Warzywa na grilla

warzywa na grilla

Grillowanie stanowi modny sposób spędzania czasu na wolnym powietrzu, podczas którego przygotowujemy dania pieczone na ruszcie. Ten sposób spędzania wolnego czasu wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych i szybko spopularyzował się na świecie. Jako technika kulinarna najbardziej popularna jest w Argentynie. Grillujemy kiełbasy, mięso, ryby, grzanki, grzyby, ale także warzywa. Do najpopularniejszych warzyw na grilla należy papryka, cukinia, ziemniak, bakłażan, czy też kukurydza. Warzywa grillujemy pokrojone na plastry, jako szaszłyki, jako warzywa faszerowane, a nawet zupy, jeśli mamy odpowiednie urządzenia. Do grillowanych warzyw nie jest potrzebna marynata, wystarczy oliwa z oliwek, sól i przyprawy.

Warzywa na grilla - polecane przepisy

Warzywa na grilla - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Warzywa na grilla - pomysły i przepisy na grillowane warzywa

Kto nie lubi wyjechać na działkę na grilla lub zorganizować przyjęcie z grillem na wakacjach. Grillowanie stało się bardziej popularne niż tradycyjne ognisko. Pozwala na większe możliwości przyrządzania potraw. Grillowanie kojarzy się głównie z zapiekaniem kiełbas i mięsa. Jednak na grillu przygotowujemy również warzywa. Opisujemy jakie warzywa nadają się na grilla. Doradzamy jak przyprawić warzywa na grilla i jak je grillować.

Grillowane warzywa - najlepsze sposoby, przepisy i pomysły

Dlaczego warto przygotować warzywa na grilla

Grillowanie stało się modnym sposobem spędzania czasu na wolnym powietrzu. Grillujemy nie tylko w czasie imprez, lecz także spędzamy w ten sposób wolny czas z rodziną. Wiosną i latem, kiedy pogoda pozwala, chętnie spożywamy posiłki na wolnym powietrzu, na ogródku, na działce, a nawet na placyku przed blokiem.

Pieczenie jedzenia na ruszcie znane jest od zarania dziejów. Jednak grill jako sposób spędzania czasu upowszechnił się w USA po II wojnie światowej, kiedy to dobrze sytuowani ludzie mieli coraz więcej wolnego czasu i chcieli go spędzać na wolnym powietrzu za miastem. Wtedy też wynaleziony został praktyczny grill, który pozwolił zapiekać jedzenie, tak że wiatr nie zgasił płomienia. Grillowanie jest szczególnie popularne w USA. Jest to też ulubiony sposób przyrządzania mięsa w kuchni argentyńskiej. Co ciekawe, w Australii grillowanie jest tak popularne, że piece do barbeque znajdują się w parkach miejskich i na parkingach, zaś korzystanie z nich jest bezpłatne lub objęte symboliczną opłatą.

W Polsce grillowanie upowszechniło się wraz z bogaceniem się społeczeństwa w XXI wieku. Obecnie stanowi to popularną rozrywkę wakacyjną lub pomysł na fajne spędzanie czasu w ogrodzie lub na działce. Kiedyś fajną rozrywką na wyjeździe było pieczenie kiełbasek lub kartofli w ognisku. Obecnie dostępne są różnego rodzaju urządzenia pozwalające na grillowanie na wolnym powietrzu, zaś wszędzie można zakupić przybory, podpałki itp. Grillowanie stało się tak popularne, że możemy kupić do kuchni patelnię grillową, tak aby zrobić grillowane dania na obiad.

Jakie potrawy możemy przygotować na grillu?

Najpopularniejsze są oczywiście dania mięsne. Klasycznym daniem, najłatwiejszym do przygotowania na grillu są kiełbasy. Na grillu możemy upiec różne rodzaje mięsa, jak wołowina, wieprzowina i drób, jak również ryby i owoce morza. Grillujemy także grzanki, pieczywo, owoce, grzyby oraz sery, jak brie, camembert czy oscypki. Świetnym daniem są faszerowane pieczarki portobello, czy też zapiekane różne rodzaje sera. Osobną kategorią są grillowane warzywa.

Czy warto przygotować warzywa na grilla? Z całą pewnością warzywa są niezbędne jeśli wśród gości na grillu znajdują się weganie lub wegetarianie. Warzywa pieczone na grillu pozwalają też urozmaicić imprezowe menu i sprawiają, że grillowane mięso lepiej się trawi. Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa na grilla są zdrowsze.

Jakie warzywa nadają się na grilla

Większość warzyw nadaje się do grillowania, jednak najbardziej popularne i najłatwiejsze do grillowania są:

  • papryka,
  • cukinia,
  • ziemniaki,
  • bakłażan,
  • szparagi,
  • kolby kukurydzy,
  • pomidory,
  • bataty,
  • cykoria,
  • kabaczki,
  • seler,
  • kalafior i brokuł,
  • bób,
  • buraki i inne.

