Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, patelnia mała, brytfanna

Przepis na zapiekanki ziemniaczane z boczkiem krok po kroku

Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i boczek.

Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Na warstwie ziemniaków ułóż podsmażony boczek.

Układaj składniki warstwami dopóki się nie skończą.

Śmietanę wymieszaj z jajkiem i zalej całą zapiekankę.

Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.

Zapiecz danie w piecu do momentu, aż ser się rozpuści.

zapiekanka z boczkiem, posypana szczypiorkiem
Często zadawane pytania
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

W skrócie
Kalorii w porcji
653 kcal
Wielkość
jednej porcji
300 g
Indeks glikemiczny
75

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast sera żółtego wybierz mozzarellę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
217.76
653.27
Białko (g)
11.80
35.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
7.98
23.95
Węglowodany przyswajalne (g)
7.18
21.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
15.34
46.03
Tłuszcze nasycone (g)
7.96
23.88
Tłuszcze nienasycone (g)
7.38
22.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.62
16.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
5.29
Cholesterol (mg)
59.58
178.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
62.34
187.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
1.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.05
21.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.68
Witamina E (mg)
0.24
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
60.95
182.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.39
7.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.67
32.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.46
43.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
414.12
1242.36
Potas (mg)
285.58
856.73
Wapń (mg)
110.81
332.44
Fosfor (mg)
174.91
524.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.76
59.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.85
Cynk (mg)
1.28
3.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekankach ziemniaczanych z boczkiem

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem w połączeniu z aromatycznymi przyprawami to dobra propozycja na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem jest bardzo prosty i ekspresowy.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie je ostudź. Pokrój ziemniaki w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pokrojony w kostkę boczek. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki i boczek.

Postępuj tak do momentu, aż nie wyczerpiesz składników. Na wierzchu zapiekanki ułóż plastry mozzarelli lub startą mozzarellą. Na samym końcu zalej całą zapiekankę sosem. Wystarczy, że wymieszasz śmietankę z jajkiem. Zapiecz zapiekankę w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. To danie możesz przygotować także kurczakiem zamiast boczku. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko co tylko lubisz a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.

Ten prosty przepis zadowoli każdego smakosza. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem idealnie sprawdzi się na obiad z rodziną czy kolację w gronie znajomych. Ta pyszna propozycja na pewno zasmakuje wszystkim przybyłym gościom.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem

Koszt składników
44.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
400 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
240 g
2 kawałki
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
250 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
44.90
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na zapiekanki ziemniaczane z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób