Ile piec ciasto francuskie?

Zobacz pytania podobne do ile piec ciasto francuskie?

To może wydać Ci się interesujące

Ile piec ciasto francuskie? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ciasto francuskie to specyficzne ciasto o warstwowej strukturze cienkich listków. Ciasto francuskie zawiera spore ilości tłuszczu, przez co jest wyrobem wysokokalorycznym. W dalszej części dowiesz się jak długo piec wyroby z ciasta francuskiego. Z ciasta francuskiego przygotujesz wiele ciekawych dań na słodko oraz na słono. Wypieki z ciasta francuskiego na słodko świetnie sprawdzą się podane na deser lub dodatek do kawy i herbaty. Ciasto francuskie możesz podzielić na prostokąty i wykładać na nie farsze słodkie lub wytrawne - tak przygotowany płat możesz zawijać itp. Tego typu wyroby z ciasta francuskiego możemy podzielić na:

- grzebienie, które są nadziewane, składane na pół i wyginane w kształt podkowy;

- koperty, które nadziewane są masą i składane na pół;

- rożki, które nadziewane są farszem i składane na trójkąt;

- croissanty;

- diabloki, które zawijane są na kształt śruby;

-paszteciki.

A więc ile piec ciasto francuskie? Gotowe ciasto francuskie najlepiej piec w wysokiej temperaturze przez krótki czas. To ile czasu oraz w jakiej temperaturze piec ciasto francuskie zależy od rodzaju potrawy, którą chcesz przygotować. Im mniejszy produkt końcowy oraz mniejsza ilość farszu, tym krócej powinno się piec w piekarniku. Np. ciasto francuskie nadziewane, farszem mięsnym (niezbyt tłustym) należy piec przez około 30-40 minut natomiast paszteciki z farszem grzybowym tylko 12-15 minut. Ciastka z ciasta francuskiego bez żadnego farszu warto piec jedynie 8-10 minut. Optymalna temperatura pieczenia ciasta francuskiego wynosi około 190°C, natomiast maksymalna temperatura nie powinna przekroczyć 220°C. Wyższa temperatura świetnie sprawdzi się do wypiekania pasztecików oraz pierożków z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.

Podsumowując: wiesz już ile minut oraz w jakiej temperaturze piec ciasto francuskie. Ciasto francuskie świetnie sprawdzi się do wyrobu wielu ciekawych potraw. Na bazie ciasta francuskiego możesz przygotować pyszną napoleonkę z kremem budyniowym, rurki z kremem lub ciasteczka posypane cukrem pudrem. Ciasto francuskie stanowi również dobrą bazę do przygotowania tart, pierogów lub rożków. Dodatkowo w wersji na słono możesz wykonać paszteciki z nadzieniem grzybowym lub z kapustą i grzybami. Do farszów na słono warto wykorzystać sezonowe warzywa, np szpinak z dodatkiem sera fety świetnie sprawdzi się do przygotowania pierogów z ciasta francuskiego.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto