Przepis na bakłażana z grilla krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla

Bakłażana umyj i pokrój w plastry.

Plastry bakłażana przełóż do miski i polej oliwą.

Wymieszaj bakłażana z oliwą.

Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.

Grilluj bakłażana do zarumienienia z dwóch stron, co chwila doglądając i sprawdzając czy się nie przypala.

Grillowane plastry bakłażana ułożone na długim białym talerzu z sałatą i pomidorem.
Bakłażan z grilla
Koszt przygotowania dania
1.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
131 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Bakłażan z grilla - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bakłażanie z grilla

Bakłażan z grilla to obowiązkowe danie jeśli planujemy rodzinne grillowanie, świętowanie lub spotkanie z przyjaciółmi w sezonie letnim. Jest idealnym dodatkiem do grillowanych mięs i innych pieczonych warzyw, czy sałatek. To także świetny składnik, do przygotowania grillowanych szaszłyków. Warto o niego zadbać zwłaszcza jeśli na grilla będziemy zapraszać wegetarian i wegan - dzięki temu, że jest przepyszny i bardzo sycący nikt nie wyjdzie głodny, nawet osoby unikające mięsa. Posmakuje również najmłodszym dzieciom.

Jeśli nie wiesz jak przygotować bakłażana z grilla, którego pokocha cała rodzina i wszyscy goście koniecznie poznaj nasz przepis.

W pierwszej kolejności warto zastanowić się czym przyprawić bakłażana. To najważniejszy element całego przepisu, który determinuje dalszy smak i powodzenie dania. Bakłażan najlepiej smakuje z czosnkiem i aromatycznymi ziołami, świeżymi lub suszonymi, np. tymiankiem, majerankiem, bazylią, oregano lub ziołami toskańskimi, czy prowansalskimi. Do bakłażana świetnie sprawdzi się też marynata z oliwy, tymianku lub innych świeżych ziół. Dzięki nim oberżyna z grilla będzie przepyszna i aromatyczna, a dzięki dodatkowi oliwy nie przypiecze się zbyt mocno. Osoby preferujące ostry, pikantny smak również znajdą coś dla siebie - wystarczy marynata z dodatkiem papryczki chilli lub jalapeno.

Jak zrobić bakłażana na grillu w innej wersji? Świetnie smakuje bakłażan pieczony z serem, na przykład mozzarellą. Ważne, aby dodać ją pod koniec grillowania, kiedy warzywo będzie już lekko podpieczone i miękkie. W przeciwnym razie może się roztopić i przypalić się za szybko.

Bakłażan z grilla świetnie smakuje w towarzystwie lekkich sosów i dipów. W tej roli idealnie sprawdzi się grecki sos tzatziki przygotowany z gęstego jogurtu i świeżych, tartych ze skórką ogórków. Inną propozycją jest sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami lub dip jogurtowo koperkowy, z jogurtu i świeżego, drobno siekanego koperku.

Bakłażana z grilla można podawać obok grillowanych mięs lub innych warzyw, na przykład ziemniaków, cukinii, czy papryki. Świetnie sprawdzi się jako element szaszłyków z czerwoną cebulą, grillowanym kurczakiem lub tofu, pieczarkami i kolorowymi paprykami. Można go dodać również do świeżej zieleniny - z dodatkiem pokruszonej fety, startego parmezanu czy mozzarelli stworzy idealną, lekką sałatkę.

Wartości odżywcze bakłażana z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
77.06 kcal
131.00 kcal
Białko
0.92 g
1.57 g

Węglowodany w bakłażanie z grilla

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
5.52 g
9.39 g
Węglowodany przyswajalne
2.71 g
4.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.82 g
4.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
6.23 g
10.59 g
Tłuszcze nasycone
1.08 g
1.83 g
Tłuszcze nienasycone
5.15 g
8.76 g
Tłuszcze jednonasycone
4.44 g
7.55 g
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
1.21 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na bakłażana z grilla

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
0.94 µg (mcg)
1.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
2.07 mg
3.51 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.15 mg
1.96 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg
Niacyna
0.61 mg
1.04 mg
Foliany
20.67 µg (mcg)
35.13 µg (mcg)
Beta karoten
13.15 µg (mcg)
22.36 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bakłażana z grilla

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
2.00 mg
3.40 mg
Potas
215.18 mg
365.81 mg
Wapń
8.52 mg
14.48 mg
Fosfor
22.55 mg
38.33 mg
Magnez
13.15 mg
22.36 mg
Żelazo
0.25 mg
0.43 mg
Cynk
0.15 mg
0.26 mg
Miedź
0.08 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażana z grilla 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bakłażanie z grilla

Lista alergenów dla bakłażana z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bakłażana z grilla

Cena przygotowania bakłażana z grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
155 g
1/2 sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.21
Za 155 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
22.80
Jak oceniasz przepis na bakłażana z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 60,0% osób