Jajka faszerowane z szynką
- Jajko (6 szt.)
- Por (100 g)
- Szynka wiejska - 6 plastrów (60 g)
- Majonez - 4 łyżki (40 g)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
Przepis na jajka faszerowane z szynką krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Szynkę i por pokrój w małą kostkę.
Farsz wymieszaj z majonezem i musztardą.
Ugotowane jajka przekrój na pół i wydrąż żółtko.
Dodaj żółtka do farszu i dopraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowanym farszem napełnij jajka.
-
Jajka faszerowane
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajko faszerowane awokado
-
Jaja faszerowane łososiem
-
Jaja faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane szynką
-
Jajka faszerowane tuńczykiem
-
Jajka faszerowane w skorupkach
-
Jaja faszerowane w skorupkach
-
Jajka faszerowane na wielkanoc
-
Farsz do jajek
-
Jajka faszerowane awokado
-
Jajka nadziewane
-
Pieczarki faszerowane jajkiem
-
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
-
Kurczak z jajka
-
Jaja nadziewane
-
Jajka z łososiem wędzonym i majonezem
-
Jaja faszerowane
Więcej informacji na temat jajka faszerowane z szynką
Jajka faszerowane z szynką to rodzaj dania, które zna każdy z nas. W rodzinnym domu ta forma przystawki sprawdzała się chyba u każdego. Nic dziwnego! Faszerowane jajka to szybki pomysł na zimną przekąskę z Twoimi ulubionymi dodatkami. Moja propozycja może Ci się niedługo przydać np. na święta, faszerowane jajka sprawdzą się idealnie na tą okazję.
Przepis na jajka faszerowane z szynką jest bardzo prosty i szybki. Przepis nie zajmie Ci więcej czasu niż ten który poświęcisz na ugotowanie jajek.
Wraz z szynką będą one głównymi składnikami naszej przekąski. Dodatkowo wybrałam por, który nadaje lekko ostrego posmaku. Jajka należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Ważne aby były one ugotowane na twardo.
Wszystkie rzeczy do farszu, w moim przypadku będzie to szynka i por kroję w drobną kostkę.
Gdy jajka będą już ugotowane obierz je ze skorupy i przekrój na pół, poczekaj chwilę aż ostygną i wydrąż żółtko. Dodaj je do farszu i dokładnie wymieszaj dodając majonez i musztardę. Dopraw do smaku, najlepiej sprawdzi się tutaj po prostu sól i pieprz. Tak przygotowanym farszem napełnij białka jajek i przekąska jest gotowa do spożycia.
Do przygotowania farszu możesz użyć tak naprawdę dowolnych składników. Ja postawiłam na wędlinę, pamiętaj jednak aby wybierać tą o dobrym składzie lub wersję domową. Jak zrobić domową szynkę ze schabu w 10 minut dowiesz się z innych moich propozycji przepisów. Obojętnie na jaką wersję się zdecydujesz jajka będą bardzo dobre, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Faszerowane jajka z szynką to świetny pomysł na przekąskę w ciągu świąt lub na Wielkanoc.
Wykonanie jej nie zajmie Ci wiele czasu a na pewno uraczysz gości pyszną przekąską.
Taka forma przekąski da nam uczucie sytości, warto jeszcze pamiętać, że jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami musimy dostarczać je z pożywienia.
Skoro już wiesz jak zrobić jajka faszerowane z szynką, spróbuj sam.
Alergeny w jajkach faszerowanych z szynką
Lista alergenów dla jajka faszerowane z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze jajka faszerowane z szynką
Zamiast majonezu możesz użyć wersję typu light lub wymieszać majonez z jogurtem naturalnym.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.