Czym smarujemy ciasto francuskie?

Czym smarujemy ciasto francuskie
Czym smarujemy ciasto francuskie
ikona podziel się
Opublikowano: 19.02.2023 r., 23:28 | Autor: Patrycja Czerwiak

Czym smarujemy ciasto francuskie? Ten wypiek doskonale smakuje, gdy posiada chrupiącą skórkę. By się pojawiła, możesz wykorzystać:

  1. jajko - najlepiej użyć całego jajka, można jednak wykorzystać tylko żółtko lub białko z dodatkiem soli.
  2. mleko - kilka łyżek chłodnego mleka.
  3. woda z dodatkiem cukru pudru - sprawdzi się tylko przy słodkich wypiekach.
  4. roztopione masło.

Czym smarujemy ciasto francuskie? Co jeszcze warto wiedzieć?

Czym smarujemy ciasto francuskie? Ten wypiek doskonale smakuje, gdy posiada chrupiącą skórkę. By się pojawiła, możesz wykorzystać:

  1. jajko - najlepiej użyć całego jajka, można jednak wykorzystać tylko żółtko lub białko z dodatkiem soli.
  2. mleko - kilka łyżek chłodnego mleka.
  3. woda z dodatkiem cukru pudru - sprawdzi się tylko przy słodkich wypiekach.
  4. roztopione masło.

Wypieki z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na naprawdę szybką i smaczną przekąskę. Najlepiej smakują zwłaszcza te domowe. Gdy przygotowujesz je w domu, to na pewno zależy Ci na tym, by były niezwykle apetyczne. Możesz to osiągnąć poprzez aromatyczną i chrupiącą skórkę. Jest na to prosty sposób - wystarczy posmarować je domowymi składnikami, by całość po upieczeniu była fantastyczna. Do tego możesz wykorzystać przeróżnych składników. Zastanawiasz się, czy ciasto francuskie smaruje się jajkiem? Tak, jak najbardziej, to sprawdzony sposób, by móc cieszyć się naprawdę chrupiącą skórką. Możesz posmarować ciasto samym żółtkiem, ewentualnie ze szczyptą soli. Kolor ciasta będzie wtedy ciemniejszy, a aromat i smak bardziej intensywne. Sprawdzi się również białko ze szczyptą soli. Zyskasz jasną, szklistą warstwę o bardzo delikatnym aromacie, bez znaczącego wpływu na walory smakowe gotowej potrawy. Smarowanie jajkiem domowych wypieków jest popularną praktyką. Nie zapominajcie o niej również wtedy, gdy na kuchennym blacie rozkładacie ciasto francuskie.

Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda, powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy. Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Dlatego wiele osób sięga po gotowe ciasto francuskie. Coraz częściej można znaleźć również ciasto francuskie z naprawdę dobrym składem.

Jego zaletą jest to, że możesz napełnić je dowolnym nadzieniem, które odpowiada Twoim upodobaniom, od pikantnych po słodkie. Jeśli nie udało ci się go zużyć w całości, to nic nie szkodzi, to ciasto nie psuje się po jednym dniu. Możesz przechowywać domowe ciasto francuskie w lodówce przez kilka dni. Upewnij się jednak, że jest zapakowane w plastikową folię. Możesz je również zamrozić. Dobrze zawiń je w folię i umieść w torbie lub pojemniku do zamrażania. W takich warunkach może być przechowywane w zamrażarce do miesiąca.

Ciasto francuskie jest jednak kaloryczną przekąską (w 100 g ciasta znajduje się ponad 500 kalorii). Ponadto zawiera znaczną ilość węglowodanów i cholesterolu oraz tłuszczu. Odnajdziemy w nim co prawda błonnik, ale są to śladowe ilości (w 100 g ciasta ok. 1,2 g). Dlatego nie można z nim przesadzać.

Zobacz pytania podobne do czym smarujemy ciasto francuskie?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto