Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Śmietanka kremowa 30% (330 g)
- Mascarpone (250 g)
- Galaretka - 2 opakowania (90 g)
- Truskawki (400 g)
Przepis na ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką krok po kroku
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej ze sobą wraz z proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka razem ze szczyptą soli na puszystą pianę. Zacznij dodawać cukier (70 g) po 1 łyżce stopniowo. Cały czas miksuj. Następnie wsyp także stopniowo przesianą wcześniej mąkę. Miksuj do połączenia składników.
Masę biszkoptową wylej do blaszki. Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka (około 30 minut) w 160 stopniach. Ostudź. Biszkopt musi być całkowicie zimny.
Można zacząć robić masę z bitej śmietany. Śmietanka musi być mocno zimna. Wlej śmietankę do wysokiego naczynia. Dodaj 3 łyżki cukru, aromat waniliowy oraz 1 opakowanie śmietan-fixu. Zacznij ubijać aż masa będzie całkowicie sztywna. Pamiętaj, by nie przebić masy i by nie zaczęło robić się masło. Gdy masa będzie ubita dodaj też serek mascarpone i za pomocą łyżki połącz wszystkie składniki.
Krem z bitej śmietany wylej na ostudzony biszkopt.
Pora na mus truskawkowy. 200 g truskawek zblenduj na gładką masę. 1 opakowanie galaretki rozpuść w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dodaj 1/3 mniej wody niż jest zalecane). Zblendowane truskawki dodaj do rozpuszczonej galaretki. Dodaj także drugie opakowanie galaretki. Mieszaj bardzo dokładnie aż wszystko ładnie się rozpuści. Mus ostudź tak, by miał konsystencję tężejącą i nie lejącą.
Mus, który jest już dobrze schłodzony wylej na wierzch kremu. 200 g truskawek, które zostały wyłóż na wierzch by ozdobić danie.
Ciasto jest gotowe po kilku godzinach chłodzenia, aż całe będzie dało się pokroić. Najlepiej odczekać całą noc.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką
Truskawkowe ciasto biszkoptowe z kremem z bitej śmietany z musem truskawkowym oraz truskawkami zatopionymi w galaretce to jest ciasto, które może kojarzyć się z dzieciństwem. Na pewno nie jedna osoba kojarzy taki placek z domu rodzinnego który robiony był na niedzielę. To wspaniała propozycja na letni weekend.
Przepyszny biszkopt to podstawa dobrego ciasta. Biszkopt można wykonać też w wersji czekoladowej. Wystarczy dodać kakao. Krem z bitej śmietany warto zrobić z mascarpone. Wtedy jest gwarancja, że ciasto się nie rozpłynie. Będzie to idealny krem do tortu. Soczyste truskawki pięknie dekorują ciasto. Wyśmienite, bardzo proste do zrobienia ciasto truskawkowe biszkoptowe. Jeśli szukasz przepisu na tort z kremem to ten placek jest idealną propozycją.
Alergeny w cieście biszkoptowym z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką
Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną, musem truskawkowym i galaretką
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.