Warzywa na grilla przyrządzamy w różny sposób. Najprościej po prostu położyć je na grillu. Ziemniaki i bataty owijamy w folię aluminiową. Warzywa korzenne, jak marchew, jak również brokuła należy wcześniej podgotować. Warzywa możemy także upiec w postaci szaszłyków z różnych rodzajów warzyw z dodatkiem grzybów lub mięsa. Fajnym pomysłem są warzywa faszerowane, jak pomidory czy papryka i inne. Z grillowanych warzyw robimy sałatki. Bardziej nowoczesne urządzenia do grillowania pozwalają również na umieszczenie na grillu garnka, patelni lub woka. Dzięki temu przepisy na dania z grilla stają się nieograniczone. W ten sposób na grillu możemy przygotować także zupy.

Jak grillować warzywa

Grillowanie warzyw nie jest zadaniem łatwym. Należy przy tym bardzo uważać, aby warzywa się nie spaliły. Przypalone warzywa są nie tylko niesmaczne, lecz także niezdrowe. Warzywa grillujemy krótko, jednak uprzednio trzeba je odpowiednio przygotować. Najlepiej warzywa pokroić na plasterki. Grillowanie warzyw w całości jest dość trudne, gdyż mogą się podpiec z wierzchu, podczas gdy w środku pozostaną surowe. Wyjątek stanowi kukurydza, którą grillujemy w postaci całej kolby. Warzywa można położyć na ruszcie lub grillować w postaci szaszłyków. Ziemniaki i bataty warto zawinąć w folię aluminiową, do której można dodać przyprawy, masło lub inne dodatki smakowe.

Do grillowania warzyw nie jest potrzebna marynata, gdyż chcemy uzyskać naturalny smak warzyw. Marynata mogłaby niepotrzebnie dodać obce smaki do warzyw. Zamiast marynaty stosujemy oliwę z oliwek, olej, sól i zioła. Warzywa powinny być dokładnie pokryte oliwą, ale nie tak, aby oliwa ściekała do płomienia. Plastry warzyw powinny być pieczone krótko z obu stron. W czasie grillowania plasterki warzyw zmniejszają się i mogą wpaść do ognia pomiędzy żerdkami grilla. Dlatego też warto zakupić specjalny kosz do grillowania warzyw.

Najciekawsze przepisy na grillowane warzywa

Do najbardziej popularnych warzyw na grilla należy cukinia. Grillujemy ją pokrojoną na grube plastry wzdłuż. Przed grillowaniem cukinię należy natrzeć oliwą i przyprawami. Następnie plastry cukinii układamy na grillu i pieczemy po jednej stronie 5 minut, a po drugiej 10 minut. Tak przygotowaną cukinię można zjeść saute lub z różnymi rodzajami sera.

Przepisy na grillowane ziemniaki są bardzo popularne, szczególnie że od wieków zapiekaliśmy ziemniaki w popiele ogniska. Ziemniaki możemy grillować w całości, pokrojone na ćwiartki lub plasterki. Nie obieramy ich wcześniej ze skórki. Grillowanie ziemniaków nie jest tak proste jak zapiekanie ich w ognisku. Aby uzyskać pyszne, grillowane ziemniaki należy je najpierw krótko obgotować. Najsmaczniejsze są ziemniaki z masłem czosnkowym lub ziołowym. Każdego ziemniaka nacinamy na krzyż, w który wkładamy masło ziołowe. Następnie każdą bulwę owijamy w folię aluminiową i pieczemy. Folia sprawi, ze ziemniak upiecze się i nasączy masłem, które nie spłynie do ognia.

Świetny pomysł na pyszne danie imprezowe stanowią ziemniaki Hasselback. Danie to pochodzi ze Szwecji i na pewno zachwyci gości na imprezie. Nacinamy obgotowanego ziemniaka w plasterki, tak jednak aby go nie przekroić. Bulwę nasączamy masłem ziołowym, owijamy folią aluminiową i pieczemy.

Nieco trudniejsze do zrobienia są faszerowane ziemniaki. Najpierw opiekamy całe ziemniaki w mundurkach na grillu. W międzyczasie przygotowujemy farsz, na przykład z sera i warzyw. Gdy ziemniaki się upieką, zdejmujemy je z grilla, odcinamy wierzch, wydrążamy i nakładamy farsz i ser. Tak przygotowane ziemniaki grillujemy na odpowiedniej patelni. Podajemy polane śmietaną i posypane szczypiorkiem.

Do klasyki grillowania należy pieczona papryka. Fajnym daniem na imprezę grillową są faszerowane papryki. Co ciekawe, składniki farszu również przygotowujemy na grillu. Możemy użyć podsmażone mielone mięso lub grillowanego kurczaka. Przepisów na farsz jest mnóstwo. Najczęściej stosujemy mięso, kaszę i warzywa. Farszem nadziewamy surowe papryki, z których wyjęliśmy gniazdo nasienne. Grillujemy z zamkniętą przykrywką około 40 minut.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto