Przepisy z grilla elektrycznego

przepisy z grilla elektrycznego

Grill elektryczny to urządzenie kuchenne, w które powinni zainwestować wszyscy miłośnicy grillowania, którym jednocześnie zależy na tym, aby grillowane potrawy były jak najlepsze i jak najbezpieczniejsze dla zdrowia. Z jego wykorzystaniem możliwe jest przygotowanie dokładnie tych samych dań co na grillu tradycyjnym. Będą one równie smaczne, a przy okazji mniej kaloryczne i tłuste, oraz co najważniejsze, pozbawione wielu szkodliwych substancji, które powstają podczas tradycyjnego grillowania. Jeśli zastanawiasz się, czy grill elektryczny to sprzęt, w który warto zainwestować oraz co możesz przyrządzić z jego wykorzystaniem koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Przepisy z grilla elektrycznego - polecane przepisy

Przepisy z grilla elektrycznego - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie przepisy z grilla elektrycznego

Przepisy z grilla elektrycznego - pomysły na dania przygotowywane na grillu elektrycznym

Przepisy na grilla elektrycznego kierowane są w szczególności do wszystkich miłośników potraw z grilla, ale nie tylko. Z pewnością przypadną one również do gustu osobom, którym na co dzień należy na zdrowym i smacznym jedzeniu jednocześnie. Mięso, kiełbasa, warzywa, czy sery grillowane na grillu elektrycznym będą zdecydowanie lepszą i zdrowszą alternatywą dla tych samych produktów przygotowanych z pomocą grilla tradycyjnego. Dzięki obecności grilla elektrycznego w swojej kuchni możesz przygotować nie tylko przepyszny obiad dla całej rodziny, ale również potrawy i przekąski na imprezę, czy spotkania w gronie rodziny i znajomych.

Jak działa grill elektryczny? Czy warto kupić grill elektryczny?

Jak wybrać najlepszy grill elektryczny?

Pierwszą kwestią na którą należy zwrócić uwagę podczas wybierania grilla elektrycznego jest moc urządzenia oraz regulacja temperatury, ponieważ wpływają one na efektywność grillowania. Niektóre zaawansowane modele mają zainstalowane dodatkowe programy, które umożliwiają automatyczne dopasowanie temperatury i mocy grillowania do konkretnej potrawy lub składnika.

Zwróć też uwagę na rodzaj powierzchni płyty grzewczej, najlepsze będą te pokryte nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu czyszczenie urządzenia jest zdecydowanie prostsze, unikniesz też przypaleń potraw i konieczności zdrapywania przypalonego tłuszczu, co mogłoby uszkodzić urządzenie.

Zalety grillowania elektrycznego

Najważniejszą zaletą grillowania elektrycznego jest aspekt zdrowotny. W przeciwieństwie do tradycyjnego grillowania, podczas wykorzystania grilla elektrycznego nie dochodzi do produkcji szkodliwych dla zdrowia substancji. Powstają one w wyniku bezpośredniego kontaktu żywności z dymem oraz ogniem, co nie ma miejsca podczas grillowania elektrycznego. Dlatego wykorzystanie tej metody obróbki żywności pozwala na znaczne zminimalizowanie ryzyka narażenia organizmu na konsekwencje działania szkodliwych substancji, które mogą mieć nawet działanie kancerogenne.

Niewątpliwą zaletą posiadania grilla elektrycznego w domu jest również to, że swoje ulubione grillowane potrawy możesz przygotowywać bez względu na porę roku. Koniec z grillowaniem wyłącznie w sezonie letnim. Dzięki grillowi elektrycznemu grillowanie możliwe jest kiedy tylko najdzie Cię na to ochota.

Kolejnym argumentem przemawiającym na korzyść grillowania elektrycznego jest również to, że na ogół nie wymaga on wykorzystania tak dużej ilości tłuszczu do smażenia czy grillowania jak inne metody obróbki termicznej. Dzięki temu, można przygotować zdrowe, niskokaloryczne i niskotłuszczowe dania w wersji fit.

Jak grillować na grillu elektrycznym? Najsmaczniejsze przepisy z grilla elektrycznego

Zasady grillowania

Grillowanie z wykorzystaniem grilla elektrycznego nie jest niczym skomplikowanym i z pewnością sobie z tym poradzisz bez żadnego problemu. Oprócz grilla elektrycznego oraz łopatek lub szpatułek do przewracania produktów nie potrzebujesz żadnego dodatkowego sprzętu.

Przed rozpoczęciem grillowania bardzo ważne jest dokładne zamarynowanie składników. Dotyczy to zarówno ryb, mięsa, jak również warzyw. Marynaty możesz przygotować z oliwy z oliwek, musztardy i ulubionych przypraw. Dzięki temu Twoje danie będzie miało pyszny, aromatyczny smak.

Ważne jest, aby przed położeniem składników na grilla odsączyć je z nadmiaru wody, co pozwoli na unikniecie przypalenia. Duże kawałki mięsa, ryb, czy warzyw lepiej pokroić na cieńsze plastry, dzięki czemu ich przyrządzenie potrwa krócej i unikniesz przypalenia produktu na zewnątrz, podczas gdy w środku wciąż będzie surowy.

Podczas grillowania pamiętaj, aby co jakiś czas przewracać je na drugą stronę, aby równomiernie upiec je z obu stron. Możesz do tego wykorzystać drewniane łopatki lub specjalne szczypce do grillowania.

Zachowaj też wszystkie zasady bezpieczeństwa dotyczące grillowania w domu. Przed pierwszym uruchomieniem grilla upewnij się, że wszystkie jego elementy są prawidłowo zamontowane, a podczas otwierania górnej pokrywy pamiętaj, że z grilla unosi się bardzo gorąca para, dlatego rób to powoli i nie pochylaj się bezpośrednio nad urządzeniem. Nie układaj na grillu produktów zawiniętych w folie aluminiowe i nie ustawiaj grilla blisko firanek, ani bezpośrednio na podłodze.

Mięso i kiełbasa z grilla elektrycznego

Oczywiście grillowanie kojarzy się przede wszystkim z mięsem. Kurczak, karkówka, kiełbasa, czy szaszłyki z grilla są wszystkim bardzo dobrze znane. Z takim samym powodzeniem możesz przygotować te produkty w grillu elektrycznym. Będą równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne, mniej tłuste, a podczas grillowania nie powstaną szkodliwe dla zdrowia substancje. Przed grillowaniem możesz użyć takiej samej marynaty z suszonych ziół i przypraw jakiej tradycyjnie używałeś podczas grillowania tradycyjnego.

Warzywa z grilla elektrycznego

Choć podczas grillowania najczęściej króluje mięso co raz większą popularność zyskują też grillowane warzywa. I bardzo dobrze, ponieważ warto dodawać je do każdego posiłku. Do grillowania świetnie sprawdzają się cukinie i bakłażany, a także papryki w różnych kolorach, czy pomidory. Grillowane warzywa możesz dodawać do grillowanych mięs, szaszłyków, czy sałatek.

Przekąski z grilla elektrycznego

Pomysły na przekąski z grilla elektrycznego nie mają końca. Możesz przygotować pyszne grillowane szaszłyki mięsno warzywne,  grillowane sery, na przykład camembert, grillowane ziemniaczki w ziołach, grillowane pieczarki… Wszystkie smakują wyśmienicie i z pewnością przypadną do gustu wszystkim znajomym i rodzinie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto