-
Croissant z czekoladą
Croissant z czekoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Croissant przygotowany z ciasta francuskiego sprawdzi się doskonale na śniadanie …
10 + 20 min łatwy 5 505 kcal -
Tosty francuskie na słodko
Tosty francuskie na słodko to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Smaczne tosty możesz podać z różnymi dodatkami, …
20 min łatwy 2 734 kcal -
Tosty francuskie
Zdarzyło Ci się kupić za dużo pieczywa, które musiałaś wyrzucić, bo zrobiło się twarde? Jeżeli tak to wyjaśnię Ci, jak …
15 min łatwy 1 472 kcal
Francuskie śniadania - przepisy
-
Grzanki francuskie
Grzanki francuskie to proste danie przygotowane z czerstwego pieczywa, mleka z jajkiem i cukru jeśli mają być podane na słodko …
10 + 15 min łatwy 2 664 kcal -
Croque monsieur
Croque monsieur to francuska zapiekanka z serem, szynką oraz sosem beszamelowym zapiekana w piekarniku. Smaczna kanapka croque monsieur to doskonały …
20 min łatwy 2 560 kcal -
Croque madame
Croque madame to francuska kanapka, która przypomina tost. Podaje się ją ze sporą ilością roztopionego sera i jajkiem sadzonym, które …
15 + 15 min łatwy 1 890 kcal -
Raclette
Słowo „raclette” pochodzi od francuskiego czasownika „racler”, oznaczającego skrobać. Jest to aluzja do sposobu, w jaki roztopiony ser jest zeskrobywany …
20 + 45 min łatwy 4 229 kcal -
Chleb w jajku
Słyszałaś kiedyś o tostach francuskich? Ja od dziecka jadłam chleb w jajku, ale dopiero mając kilkanaście lat, dowiedziałam się, że …
15 min łatwy 1 342 kcal -
Omlet z pomidorami
Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet …
40 min łatwy 2 421 kcal
-
Omlet z szynką i serem
Omlet z szynką i serem to świetny pomysł na szybki omlet śniadaniowy. Omlet można podać w zastępstwie za jajecznicę lub …
10 + 15 min łatwy 3 757 kcal -
Omlet z boczkiem
Omlet z boczkiem można przygotować na śniadanie lub jako drugi posiłek w ciągu dnia. Taki omlet nie jest trudny, a …
15 min łatwy 1 790 kcal -
Omlet na słono
Omlet na słono można przygotować na śniadanie, drugie śniadanie lub kolacje. Jest to pomysł na zdrowy i prosty posiłek. Jak …
15 min łatwy 1 421 kcal -
Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem to dobry pomysł na śniadanie. Danie jest proste do przygotowania, więc na jego zrobienie może pokusić się …
20 min łatwy 1 357 kcal -
Omlet z pieczarkami
Omlet z pieczarkami to wspaniały pomysł na wytrawny posiłek pełen białka. Ten omlet jest bardzo lekki i bezglutenowy, a przy …
15 + 10 min łatwy 1 198 kcal
-
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami z jajek jest jedną z popularniejszych propozycji na śniadanie, kolację czy nawet na obiad. Propozycja ta cieszy …
10 + 5 min łatwy 2 313 kcal -
Omlet z pomidorami i cebulą
Omlety są idealne na śniadanie. Można przyrządzić je na wiele sposobów, przez co nie są nudne. Z tego przepisu dowiesz …
10 min łatwy 1 291 kcal -
Omlet francuski
Omlet to popularna potrawa z jajek, która najczęściej jest smażona. Omlet francuski jest to właśnie klasyczny i pyszny omlet z …
10 min łatwy 1 367 kcal -
Omlet z serem
Omlet z serem jest wspaniałym pomysłem na pyszne śniadanie lub kolacje. Robi się go niezwykle prosto, tylko z kilku produktów, …
10 + 10 min łatwy 1 353 kcal -
Omelette du fromage
Omelette du fromage, to francuski omlet na bazie jajek i sera, który smakuje po prostu wybornie. Całość robi się niezwykle …
10 + 10 min łatwy 1 639 kcal -
Omlet z truflami
Omlet z truflami to wykwintne danie pochodzące z Francji. Podaje się je na śniadanie z dodatkiem różnych warzyw. Przepis na …
10 + 10 min łatwy 1 606 kcal
-
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią to fantastyczny pomysł na śniadanie. Pyszny, szybki, tani i sprawdzony przepis nada się dla całej rodziny, również …
20 min łatwy 10 271 kcal -
Omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy …
10 + 15 min łatwy 1 926 kcal -
Omlet z kurkami
Pyszny omlet z kurkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 15 min łatwy 6 170 kcal -
Omlet z rukolą
Dietetyczny omlet z rukolą, serem mozzarella, wędliną i warzywami jest dobrym pomysłem na kolację lub na śniadanie, które jest fit. …
15 min łatwy 1 565 kcal -
Omlet z łososiem
Omlet z łososiem to świetny pomysł na pożywne śniadanie. Omlet z łososiem wędzonym i dodatkiem sera feta jest bardzo zdrowy …
10 + 15 min łatwy 1 747 kcal
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
Ciasteczka francuskie z dżemem, znane także jako "tartelettes" lub "sablés à la confiture", to nic innego jak domowe, delikatne i …
30 + 12 min łatwy 12 111 kcal -
Kisz
Przepis na quiche z brokułami to świetny pomysł na obiad lub kolację. Wykonasz go w kilka chwil, ale na pewno …
20 + 25 min łatwy 6 449 kcal -
Szybki omlet na słodko
Szybki omlet na słodko to doskonała opcja na słodki i wspaniały posiłek dla wszystkich, zarówno dużych, jak i małych. Świetnie …
10 + 15 min łatwy 2 172 kcal
Francuskie śniadania – przepisy na śniadania we francuskim stylu
Francuskie śniadania są popularne na całym świecie. Można przygotowywać je zarówno na słono, jak i na słodko. Przepisy na francuskie śniadania są proste, dlatego coraz więcej osób zastanawia się, jak zrobić je dla całej rodziny. Śniadania we francuskim stylu są smaczne i stosunkowo niedrogie. Co przygotować z samego rana? Sprawdź proste przepisy na pyszne śniadania francuskie.
