Przepis na casserole krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Cukinię i ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę. Posiekaj obraną cebulę i ząbek czosnku. Warzywa połącz w misce, dopraw do smaku i wymieszaj.

Do naczynia wlej oliwę i ułóż połowę warzyw.

Mięso mielone przypraw solą i pieprzem i rozłóż na warzywach. Mięso przykryj drugą połową warzyw.

Brokuł podziel na różyczki i poukładaj na warzywach.

Jajko wbij do miseczki i lekko rozmieszaj widelcem. Połącz je z passatą i połową startego żółtego sera. Wylej mieszankę na zapiekankę.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz całość przez około 40 minut.

Następnie wyjmij naczynie z piekarnika, posyp pozostałym serem i piecz jeszcze pół godziny.

Casserole podane w naczyniu żaroodpornym.
casserole
Koszt przygotowania dania
18.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
358 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
87

Casserole - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o casserole

Casserole to przepyszna zapiekanka, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i bardzo ciekawą fakturę. Zawiera sporo warzyw, dzięki czemu jest zdrowa.

Przepis na casserole to pyszny pomysł na danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt. Pomocne będzie naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które może być używane w piekarniku. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił. To wspaniała propozycja zwłaszcza na obiad. To danie zachwyca niezwykłą prostotą, która wcale nie jest nudna, wręcz przeciwnie, mnogość tekstur i smaków sprawia, że danie jest niezwykle interesujące i pyszne. Na pewno zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić casserole, by był dobry, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Wszystkie składniki znajdziesz już w swojej lodówce. To danie jednogarnkowe na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy szukają ciekawej, ale też prostej i szybkiej opcji na posiłek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni i makaronów. Poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz, a szybki czas przygotowania sprawia, że będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za spędzaniem zbyt dużo czasu w kuchni. Będzie idealną opcją na niezwykle ekspresowy obiad, co docenią osoby zapracowane. To dobry pomysł na obiad, który można zrobić w piekarniku. Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć najlepszą zapiekankę. Ta zapiekanka z serem będzie idealnym i bardzo sycącym posiłkiem. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.

Wartości odżywcze casserole

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(404g)
Energia (kalorie)
88.67 kcal
358.22 kcal
Białko
5.90 g
23.84 g
Fenyloalanina
0.23 mg
0.93 mg
Brak danych dla: cebula, brokuły.
czytaj dalej

Węglowodany w casserole

Na 100g
Na porcję
(404g)
Węglowodany
7.04 g
28.43 g
Węglowodany przyswajalne
5.70 g
23.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.34 g
5.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(404g)
Tłuszcz
4.49 g
18.12 g
Tłuszcze nasycone
2.14 g
8.64 g
Tłuszcze nienasycone
2.35 g
9.48 g
Tłuszcze jednonasycone
1.83 g
7.40 g
Tłuszcze wielonasycone
0.52 g
2.08 g
Tłuszcze trans
0.08 g
0.32 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, brokuły.
czytaj dalej
Cholesterol
21.49 mg
86.83 mg

Witaminy w przepisie na casserole

Na 100g
Na porcję
(404g)
Witamina A
25.83 µg (mcg)
104.36 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.97 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Witamina C
17.94 mg
72.46 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E
0.81 mg
3.29 mg
Retinol
14.66 µg (mcg)
59.21 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.50 mg
Niacyna
1.72 mg
6.96 mg
Foliany
18.24 µg (mcg)
73.70 µg (mcg)
Beta karoten
136.59 µg (mcg)
551.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na casserole

Na 100g
Na porcję
(404g)
Sód
102.92 mg
415.78 mg
Potas
365.09 mg
1474.95 mg
Wapń
56.94 mg
230.05 mg
Fosfor
93.36 mg
377.18 mg
Magnez
20.73 mg
83.75 mg
Żelazo
0.89 mg
3.61 mg
Cynk
0.73 mg
2.96 mg
Miedź
0.12 mg
0.49 mg
Mangan
0.11 mg
0.46 mg
Brak danych dla: cebula, brokuły.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny casserole 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w casserole

Lista alergenów dla casserole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar

Cena przygotowania casserole

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Mięso mielone z kurczaka
300 g
6.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cukinia
300 g
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Ser cheddar
90 g
6.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 90 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na casserole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób