Ciasto kapitańskie
- Jajko (3 szt.)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Cukier (350 g)
- Mąka pszenna typ 500 (180 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek (50 g)
- Mleko 3,2% - 3 szklanki (700 ml)
- Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżka stołowa (15 g)
- Mąka ziemniaczana - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Masło - w temperaturze pokojowej (200 g)
- Ajerkoniak (advocat) (150 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Biszkopty (100 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - posłodzona 2 łyżeczkami cukru (250 ml)
Przepis na ciasto kapitańskie krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie stopniowo do białek dodaj 150 g cukru ciągle ubijając masę.
Do masy z białek i cukru dodaj po jednym żółtku (w sumie do masy dodaj 3 żółtka) i dokładnie wymieszaj masę.
Obroty miksera zmniejsz na mniejsze i cienkim strumieniem do masy dodaj 5 łyżek wody oraz olej.
Do miski przesiej 150 g mąki pszennej, kakao oraz proszek do pieczenia.
Przesiane składniki dodaj do masy z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Do garnuszka wlej 2 szklanki mleka, dodaj pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Pozostałe mleko wymieszaj z 3 żółtkami, pozostałą mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną.
Masę z mąkami wlej na gotujące się mleko i energicznie wymieszaj masę budyniową.
Gęstą masę zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
Miękkie masło zmiksuj na białą masę.
Partiami dodaj przestudzony budyń i miksuj do połączenia składników.
Na końcu do masy dodaj adwokat i miksuj do połączenia składników.
Przestudzony biszkopt nasącz kawą.
Na biszkopt ułóż 2/3 kremu budyniowego i posyp połową kakao.
Małe biszkopty nasącz kawą i ułóż jeden obok drugiego na warstwie kakao.
Następnie biszkopty przykryj pozostałym kremem budyniowym.
Schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz 2 sztuki śmietan-fixu.
Bitą śmietanę przełóż na wierzch ciasta.
Bitą śmietanę posyp pozostałym kakao.
Ciasto włóż na noc do lodówki.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat ciasta kapitańskiego
Ciasto kapitańskie to doskonały pomysł na placek z adwokatem i masą śmietanową. Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ciasto kapitańskie jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: jajka, żółtka jaj, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, kakao, mleko, cukier wanilinowy, mąka ziemniaczana, masło, ajerkoniak, śmietanka kremówka, cukier puder, biszkopty oraz napar kawy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić ciasto kapitańskie? Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo do białek dodaj 150 g cukru, ciągle ubijając masę. Do masy z białek i cukru dodaj po jednym żółtku (w sumie do masy dodaj 3 żółtka) i dokładnie wymieszaj masę. Obroty miksera zmniejsz na mniejsze i cienkim strumieniem do masy dodaj 5 łyżek wody oraz olej. Do miski przesiej 150 g mąki pszennej, kakao oraz proszek do pieczenia. Przesiane składniki dodaj do masy z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Biszkopty nasącz kawą i przełóż kremem budyniowym oraz bitą śmietaną przygotowaną z pozostałych składników. Ciasto włóż na noc do lodówki.
Podsumowując smaczne ciasto kapitańskie stanowi doskonałą propozycję na deser. Ciasto dobrze smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Warto podać je podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszne ciasto jest dobre do spożycia po nocy spędzonej w lodówce, ponieważ smaki zdążą się przegryźć i biszkopt będzie bardziej miękki. Ciasto kapitańskie pięknie wygląda, dlatego warto podać je podczas imprez rodzinnych. Wypiek jest dość kaloryczny, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej powinny ograniczyć jego ilość w diecie.
Alergeny w cieście kapitańskim
Lista alergenów dla ciasta kapitańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- ajerkoniak (advocat)
- Śmietanka kremowa 30%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ajerkoniak (advocat)
- biszkopty
Wartości odżywcze ciasta kapitańskiego
Ciasto kapitańskie to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
-
jajka,
jajka,
cukier,
mąka pszenna,
olej rzepakowy,
kakao,
mleko,
cukier,
mąka ziemniaczana,
masło,
śmietana,
cukier,
biszkopt,
kawa,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.