Ciasto z malinami bez pieczenia
- Herbatniki (200 g)
- Masło (200 g)
- Mascarpone (500 g)
- Maliny mrożone (100 g)
- Cukier (80 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Maliny (70 g)
Przepis na ciasto z malinami bez pieczenia krok po kroku
Masło roztop w rondelku.
Herbatniki zblenduj na piasek. Następnie połącz je z masłem.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej herbatniki.
Mrożone maliny przełóż do rondelka i podgrzej, tak by nieco się rozpadły. Ostudź.
W misce ubij na sztywno śmietanę z cukrem. Dodaj serek, całość ubijaj do połączenia. Na końcu wrzuć maliny.
Krem wyłóż na herbatnikowy spód, a ciasto ozdób malinami.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat ciasta z malinami bez pieczenia
Ciasto z malinami bez pieczenia jest wspaniałą opcją na smaczny deser inspirowany sernikiem, jednak w nieco lżejszej odsłonie. Całość sprawdzi się idealnie na lato. To najlepsze malinowe ciasto na zimno.
Przepis na ciasto z malinami bez pieczenia jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników prostych wypieków. To ciasto dobre na imprezę, gdyż świetnie przykuwa wzrok i zaskakuje pysznym smakiem. Do tego jest bardzo szybkie w przygotowaniu, dlatego robiąc je, nie trzeba poświęcić całego dnia na przygotowanie. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z biszkoptami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do przygotowania przyda się tylko mikser, choć i bez niego można go stworzyć. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. Do jego przygotowania używa się głównie serka mascarpone. W tej recepturze również, gdyż jest on niezwykle gęsty, aksamitny, a przy okazji naprawdę smaczny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z malinami bez pieczenia, które będzie nie tylko szybkie, ale również przepyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Najlepiej sprawdzają się w nim świeże maliny, jednak można też wykorzystać mrożone owoce. To doskonały pomysł na lekki i letni deser. Całość można przygotować w ekspresowym tempie, dzięki czemu sprawdzi się nawet jako awaryjny wypiek. Krem śmietankowy z dodatkiem mascarpone wychodzi bardzo aksamitny i niezwykle waniliowy, by wzmocnić ten efekt można do niego dodać ekstraktu waniliowego. Oprócz nich do ciasta dodaje się również maliny. To jedno z najlepszych źródeł polifenoli, którym zawdzięczają swój piękny kolor. Polifenole należą do antyoksydantów, czyli substancji, które chronią ciało przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejszają one również prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspierają również działanie układu trawiennego. Maliny są też wspaniałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. To świetne owoce dla osób na diecie, dostarczają mało cukru i są niskokaloryczne. W tym cieście jagody łączą się z serkiem mascarpone, przez co całość ma dużo niższy indeks glikemiczny niż zwyczajowe ciasta.
Alergeny w cieście z malinami bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta z malinami bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze ciasta z malinami bez pieczenia
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
-
herbatniki,
masło,
mascarpone,
maliny,
cukier,
śmietana,
maliny,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.