
23.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
653 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekankach ziemniaczanych z boczkiem

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem w połączeniu z aromatycznymi przyprawami to dobra propozycja na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem jest bardzo prosty i ekspresowy.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie je ostudź. Pokrój ziemniaki w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pokrojony w kostkę boczek. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki i boczek.

Postępuj tak do momentu, aż nie wyczerpiesz składników. Na wierzchu zapiekanki ułóż plastry mozzarelli lub startą mozzarellą. Na samym końcu zalej całą zapiekankę sosem. Wystarczy, że wymieszasz śmietankę z jajkiem. Zapiecz zapiekankę w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. To danie możesz przygotować także kurczakiem zamiast boczku. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko co tylko lubisz a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.

Ten prosty przepis zadowoli każdego smakosza. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem idealnie sprawdzi się na obiad z rodziną czy kolację w gronie znajomych. Ta pyszna propozycja na pewno zasmakuje wszystkim przybyłym gościom.

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
Białko
11.80 g
35.39 g

Węglowodany w zapiekankach ziemniaczanych z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
7.98 g
23.95 g
Węglowodany przyswajalne
7.18 g
21.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.80 g
2.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
15.34 g
46.03 g
Tłuszcze nasycone
7.96 g
23.88 g
Tłuszcze nienasycone
7.38 g
22.15 g
Tłuszcze jednonasycone
5.62 g
16.85 g
Tłuszcze wielonasycone
1.76 g
5.29 g
Cholesterol
59.58 mg
178.73 mg

Witaminy w przepisie na zapiekanki ziemniaczane z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
62.34 µg (mcg)
187.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.65 µg (mcg)
1.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.05 mg
21.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.68 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
0.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
60.95 µg (mcg)
182.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.39 mg
7.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.67 µg (mcg)
32.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
14.46 µg (mcg)
43.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanki ziemniaczane z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
414.12 mg
1242.36 mg
Potas
285.58 mg
856.73 mg
Wapń
110.81 mg
332.44 mg
Fosfor
174.91 mg
524.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.76 mg
59.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.62 mg
1.85 mg
Cynk
1.28 mg
3.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekankach ziemniaczanych z boczkiem

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
240 g
2 kawałki
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
250 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
44.90
Jak oceniasz przepis na zapiekanki ziemniaczane z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób