Ciasto z malinami bez pieczenia

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Malinowe ciasto bez pieczenia
Ciasto z malinami bez pieczenia
Ciasto z malinami bez pieczenia jest wspaniałą opcją na smaczny deser inspirowany sernikiem, jednak w nieco lżejszej odsłonie. Całość sprawdzi się idealnie na lato.
Przygotowanie 15 min
635 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło (200 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Maliny mrożone (100 g)
  • Cukier (80 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Maliny (70 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto z malinami bez pieczenia krok po kroku

Masło roztop w rondelku.

Herbatniki zblenduj na piasek. Następnie połącz je z masłem.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej herbatniki.

Mrożone maliny przełóż do rondelka i podgrzej, tak by nieco się rozpadły. Ostudź.

W misce ubij na sztywno śmietanę z cukrem. Dodaj serek, całość ubijaj do połączenia. Na końcu wrzuć maliny.

Krem wyłóż na herbatnikowy spód, a ciasto ozdób malinami.

Jak oceniasz przepis na ciasto z malinami bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta z malinami bez pieczenia

Ciasto z malinami bez pieczenia jest wspaniałą opcją na smaczny deser inspirowany sernikiem, jednak w nieco lżejszej odsłonie. Całość sprawdzi się idealnie na lato. To najlepsze malinowe ciasto na zimno.

Przepis na ciasto z malinami bez pieczenia jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników prostych wypieków. To ciasto dobre na imprezę, gdyż świetnie przykuwa wzrok i zaskakuje pysznym smakiem. Do tego jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego robiąc je, nie trzeba poświęcić całego dnia na przygotowanie. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z biszkoptami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do przygotowania przyda się tylko mikser, choć i bez niego można go stworzyć. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z malinami bez pieczenia, które będzie nie tylko szybkie, ale również przepyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Najlepiej sprawdzają się w nim świeże maliny, jednak można też wykorzystać mrożone owoce. To doskonały pomysł na lekki i letni deser. Całość można przygotować w ekspresowym tempie, dzięki czemu sprawdzi się nawet jako awaryjny wypiek. Krem śmietankowy z dodatkiem mascarpone wychodzi bardzo aksamitny i niezwykle waniliowy, by wzmocnić ten efekt można do niego dodać ekstraktu waniliowego. Oprócz nich do ciasta dodaje się również maliny. To jedno z najlepszych źródeł polifenoli, którym zawdzięczają swój piękny kolor. Polifenole należą do antyoksydantów, czyli substancji, które chronią ciało przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejszają one również prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspierają również działanie układu trawiennego. Maliny są też wspaniałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. To świetne owoce dla osób na diecie, dostarczają mało cukru i są niskokaloryczne. W tym cieście jagody łączą się z serkiem mascarpone, przez co całość ma dużo niższy indeks glikemiczny niż zwyczajowe ciasta.

Alergeny w cieście z malinami bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta z malinami bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze ciasta z malinami bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
384.93
635.14
Białko (g)
2.81
4.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
15.67
25.85
Węglowodany przyswajalne (g)
14.74
24.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
1.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
34.81
57.44
Tłuszcze nasycone (g)
30.28
49.96
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z malinami bez pieczenia 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z malinami bez pieczenia

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Maliny mrożone
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Maliny
70 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.48
Za 70 g
Koszt składników
47.50