Francuskie śniadania

francuskie śniadania

Śniadanie przez wielu uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu można dostarczyć do organizmu sporo niezbędnej energii, a także składników odżywczych. Właśnie one sprawiają, że możemy właściwie funkcjonować przez resztę dnia. Mimo że na świecie jest wiele różnych pomysłów na śniadania, jednymi z najlepszych są śniadania francuskie. Właśnie one wyróżniają się prostym składem, pysznym smakiem i bogactwem różnorodnych składników. Warto poznać kilka przepisów na francuskie śniadania, aby poprawić swoje zdrowie i podnieść jakość życia dzięki smacznym, wartościowym potrawom.

Francuskie śniadania - przepisy

Francuskie śniadania – przepisy na śniadania we francuskim stylu

Francuskie śniadania są popularne na całym świecie. Można przygotowywać je zarówno na słono, jak i na słodko. Przepisy na francuskie śniadania są proste, dlatego coraz więcej osób zastanawia się, jak zrobić je dla całej rodziny. Śniadania we francuskim stylu są smaczne i stosunkowo niedrogie. Co przygotować z samego rana? Sprawdź proste przepisy na pyszne śniadania francuskie.

Jak zrobić francuskie śniadania? Dobre i proste przepisy na poranny posiłek

Dlaczego warto jeść francuskie śniadania? Wyjaśniamy

Francuskie śniadania niewątpliwie są bardzo smaczne i pozwalają z ogromną energią zacząć dzień. Nie są to jednak wyłączne zalety francuskich śniadań. Potrawy te kładą ogromny nacisk na różnorodność składników. Wśród francuskich posiłków na śniadanie nie znajdziesz jednak tylko dżemu czy słodkich bułeczek. Na śniadanie we francuskim stylu składa się mnóstwo konsystencji, tekstur i smaków. Jednymi z najpopularniejszych produktów spożywczych wykorzystywanych do robienia śniadań są wędliny, jajka, sery i świeże owoce. Dzięki tak dużej różnorodności można dostarczyć do organizmu mnóstwo cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Dzięki nim można prawidłowo funkcjonować.

Francuskie śniadania są dobre, ale też promujące jedzenie zdrowych tłuszczów. Wśród składników znajdują się m.in. awokado, oliwa z oliwek i masło – są to produkty spożywcze najczęściej obecne na francuskim stole śniadaniowym. Dzięki zdrowym tłuszczom do organizmu dostarczane są cenne kwasy tłuszczowe będące niezwykle ważne dla regulacji hormonalnej, prawidłowego funkcjonowania mózgu czy utrzymania zdrowej kondycji skóry. Do produkcji francuskich śniadań wykorzystuje się wysokiej jakości składniki. Dzięki własnoręcznie wypiekanym chlebom, świeżym owocom i warzywom można dodać potrawom niesamowitego smaku i zapachu.

Za co kochamy francuskie śniadania? Przykładowe dania śniadaniowe

Śniadania francuskie można jeść na słono lub na słodko. Są pyszne i świetnie wpływają na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Dzięki możliwości różnicowania produktów spożywczych w śniadaniu, dostarczanych do organizmu jest wiele cennych witamin i minerałów. Zdrowe tłuszcze korzystnie wpływają m.in. na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają też poziom złego cholesterolu. Dzięki regularnemu spożywaniu francuskich śniadań można utrzymać prawidłową wagę. To właśnie zrównoważona dieta, która możliwa jest dzięki śniadaniom we francuskim stylu, umożliwia m.in. zniechęcenie się do podjadania między daniami głównymi.

Warto zaznaczyć, że śniadania francuskie są nie tylko związane z kwestiami żywieniowymi, ale i kulturowymi. Pozwalają fantastycznie spędzać czas w gronie najbliższych – relacje między ludźmi zacieśniają się przy obfitym śniadaniu i bogato zastawionym stole. Jedzenie francuskich potraw to znakomita okazja do wspólnej wymiany myśli, ustalania planów i dzielenia się spostrzeżeniami. Wśród przykładowych potraw, które warto przyrządzić na francuskie śniadanie, jest m.in. świeżo upieczona bagietka z czosnkiem, kremowy ser camembert z orzechami, świeże owoce, jajka na miękko i do tego obowiązkowo kawa lub herbata – do wyboru, co kto woli. Jak łatwo można zauważyć, francuskie śniadania są świetnym sposobem na zdrowe odżywianie, ale też prawdziwą sztuką czerpania przyjemności z jedzenia i spędzania czasu w gronie najbliższych. Wprowadzenie francuskiej kuchni do śniadaniowego menu może przynieść wiele korzyści zarówno dla naszego zdrowia, jak i dobrego samopoczucia.

Przepisy na francuskie śniadania – sprawdź, co przygotować na śniadanie

Tosty z awokado, krok po kroku

Jeśli chcesz zjeść śniadanie w stylu francuskim, warto przygotować np. pyszne tosty z awokado. To idealny pomysł na smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Możesz dodatkowo wzbogacić tosty o różne ulubione składniki. Aby przygotować danie, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: awokado, ser cheddar, jajka, szpinak, chleb tostowy, czosnek, oliwa z oliwek, sok z limonki, olej rzepakowy, pieprz i sól. Przepis jest bardzo prosty do odtworzenia, więc bez problemu poradzi z nim sobie nawet amator kulinarny.

Przetnij awokado na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ i widelcem rozgnieć awokado na papkę. Dodaj oliwę, sok z limonki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Opłucz i wysusz szpinak. Następnie podpiecz chleb w tosterze. Wylej olej na patelnię, aby ją rozgrzać. Wbij jajka. Posyp solą i pieprzem. Usmaż jajka w taki sposób, aby żółtko zostało płynne. Posmaruj podpieczony chlebek masą z awokado. Na koniec umieść w środku szpinak i ser, po czym dodaj po jednym jajku na jedną kromkę chleba. Śniadanie najlepiej smakuje na ciepło, więc postaraj się zaserwować je przed opuszczeniem mieszkania.

Ciasto francuskie ze szpinakiem na śniadanie

Aby przygotować pyszne śniadanie w stylu francuskim, warto zastanowić się nad wytrawnym daniem. Może to być m.in. ciasto francuskie ze szpinakiem. To łatwe w przygotowaniu, smaczne i pożywne danie, które może zachwycić całą rodzinę. Abu zrobić je na śniadanie, należy zaopatrzyć się w kilka składników: ciasto francuskie, suszone pomidory w oleju, szpinak, cebula, żółtko, ser feta, pomidory koktajlowe, boczek wędzony bez kości, sól i czosnek. Potrawa jest bardzo prosta do przyrządzenia. Z odtworzeniem przepisu poradzi sobie zupełnie każdy – nawet amator gotowania.

Najpierw rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Wyłóż papier do pieczenia na blaszce. Usmaż na patelni boczek pokrojony w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku. Podsmażaj, aż się zarumieni. Dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, a także suszone pomidory pokrojone w równe paski. Jeśli warzywa się zarumienią, dodaj szpinak i smaż całość do miękkości liści. Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na równej wielkości kwadraty. Pośrodku każdego zrób nacięcia – na krótszej i szerszej krawędzi. Kwadraty wyłóż częścią farszu i serem pokruszonym na kawałeczki. Zbierz do środka rogi i dociskaj, łącząc. Musisz wziąć pod uwagę fakt, iż rogi mogą się rozejść podczas pieczenia. Kwadraty posmaruj z osobna rozbełtanym żółtkiem. Posól do smaku i opcjonalnie posyp ulubionym dodatkiem (np. makiem lub sezamem). Piecz ciasto aż do zarumienienia. Śniadanie najlepiej smakuje na ciepło, jednak na zimno możesz zabrać je np. do pracy.

Tosty francuskie – dobry sposób na niemarnowanie pieczywa

Doskonałym pomysłem na pożywne śniadanie są tosty francuskie. Za ich przyrządzeniem przemawia nie tylko fakt, że doskonale smakują. To idealny pomysł na ograniczenie marnowania chleba. Przepis jest banalny – wystarczy zamoczyć pieczywo w jajku, po czym je usmażyć. Co ciekawe, tosty francuskie smakują wybornie zarówno na słono, jak i na słono. Aby je przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: chleb tostowy, ser gouda, szynka kanapkowa, mleko 2%, jajko, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Najpierw wymieszaj jajko z mlekiem, pieprzem oraz solą. Patelnię rozgrzej za pomocą oliwy z oliwek. Zamocz kromki w jajku z mlekiem i połóż na patelni – uważaj, bo mogą pryskać. Smaż tosty, aż zrobią się rumiane. Następnie przekręć na drugą stronę jedną kromkę i ułóż na niej m.in. plasterek szynki i sera. Dodaj jeszcze jeden plasterek sera lub szynki, aby tost był pożywniejszy. Zakryj go drugą kromką usmażoną od środka i dociśnij tost. Pierwsza kromka się zarumieniła? Wówczas należy przekręcić cały tost na drugą stronę i usmażyć na złoto. Tosty francuskie najlepiej smakują na ciepło. Możesz też zabrać je ze sobą np. na drugie śniadanie i odgrzać w mikrofalówce – pod warunkiem że w pracy masz taką możliwość. Tosty są smaczne i pożywne. Zapewnią dużo energii na początek dnia.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto