Jakie warzywa na grilla?

Jakie warzywa na grilla
Jakie warzywa na grilla
ikona podziel się
Opublikowano: 11.03.2023 r., 0:17 | Autor: Patrycja Czerwiak

Grillowanie kojarzy się zwykle z mięsem, jednak niekoniecznie musi tak być. Warzywa również wspaniale sprawdzają się na grilla. A więc jakie warzywa na grilla? Oto najpopularniejsze opcje:

  1. cukinia,
  2. papryka
  3. bakłażan,
  4. cebula,
  5. ziemniaki,
  6. szparagi,
  7. pomidory,
  8. kukurydzę.

Jakie warzywa na grilla? Co jeszcze warto wiedzieć?

Grillowanie kojarzy się zwykle z mięsem, jednak niekoniecznie musi tak być. Warzywa również wspaniale sprawdzają się na grilla. Przygotowane w ten sposób jarzyny nabierają wyrazistszego smaku i stają się chrupiące. A więc jakie warzywa na grilla? Oto najpopularniejsze opcje:

  1. cukinia,
  2. papryka
  3. bakłażan,
  4. cebula,
  5. ziemniaki,
  6. szparagi,
  7. pomidory.

Grillowane warzywa to doskonała opcja na nieco zdrowsze świętowanie. Wegetariański grill jest możliwy! Wystarczy tylko trochę kreatywności. Na ruszcie nie musi pojawić się tylko mięso, czy kiełbasa, które w nadmiarze nie są zbyt zdrowe. Zamiast tego warto poszukać nieco zdrowszej alternatywy. Warzywa w szaszłykach, czy podane z pysznym dipem sprawdzą się idealnie.

A jak przygotować warzywa na grilla? Najlepsze rozwiązanie to dobra marynata. Idealna marynata powinna nie tylko zawierać mnóstwo przypraw, ale także zioła, czy oliwę. Możesz wzbogacić ją również w ocet lub sok z cytryny, które pozwalają lepiej przełamać smak i sprawić, że warzywa będą nawet smaczniejsze. Jaki jest sposób na idealną marynatę? Najlepiej sięgnij po świeże zioła. To one sprawiają, że każde danie smakuje tak wyjątkowo. Do warzyw wspaniale sprawdzi się tymianek, oregano, czy bazylia. Do ziemniaków wspaniale sprawdza się również czosnek, koperek, czy rozmaryn. Warto dodawać ulubione zioła, które sprawią, że będziemy mieć większą ochotę na zjadanie warzyw.

Warzywa dla wielu osób są nudne i niesmaczne. Zwykle jest to tylko stereotyp lub smutne wspomnienie z dzieciństwa, gdzie w przedszkolu, czy szkole, często zmusza się dzieci do ich zjadania, przez co tracą cały swój urok. Warzywa mogą być naprawdę smaczne. Warto również pamiętać, że dla zdrowia należy spożywać każdego dnia około 450 g warzyw i owoców każdego dnia. Czy to trudne? Zwykle nie, już jeden pomidor i ogórek mogą zaspokoić tę ilość. Jednak obecnie ze względu na duży pęd, a także sięganie często po gotowe rozwiązania, tych warzyw pojawi się w diecie mniej. Co może prowadzić do problemów zdrowotnych w przyszłości. Jak tego uniknąć? Zadbać o różnorodne menu, które pozwala na dostarczanie sporych ilości warzyw na co dzień.

Dla wielu osób grillowanie nie kojarzy się ze zdrową praktyką. Obecnie, ze względu na duży postęp, a także obecność sprzętów nowej generacji, często jest jedną ze zdrowszych metod obróbki termicznej. Przede wszystkim nie należy zbytnio spiekać produktów ułożonych na ruszcie. Trzeba także wiedzieć, że kapiący na rozżarzony węgiel tłuszcz wytwarza związki, które mogą mieć charakter rakotwórczy. Substancje te unoszą się i osadzają z powrotem na potrawach. Warto też zadbać o czystość urządzenia i przed jego ponownym użyciem dobrze go wyczyścić.

Teraz gdy już wiesz, które warzywa nadają się do grillowania i co na grilla można z nich zrobić, możesz wykorzystać je, by stworzyć pyszne danie. To dobre rozwiązanie nie tylko dla osób na diecie roślinnej, ale także dla mięsożerców, którzy chcą nieco urozmaicić swoje menu. Możesz wypróbować również nieco mniej znane opcje. Ciekawą jest, chociażby stek z kalafiora czy marynowana w sosie sojowym kapusta.

Zobacz pytania podobne do jakie warzywa na grilla?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto