Przepis na ciasto kapitańskie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, śmietan-fix
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 20x35 cm

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Następnie stopniowo do białek dodaj 150 g cukru ciągle ubijając masę.

Do masy z białek i cukru dodaj po jednym żółtku (w sumie do masy dodaj 3 żółtka) i dokładnie wymieszaj masę.

Obroty miksera zmniejsz na mniejsze i cienkim strumieniem do masy dodaj 5 łyżek wody oraz olej.

Do miski przesiej 150 g mąki pszennej, kakao oraz proszek do pieczenia.

Przesiane składniki dodaj do masy z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Do garnuszka wlej 2 szklanki mleka, dodaj pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Pozostałe mleko wymieszaj z 3 żółtkami, pozostałą mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną.

Masę z mąkami wlej na gotujące się mleko i energicznie wymieszaj masę budyniową.

Gęstą masę zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.

Miękkie masło zmiksuj na białą masę.

Partiami dodaj przestudzony budyń i miksuj do połączenia składników.

Na końcu do masy dodaj adwokat i miksuj do połączenia składników.

Przestudzony biszkopt nasącz kawą.

Na biszkopt ułóż 2/3 kremu budyniowego i posyp połową kakao.

Małe biszkopty nasącz kawą i ułóż jeden obok drugiego na warstwie kakao.

Następnie biszkopty przykryj pozostałym kremem budyniowym.

Schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz 2 sztuki śmietan-fixu.

Bitą śmietanę przełóż na wierzch ciasta.

Bitą śmietanę posyp pozostałym kakao.

Ciasto włóż na noc do lodówki.

Ciasto kapitańskie podane na różowej paterze.
Ciasto kapitańskie
Koszt przygotowania dania
29.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
559 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
66

Ciasto kapitańskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście kapitańskim

Ciasto kapitańskie to doskonały pomysł na placek z adwokatem i masą śmietanową. Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ciasto kapitańskie jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: jajka, żółtka jaj, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, kakao, mleko, cukier wanilinowy, mąka ziemniaczana, masło, ajerkoniak, śmietanka kremówka, cukier puder, biszkopty oraz napar kawy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić ciasto kapitańskie? Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo do białek dodaj 150 g cukru, ciągle ubijając masę. Do masy z białek i cukru dodaj po jednym żółtku (w sumie do masy dodaj 3 żółtka) i dokładnie wymieszaj masę. Obroty miksera zmniejsz na mniejsze i cienkim strumieniem do masy dodaj 5 łyżek wody oraz olej. Do miski przesiej 150 g mąki pszennej, kakao oraz proszek do pieczenia. Przesiane składniki dodaj do masy z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Biszkopty nasącz kawą i przełóż kremem budyniowym oraz bitą śmietaną przygotowaną z pozostałych składników. Ciasto włóż na noc do lodówki.

Podsumowując smaczne ciasto kapitańskie stanowi doskonałą propozycję na deser. Ciasto dobrze smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Warto podać je podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszne ciasto jest dobre do spożycia po nocy spędzonej w lodówce, ponieważ smaki zdążą się przegryźć i biszkopt będzie bardziej miękki. Ciasto kapitańskie pięknie wygląda, dlatego warto podać je podczas imprez rodzinnych. Wypiek jest dość kaloryczny, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej powinny ograniczyć jego ilość w diecie.

Wartości odżywcze ciasta kapitańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
243.11 kcal
559.16 kcal
Brak danych dla: ajerkoniak (advocat).
czytaj dalej
Białko
3.88 g
8.93 g
Brak danych dla: ajerkoniak (advocat).
czytaj dalej

Węglowodany w cieście kapitańskim

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
24.72 g
56.86 g
Brak danych dla: ajerkoniak (advocat).
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
23.94 g
55.07 g
Brak danych dla: ajerkoniak (advocat).
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.78 g
1.79 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ajerkoniak (advocat).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
15.09 g
34.71 g
Brak danych dla: ajerkoniak (advocat).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
10.61 g
24.40 g
Brak danych dla: ajerkoniak (advocat).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.48 g
10.31 g
Brak danych dla: ajerkoniak (advocat).
czytaj dalej
Cholesterol
65.99 mg
151.78 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto kapitańskie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.64 mg
1.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
18.21 µg (mcg)
41.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto kapitańskie

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
43.53 mg
100.11 mg
Brak danych dla: ajerkoniak (advocat).
czytaj dalej
Potas
143.44 mg
329.92 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
60.58 mg
139.32 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
98.99 mg
227.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
16.89 mg
38.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
2.10 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.45 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, ajerkoniak (advocat), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kapitańskiego 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście kapitańskim

Lista alergenów dla ciasta kapitańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

W przepisie na ciasto kapitańskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ajerkoniak (advocat)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta kapitańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
700 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Cukier wanilinowy
15 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
200 g
w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ajerkoniak (advocat)
150 ml
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Biszkopty
100 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
posłodzona 2 łyżeczkami cukru
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Jak oceniasz przepis na ciasto kapitańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób