Ciasto francuskie z szynką
- Ciasto francuskie - 3 płaty (225 g)
- Szynka wiejska - 5 plastrów (100 g)
Przepis na ciasto francuskie z szynką krok po kroku
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki ok. 15 min przed rozpoczęciem przygotowania.
Rozwiń ciasto na płaty i układaj na nich plastry szynki. Dopraw.
Zawiń ciasto w rukol i pokrój na kawałki o grubości ok. 4 cm.
Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z szynką
Ciasto francuskie z szynką to fantastyczny pomysł na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę, na przykład na sylwestra. Są bardzo pyszne i uniwersalne, dlatego z pewnością przypadną do gustu nie jednej o sobie. Wychodzą bardzo dobre zarówno kiedy samodzielnie przygotujesz ciasto francuskie, jak i również, kiedy wykorzystasz gotowe. Drugi wariant jest zdecydowanie prostszy i mniej czasochłonny, dlatego warto z niego skorzystać, kiedy nie masz czasu na kilku godzinne przygotowywanie ciasta francuskiego od podstaw. Przepis na ciasto francuskie z szynką jest bardzo łatwy, dlatego poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jak zrobić ciasto francuskie z szynką? Potrzebne Ci będą gotowe płaty ciasta francuskiego, szynka drobiowa lub wieprzowa oraz przyprawy. Możesz wykorzystać wyłącznie sól i pieprz lub dodać również na przykład oregano, bazylię, majeranek – wedle swoich własnych preferencji. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy rozwinąć schłodzone ciasto francuskie, ułożyć plastry szynki, doprawić i zawinąć w rulon. Po pokrojeniu na kawałki grubości około 3 centymetrów ciasto jest gotowe do pieczenia, a po 15-20 minutach w 200 stopniach w piekarniku gotowe do podania. Mimo że ciasto francuskie jest stosunkowo tłuste i wysokokaloryczne, jeśli pojawi się w diecie od czasu do czasu, na przykład podczas imprez czy spotkań rodzinnych, podczas przygotowania ciasta, nie będzie to żadnym problemem, zwłaszcza jeśli dodasz do nich sałatkę ze świeżych warzyw.
Alergeny w cieście francuskim z szynką
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z szynką
Aby zmniejszyć kaloryczność przekąski można wykorzystać wędlinę drobiową zamiast wieprzowej.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.