Ciasto z wiśniami i kremem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Jogurt naturalny - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Czekolada mleczna - 1 tabliczka (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
- Mascarpone (500 g)
- Cukier puder (50 g)
- Białko jajka (2 szt.)
- Wiśnie mrożone (80 g)
Przepis na ciasto z wiśniami i kremem krok po kroku
Do miski wbij 2 jajka i dodaj cukier, całość wymieszaj mikserem.
Do masy dodaj olej i jogurt, następnie delikatnie przemieszaj.
Do miski przesiej mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
Ciasto przełóż do form wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Do rondelka wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Całość podgrzewaj do roztopienia się składników,
Do roztopionej czekolady dodaj mrożone wiśnie. Całość podgrzewaj przez kilka minut.
Do miski wbij białka i ubij je na sztywną pianę z cukrem pudrem.
Do piany dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
Do serka wlewaj roztopioną czekoladę, cały czas ubijając.
Ciasto przekrój na 3 równe części i każdą przełóż kremem.
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Ciasto filadelfia
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Muffinki jogurtowe
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto z jogurtem greckim
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto z mango
-
Sernik na jogurtach greckich
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe
Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami i kremem
Ciasto z wiśniami i kremem to świetna opcja na pyszny deser. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a prezentuje się naprawdę wspaniale. To wspaniała opcja dla każdego, kto kocha ciasta eleganckie, ale niezbyt słodkie. Czekolada i wiśnie to duet niezwykle udany, który wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Warto to wykorzystać i stworzyć wspaniały deser, który pokocha cała rodzina.
Przepis na ciasto z wiśniami i kremem to sposób na fantastyczny torcik, który zaskakuje wyrazistym smakiem. Pełno w nim czekolady, a także lekko kwaskowych wiśni, które dopełniają się razem idealnie. To ciasto będzie dobrym wyborem na wszystkie imprezy, gdyż pięknie się prezentuje. Można udekorować je świeżymi wiśniami, by robiło jeszcze lepszy wrażenie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z wiśniami i kremem, które będzie niezbyt skomplikowane, a przy okazji naprawdę smaczne, to ta opcja świetnie się sprawdzi. Wystarczy tylko kilka chwil, by mogło powstać. Choć przyda się do niego mikser, oprócz tego nie potrzeba żadnych skomplikowanych sprzętów.
To ciasto na bazie biszkoptu, który choć prosty, to zawsze się udaje. Dlatego ten przepis będzie idealnym wyborem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Ciasto piecze się dość długo, jednak czas zależy od posiadanego sprzętu. Warto sprawdzać jego gotowość w trakcie pieczenia, by nie było surowe, ani zbyt spieczone. Najlepiej używać do tego drewnianego patyczka, dobrze poradzi sobie długa wykałaczka.
W tym wypieku najlepiej sprawdzają się mrożone, drylowane wiśnie. To dlatego, że nie są słodzone, dzięki czemu nadają nieco kwaskowego posmaku do kremu. To sprawia, że całość nie jest zbyt ciężka i mdląca. Niektórzy do jego wypieku polecają wiśnie ze słoika, jednak choć są one pyszne, w tym wypadku raczej się nie sprawdzą, gdyż są za słodkie.
To ciasto dobre na wszelkiego rodzaju uroczystości. Choć jest łatwe, to pięknie się prezentuje, a przy okazji wspaniale smakuje. Każdy, kto go spróbuje, od razu go pokocha. Delikatny czekoladowy smak jest niesamowicie uzależniający.
Alergeny w cieście z wiśniami i kremem
Lista alergenów dla ciasta z wiśniami i kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Czekolada mleczna
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta z wiśniami i kremem
To ciasto, tak jak inne słodkości nie powinno gościć w menu, zbyt często ze względu na sporą ilość cukru prostego.
Energia i białka
(208g)
Węglowodany
(208g)
Tłuszcze
(208g)
Składniki mineralne
(208g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.