Ciasto kruche z malinami

Opublikowano: 24.01.2023 r., 10:30 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto z malinami
Ciasto kruche z malinami
Takie ciasto kruche z malinami jest najlepsze do kawy. Jest pyszne, z lekkim aromatem wanilii i kruszonką. Zobacz jak zrobić ciasto kruche z malinami. Upieczesz je na deser?
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 55 min
296 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (370 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (4 g)
  • Maliny (750 g)
  • Cukier (125 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1,5 łyżki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na ciasto kruche z malinami krok po kroku

Masło oraz jajko mają być zimne.

Nagrzej piekarnik do 180 st C, formę wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski włóż pokrojone w kostkę masło, cukier puder, jajko, kilka kropli aromatu oraz proszek do pieczenia przesiany razem z mąką.

Posiekaj nożem, a następnie zacznij szybko zagniatać ciasto dłoniami.

Gdy powstanie konsystencja kruszonki wyłóż 2/3 części ciasta na dno.

Maliny wymieszaj z cukrem i skrobią.

Maliny wyłóż na ciasto i wyrównaj.

Maliny przykryj resztą ciasta.

Piecz ciasto przez około 55 minut.

Po upieczeniu (jak będzie zarumienione) wyjmij ciasto i ostudź.

Jak oceniasz przepis na ciasto kruche z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta kruchego z malinami

Takie ciasto kruche z malinami jest najlepsze do kawy. Jest pyszne, z lekkim aromatem wanilii i kruszonką. Zobacz, jak zrobić ciasto kruche z malinami. Upieczesz je na deser? To dobry pomysł na letnie ciasto – najlepsze jest ze świeżych malin. Przepis na ciasto kruche z malinami możesz zrobić też z malin mrożonych. Możesz więc też zjeść je, gdy nie ma sezonu na świeże maliny. Jest idealnie słodkie, a posypane cukrem pudrem daje pyszne ciasto dobre nie tylko do kawy. Na ciasto kruche z malinami zawsze jest odpowiedni moment.

Ciasto kruche charakteryzuje się tym, że ma mocno maślany smak. Przez to wypieki z ciastem kruchym są przepyszne. Super pomysłem na ciasto kruche jest zrobienie ciasta z owocami i kruszonką – świeże maliny będą świetnym wyborem. Owoce te mają sezon od czerwca do sierpnia. Są także odmiany późniejsze, więc bez problemu są dostępne przed dosyć długi czas w ciągu roku. Mrożone maliny zaś możesz użyć w każdej chwili. Owoce zamrożone są tak samo wartościowe, jak ich świeża wersja. Śmiało, można z nich korzystać i cieszyć się tym smakiem.

Ciasto kruche z malinami jest najlepszym sposobem na smaczny deser. Przy kawie smakuje wyśmienicie. Przepis na ciasto kruche z malinami możesz podać na każdą okazję. Od zwykłego dnia, po uroczystości i spotkania ze znajomymi. Spróbuj wersji z lodami, bitą śmietaną i gorącym ciastem. Ta kompozycja jest tak smaczna, że nawiązuje do deserów serwowanych w cukierniach i restauracjach.

Jak zrobić ciasto kruche z malinami? Zacznij od ciasta i kruszonki w jednym, następnie zrób ekspresowe nadzienie i upiecz ciasto. Do przepisu na ciasto kruche z malinami jajko oraz masło koniecznie muszą być zimne. Jest to istotne, by ciasto było idealnie kruche. By zrobić ciasto wystarczy posiekać nożem, a następnie zagnieść dłoniami wszystkie składniki. Jak powstanie konsystencja kruszonki, dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i częścią ciasta. Na cieście wyłóż wymieszane maliny ze skrobią ziemniaczaną oraz cukrem. Na wierzch wyłóż resztę ciasta. Piecz ciasto do zarumienienia przez około 55 minut.

Jak zrobisz ciasto kruche z malinami, polecam posypać je z wierzchu cukrem pudrem. Zanim to zrobisz, poczekaj, aż ciasto ostygnie.

*Dobre jest schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Jeżeli masz więcej czasu, warto ciasto schować na godzinę do lodówki.

*Mrożone maliny to też odpowiedni pomysł na wykorzystanie owoców. Nie jest konieczne ich rozmrażanie. Mrożone maliny można także rozmrozić (wtedy powstanie spora ilość soków). Po wymieszaniu z cukrem i skrobią powstanie konsystencja frużeliny.

Alergeny w cieście kruchym z malinami

Lista alergenów dla ciasta kruchego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta kruchego z malinami

na 100g gotowej potrawy

Maliny są dobrym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów. Przepis na ciasto jest wysokokaloryczny i ma dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych - nadmiar sprzyja rozwojowi m.in. miażdżycy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
257.78
296.44
Białko (g)
4.42
5.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
36.92
42.46
Węglowodany przyswajalne (g)
33.85
38.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.07
3.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
11.05
12.71
Tłuszcze nasycone (g)
7.39
8.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.66
4.21
Cholesterol (mg)
39.20
45.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
90.86
104.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.19
14.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.33
101.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.27
Ryboflawina (mg)
0.14
0.16
Niacyna (mg)
1.82
2.09
Foliany (µg (mcg))
45.34
52.15
Beta karoten (µg (mcg))
25.08
28.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
8.26
9.50
Potas (mg)
141.12
162.29
Wapń (mg)
32.23
37.07
Fosfor (mg)
69.99
80.49
Magnez (mg)
19.72
22.68
Żelazo (mg)
1.69
1.94
Cynk (mg)
0.50
0.57
Miedź (mg)
0.09
0.11
Mangan (mg)
0.49
0.56
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kruchego z malinami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kruchego z malinami

Koszt składników
72.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
370 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 370 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Maliny
750 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 6
48.00
Za 750 g
Cukier
125 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Koszt składników
72.10