Ciasto francuskie z szynką

Opublikowano: 15.02.2022 r., 19:24 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto francuskie z szynką
Ciasto francuskie z szynką
Ciasto francuskie z szynką świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
151 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie 3 płaty (225 g)
  • Szynka wiejska 5 plastrów (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto francuskie z szynką krok po kroku

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki ok. 15 min przed rozpoczęciem przygotowania.

Rozwiń ciasto na płaty i układaj na nich plastry szynki. Dopraw.

Zawiń ciasto w rukol i pokrój na kawałki o grubości ok. 4 cm.

Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z szynką

Ciasto francuskie z szynką to fantastyczny pomysł na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę, na przykład na sylwestra. Są bardzo pyszne i uniwersalne, dlatego z pewnością przypadną do gustu nie jednej o sobie. Wychodzą bardzo dobre zarówno kiedy samodzielnie przygotujesz ciasto francuskie, jak i również, kiedy wykorzystasz gotowe. Drugi wariant jest zdecydowanie prostszy i mniej czasochłonny, dlatego warto z niego skorzystać, kiedy nie masz czasu na kilku godzinne przygotowywanie ciasta francuskiego od podstaw. Przepis na ciasto francuskie z szynką jest bardzo łatwy, dlatego poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jak zrobić ciasto francuskie z szynką? Potrzebne Ci będą gotowe płaty ciasta francuskiego, szynka drobiowa lub wieprzowa oraz przyprawy. Możesz wykorzystać wyłącznie sól i pieprz lub dodać również na przykład oregano, bazylię, majeranek – wedle swoich własnych preferencji. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy rozwinąć schłodzone ciasto francuskie, ułożyć plastry szynki, doprawić i zawinąć w rulon. Po pokrojeniu na kawałki grubości około 3 centymetrów ciasto jest gotowe do pieczenia, a po 15-20 minutach w 200 stopniach w piekarniku gotowe do podania. Mimo że ciasto francuskie jest stosunkowo tłuste i wysokokaloryczne, jeśli pojawi się w diecie od czasu do czasu, na przykład podczas imprez czy spotkań rodzinnych, podczas przygotowania ciasta, nie będzie to żadnym problemem, zwłaszcza jeśli dodasz do nich sałatkę ze świeżych warzyw.

Alergeny w cieście francuskim z szynką

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z szynką

na 100g gotowej potrawy

Aby zmniejszyć kaloryczność przekąski można wykorzystać wędlinę drobiową zamiast wieprzowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
431.92
151.17
Białko (g)
10.16
3.56
Fenyloalanina (mg)
0.40
0.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
32.34
11.32
Węglowodany przyswajalne (g)
30.90
10.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
0.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
29.08
10.18
Tłuszcze nasycone (g)
9.16
3.21
Tłuszcze nienasycone (g)
19.92
6.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.29
5.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.63
1.27
Cholesterol (mg)
17.54
6.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.12
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.05
Witamina C (mg)
1.23
0.43
Witamina E (mg)
0.40
0.14
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.47
0.16
Ryboflawina (mg)
0.25
0.09
Niacyna (mg)
3.78
1.32
Foliany (µg (mcg))
56.15
19.65
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
422.85
148.00
Potas (mg)
130.54
45.69
Wapń (mg)
14.31
5.01
Fosfor (mg)
88.62
31.02
Magnez (mg)
17.85
6.25
Żelazo (mg)
2.09
0.73
Cynk (mg)
0.78
0.27
Miedź (mg)
0.10
0.04
Mangan (mg)
0.51
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z szynką 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z szynką

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
225 g
3 płaty
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
4.89
Za 225 g
Szynka wiejska
100 g
5 plastrów
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
10.00