Ciasto kapitańskie

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na różowej paterze
Ciasto kapitańskie
Ciasto kapitańskie to ciasto przygotowywane z dodatkiem ajerkoniaku. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Czas ubijania 20 min
572 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier (350 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (180 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek (50 g)
  • Mleko 3,2% - 3 szklanki (700 ml)
  • Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżka stołowa (15 g)
  • Mąka ziemniaczana - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Masło - w temperaturze pokojowej (200 g)
  • Ajerkoniak (advocat) (150 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Biszkopty (100 g)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru - posłodzona 2 łyżeczkami cukru (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, śmietan-fix
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 20x35 cm

Przepis na ciasto kapitańskie krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Następnie stopniowo do białek dodaj 150 g cukru ciągle ubijając masę.

Do masy z białek i cukru dodaj po jednym żółtku (w sumie do masy dodaj 3 żółtka) i dokładnie wymieszaj masę.

Obroty miksera zmniejsz na mniejsze i cienkim strumieniem do masy dodaj 5 łyżek wody oraz olej.

Do miski przesiej 150 g mąki pszennej, kakao oraz proszek do pieczenia.

Przesiane składniki dodaj do masy z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Do garnuszka wlej 2 szklanki mleka, dodaj pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Pozostałe mleko wymieszaj z 3 żółtkami, pozostałą mąką pszenną oraz mąką ziemniaczaną.

Masę z mąkami wlej na gotujące się mleko i energicznie wymieszaj masę budyniową.

Gęstą masę zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.

Miękkie masło zmiksuj na białą masę.

Partiami dodaj przestudzony budyń i miksuj do połączenia składników.

Na końcu do masy dodaj adwokat i miksuj do połączenia składników.

Przestudzony biszkopt nasącz kawą.

Na biszkopt ułóż 2/3 kremu budyniowego i posyp połową kakao.

Małe biszkopty nasącz kawą i ułóż jeden obok drugiego na warstwie kakao.

Następnie biszkopty przykryj pozostałym kremem budyniowym.

Schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz 2 sztuki śmietan-fixu.

Bitą śmietanę przełóż na wierzch ciasta.

Bitą śmietanę posyp pozostałym kakao.

Ciasto włóż na noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ciasto kapitańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta kapitańskiego

Ciasto kapitańskie to doskonały pomysł na placek z adwokatem i masą śmietanową. Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ciasto kapitańskie jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: jajka, żółtka jaj, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, kakao, mleko, cukier wanilinowy, mąka ziemniaczana, masło, ajerkoniak, śmietanka kremówka, cukier puder, biszkopty oraz napar kawy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić ciasto kapitańskie? Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo do białek dodaj 150 g cukru, ciągle ubijając masę. Do masy z białek i cukru dodaj po jednym żółtku (w sumie do masy dodaj 3 żółtka) i dokładnie wymieszaj masę. Obroty miksera zmniejsz na mniejsze i cienkim strumieniem do masy dodaj 5 łyżek wody oraz olej. Do miski przesiej 150 g mąki pszennej, kakao oraz proszek do pieczenia. Przesiane składniki dodaj do masy z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Biszkopty nasącz kawą i przełóż kremem budyniowym oraz bitą śmietaną przygotowaną z pozostałych składników. Ciasto włóż na noc do lodówki.

Podsumowując smaczne ciasto kapitańskie stanowi doskonałą propozycję na deser. Ciasto dobrze smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Warto podać je podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszne ciasto jest dobre do spożycia po nocy spędzonej w lodówce, ponieważ smaki zdążą się przegryźć i biszkopt będzie bardziej miękki. Ciasto kapitańskie pięknie wygląda, dlatego warto podać je podczas imprez rodzinnych. Wypiek jest dość kaloryczny, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej powinny ograniczyć jego ilość w diecie.

Alergeny w cieście kapitańskim

Lista alergenów dla ciasta kapitańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • ajerkoniak (advocat)
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ajerkoniak (advocat)
    • biszkopty

Wartości odżywcze ciasta kapitańskiego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto kapitańskie to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
249.06
572.84
Białko (g)
4.08
9.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
25.07
57.66
Węglowodany przyswajalne (g)
24.29
55.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
15.27
35.12
Tłuszcze nasycone (g)
10.73
24.67
Tłuszcze nienasycone (g)
4.55
10.46
Cholesterol (mg)
68.57
157.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
77.27
177.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.85
174.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.26
42.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.12
34.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
45.90
105.56
Potas (mg)
150.60
346.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.21
152.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
103.73
238.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.73
40.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
2.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.47
1.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kapitańskiego 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kapitańskiego

Koszt składników
87.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mleko 3,2%
700 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Cukier wanilinowy
15 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
200 g
w temperaturze pokojowej
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ajerkoniak (advocat)
150 ml
29.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.70
Za 150 ml
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Biszkopty
100 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
posłodzona 2 łyżeczkami cukru
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Koszt składników
87.20