Jak zrobić francuskie śniadania? Dobre i proste przepisy na poranny posiłek
Dlaczego warto jeść francuskie śniadania? Wyjaśniamy
Francuskie śniadania niewątpliwie są bardzo smaczne i pozwalają z ogromną energią zacząć dzień. Nie są to jednak wyłączne zalety francuskich śniadań. Potrawy te kładą ogromny nacisk na różnorodność składników. Wśród francuskich posiłków na śniadanie nie znajdziesz jednak tylko dżemu czy słodkich bułeczek. Na śniadanie we francuskim stylu składa się mnóstwo konsystencji, tekstur i smaków. Jednymi z najpopularniejszych produktów spożywczych wykorzystywanych do robienia śniadań są wędliny, jajka, sery i świeże owoce. Dzięki tak dużej różnorodności można dostarczyć do organizmu mnóstwo cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Dzięki nim można prawidłowo funkcjonować.
Francuskie śniadania są dobre, ale też promujące jedzenie zdrowych tłuszczów. Wśród składników znajdują się m.in. awokado, oliwa z oliwek i masło – są to produkty spożywcze najczęściej obecne na francuskim stole śniadaniowym. Dzięki zdrowym tłuszczom do organizmu dostarczane są cenne kwasy tłuszczowe będące niezwykle ważne dla regulacji hormonalnej, prawidłowego funkcjonowania mózgu czy utrzymania zdrowej kondycji skóry. Do produkcji francuskich śniadań wykorzystuje się wysokiej jakości składniki. Dzięki własnoręcznie wypiekanym chlebom, świeżym owocom i warzywom można dodać potrawom niesamowitego smaku i zapachu.
Za co kochamy francuskie śniadania? Przykładowe dania śniadaniowe
Śniadania francuskie można jeść na słono lub na słodko. Są pyszne i świetnie wpływają na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Dzięki możliwości różnicowania produktów spożywczych w śniadaniu, dostarczanych do organizmu jest wiele cennych witamin i minerałów. Zdrowe tłuszcze korzystnie wpływają m.in. na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają też poziom złego cholesterolu. Dzięki regularnemu spożywaniu francuskich śniadań można utrzymać prawidłową wagę. To właśnie zrównoważona dieta, która możliwa jest dzięki śniadaniom we francuskim stylu, umożliwia m.in. zniechęcenie się do podjadania między daniami głównymi.
Warto zaznaczyć, że śniadania francuskie są nie tylko związane z kwestiami żywieniowymi, ale i kulturowymi. Pozwalają fantastycznie spędzać czas w gronie najbliższych – relacje między ludźmi zacieśniają się przy obfitym śniadaniu i bogato zastawionym stole. Jedzenie francuskich potraw to znakomita okazja do wspólnej wymiany myśli, ustalania planów i dzielenia się spostrzeżeniami. Wśród przykładowych potraw, które warto przyrządzić na francuskie śniadanie, jest m.in. świeżo upieczona bagietka z czosnkiem, kremowy ser camembert z orzechami, świeże owoce, jajka na miękko i do tego obowiązkowo kawa lub herbata – do wyboru, co kto woli. Jak łatwo można zauważyć, francuskie śniadania są świetnym sposobem na zdrowe odżywianie, ale też prawdziwą sztuką czerpania przyjemności z jedzenia i spędzania czasu w gronie najbliższych. Wprowadzenie francuskiej kuchni do śniadaniowego menu może przynieść wiele korzyści zarówno dla naszego zdrowia, jak i dobrego samopoczucia.
Przepisy na francuskie śniadania – sprawdź, co przygotować na śniadanie
Tosty z awokado, krok po kroku
Jeśli chcesz zjeść śniadanie w stylu francuskim, warto przygotować np. pyszne tosty z awokado. To idealny pomysł na smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Możesz dodatkowo wzbogacić tosty o różne ulubione składniki. Aby przygotować danie, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: awokado, ser cheddar, jajka, szpinak, chleb tostowy, czosnek, oliwa z oliwek, sok z limonki, olej rzepakowy, pieprz i sól. Przepis jest bardzo prosty do odtworzenia, więc bez problemu poradzi z nim sobie nawet amator kulinarny.
Przetnij awokado na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ i widelcem rozgnieć awokado na papkę. Dodaj oliwę, sok z limonki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Opłucz i wysusz szpinak. Następnie podpiecz chleb w tosterze. Wylej olej na patelnię, aby ją rozgrzać. Wbij jajka. Posyp solą i pieprzem. Usmaż jajka w taki sposób, aby żółtko zostało płynne. Posmaruj podpieczony chlebek masą z awokado. Na koniec umieść w środku szpinak i ser, po czym dodaj po jednym jajku na jedną kromkę chleba. Śniadanie najlepiej smakuje na ciepło, więc postaraj się zaserwować je przed opuszczeniem mieszkania.
Ciasto francuskie ze szpinakiem na śniadanie
Aby przygotować pyszne śniadanie w stylu francuskim, warto zastanowić się nad wytrawnym daniem. Może to być m.in. ciasto francuskie ze szpinakiem. To łatwe w przygotowaniu, smaczne i pożywne danie, które może zachwycić całą rodzinę. Abu zrobić je na śniadanie, należy zaopatrzyć się w kilka składników: ciasto francuskie, suszone pomidory w oleju, szpinak, cebula, żółtko, ser feta, pomidory koktajlowe, boczek wędzony bez kości, sól i czosnek. Potrawa jest bardzo prosta do przyrządzenia. Z odtworzeniem przepisu poradzi sobie zupełnie każdy – nawet amator gotowania.
Najpierw rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Wyłóż papier do pieczenia na blaszce. Usmaż na patelni boczek pokrojony w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku. Podsmażaj, aż się zarumieni. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, a także suszone pomidory pokrojone w równe paski. Jeśli warzywa się zarumienią, dodaj szpinak i smaż całość do miękkości liści. Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na równej wielkości kwadraty. Pośrodku każdego zrób nacięcia – na krótszej i szerszej krawędzi. Kwadraty wyłóż częścią farszu i serem pokruszonym na kawałeczki. Zbierz do środka rogi i dociskaj, łącząc. Musisz wziąć pod uwagę fakt, iż rogi mogą się rozejść podczas pieczenia. Kwadraty posmaruj z osobna rozbełtanym żółtkiem. Posól do smaku i opcjonalnie posyp ulubionym dodatkiem (np. makiem lub sezamem). Piecz ciasto aż do zarumienienia. Śniadanie najlepiej smakuje na ciepło, jednak na zimno możesz zabrać je np. do pracy.
Tosty francuskie – dobry sposób na niemarnowanie pieczywa
Doskonałym pomysłem na pożywne śniadanie są tosty francuskie. Za ich przyrządzeniem przemawia nie tylko fakt, że doskonale smakują. To idealny pomysł na ograniczenie marnowania chleba. Przepis jest banalny – wystarczy zamoczyć pieczywo w jajku, po czym je usmażyć. Co ciekawe, tosty francuskie smakują wybornie zarówno na słono, jak i na słono. Aby je przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: chleb tostowy, ser gouda, szynka kanapkowa, mleko 2%, jajko, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Najpierw wymieszaj jajko z mlekiem, pieprzem oraz solą. Patelnię rozgrzej za pomocą oliwy z oliwek. Zamocz kromki w jajku z mlekiem i połóż na patelni – uważaj, bo mogą pryskać. Smaż tosty, aż zrobią się rumiane. Następnie przekręć na drugą stronę jedną kromkę i ułóż na niej m.in. plasterek szynki i sera. Dodaj jeszcze jeden plasterek sera lub szynki, aby tost był pożywniejszy. Zakryj go drugą kromką usmażoną od środka i dociśnij tost. Pierwsza kromka się zarumieniła? Wówczas należy przekręcić cały tost na drugą stronę i usmażyć na złoto. Tosty francuskie najlepiej smakują na ciepło. Możesz też zabrać je ze sobą np. na drugie śniadanie i odgrzać w mikrofalówce – pod warunkiem że w pracy masz taką możliwość. Tosty są smaczne i pożywne. Zapewnią dużo energii na początek dnia.