Przepis na ciasto francuskie z szynką krok po kroku
- Ciasto francuskie 225 g 3 płaty
- Szynka wiejska 100 g 5 plastrów
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki ok. 15 min przed rozpoczęciem przygotowania.
Rozwiń ciasto na płaty i układaj na nich plastry szynki. Dopraw.
Zawiń ciasto w rukol i pokrój na kawałki o grubości ok. 4 cm.
Ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Często zadawane pytania
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie na słono
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Rogaliki orzechowe
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego

(liczba kalorii)
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z szynką - cechy przepisu
Więcej o cieście francuskim z szynką
Ciasto francuskie z szynką to fantastyczny pomysł na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę, na przykład na sylwestra. Są bardzo pyszne i uniwersalne, dlatego z pewnością przypadną do gustu nie jednej o sobie. Wychodzą bardzo dobre zarówno kiedy samodzielnie przygotujesz ciasto francuskie, jak i również, kiedy wykorzystasz gotowe. Drugi wariant jest zdecydowanie prostszy i mniej czasochłonny, dlatego warto z niego skorzystać, kiedy nie masz czasu na kilku godzinne przygotowywanie ciasta francuskiego od podstaw. Przepis na ciasto francuskie z szynką jest bardzo łatwy, dlatego poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jak zrobić ciasto francuskie z szynką? Potrzebne Ci będą gotowe płaty ciasta francuskiego, szynka drobiowa lub wieprzowa oraz przyprawy. Możesz wykorzystać wyłącznie sól i pieprz lub dodać również na przykład oregano, bazylię, majeranek – wedle swoich własnych preferencji. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy rozwinąć schłodzone ciasto francuskie, ułożyć plastry szynki, doprawić i zawinąć w rulon. Po pokrojeniu na kawałki grubości około 3 centymetrów ciasto jest gotowe do pieczenia, a po 15-20 minutach w 200 stopniach w piekarniku gotowe do podania. Mimo że ciasto francuskie jest stosunkowo tłuste i wysokokaloryczne, jeśli pojawi się w diecie od czasu do czasu, na przykład podczas imprez czy spotkań rodzinnych, podczas przygotowania ciasta, nie będzie to żadnym problemem, zwłaszcza jeśli dodasz do nich sałatkę ze świeżych warzyw.
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z szynką
Energia i białka
(35g)
Węglowodany w cieście francuskim z szynką
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy w przepisie na ciasto francuskie z szynką
(35g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie z szynką
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście francuskim z szynką
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie