Kuchnia rumuńska

Kuchnia rumuńska - opis, charakterystyczne potrawy, przepisy, porady

Kuchnia rumuńska wywodzi się z ludowej kuchni chłodnego, górskiego klimatu i wpisuje się w kanon kontynentalnej kuchni środkowej Europy i Bałkanów. Kuchnia rumuńska zapożyczyła także sporo dań z kuchni tureckiej. Daniem narodowym jest mamałyga, czyli rodzaj prostego ciasta kukurydzianego podobnego do polenty. Mamałygę podaje się jako klasyczny dodatek do obiadu. Na obiad jada się głównie dania mięsne, jak rumuńskie gołąbki owinięte w liście winogron, grillowane kotleciki z mięsa mielonego czy potrawki w stylu leczo. Klasycznym daniem jest bogata, kwaskowa zupa ciorba, którą gotuje się w niezliczonych odmianach.

Wyróżnione przepisy kuchni rumuńskiej

Pozostałe przepisy kuchni rumuńskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia rumuńska - opis, charakterystyczne potrawy, przepisy, porady

Rumunia staje się coraz bardziej popularnym kierunkiem turystycznym dlatego warto wiedzieć co zjeść w tamtejszych restauracjach. Chociaż nie jest to kuchnia zbyt wyszukana, jednak dania są smaczne i wykonane ze świeżych lokalnych produktów. Zjemy tam pyszne zupy, dania mięsne i słodkie desery. Poznaj ciekawe przepisy kulinarne na potrawy rumuńskie i produkty regionalne.

Kuchnia rumuńska - pochodzenie, charakterystyka i tradycyjne jedzenie

Jak kształtowała się kuchnia rumuńska

Klimat ma duży wpływ na dania danego regionu. Dlatego też kuchnia rumuńska prezentuje zupełnie inne tradycje kulinarne niż śródziemnomorska kuchnia prowansalska lub pikantna kuchnia syczuańska. Rumunia jest krajem w 30% górzystym, o umiarkowanym kontynentalnym klimacie. Istnieją tu spore różnice klimatyczne między zimnym, alpejskim klimatem górskim i ciepłym klimatem na nizinach. Dlatego też przepisy kulinarne poszczególnych regionów różnią się.

Teren ten zamieszkiwały różne ludy, które przyniosły ze sobą swoje przepisy kulinarne. W starożytności region ten zamieszkiwali Dacy, których dania opierały się na warzywach i produktach mlecznych. Co ciekawe, bryndza, znana z polskiej kuchni podhalańskiej, jest słowem pochodzenia dackiego. Wraz z podbojem rzymskim upowszechniło się jedzenie kaszy jaglanej oraz dań mącznych.

Ogromny wpływ na potrawy rumuńskie miała kuchnia turecka, jako że tereny te w średniowieczu popadły w zależność od Turcji. Przepisy kulinarne wzbogacono wtedy o takie orientalne warzywa, jak papryka czy bakłażan. Pojawiły się wtedy gęste, pożywne zupy, dania mięsne, na przykład pulpety, oraz nadziewane warzywa. Uważa się, że tradycyjna zupa rumuńska ciorba oraz sarmale, czyli rumuńskie gołąbki, są pochodzenia tureckiego. Jak w całej Europie, tak i w Rumunii upowszechniło się jedzenie ziemniaków i kukurydzy, które zmniejszyły problem głodu. W XVII wieku Rumunia została uzależniona od Austrii, skąd przywędrował tam sznycel.

Kuchnia rumuńska - podstawowe składniki, główne dania i produkty regionalne

Potrawy rumuńskie opierają się głównie na ludowej kuchni bałkańskiej, która oferuje dania dla ludzi pracujących w chłodnym klimacie.

Jakie podstawowe produkty wykorzystuje kuchnia rumuńska:

  • kukurydza,
  • mięso: wieprzowina,
  • warzywa: papryka, kapusta, bakłażan,
  • sery.

W Rumunii można zjeść takie tradycyjne dania jak:

  • mamałyga,
  • ciorba,
  • sarmele,
  • mititei lub mici,
  • papanasi.

Co można zjeść w Rumunii - ciekawe dania, desery i produkty regionalne

Klasyczne potrawy rumuńskie

Ciekawym daniem rumuńskim, znanym także w Polsce, jest mamałyga. Jest to prastare danie ludowe, rodzaj owsianki robionej z ugotowanej kaszy jaglanej lub mąki rozrobionej wodą i ugotowanej. Była to główna potrawa ludzkości, zanim wynaleziono pieczenie chleba. Podobnym daniem jest włoska polenta lub bryjka występująca w kuchni podhalańskiej. Dania tego rodzaju występują często w kuchniach afrykańskich, natomiast takie tradycje kulinarne jak na przykład kuchnia syczuańska czy kuchnia prowansalska dawni o nim zapomniały. W Polsce danie to znane było z kuchni lwowskiej.

Od czasu wprowadzenia kukurydzy w XVI wieku mamałygę rumuńską zaczęto robić z kukurydzy, szczególnie że roślina ta znalazła świetne warunki uprawy w regionie naddunajskim. Mamałygę podaje się najczęściej z serem lub śmietaną. Stanowi także dodatek do dań mięsnych.

W Rumunii jada się różnego rodzaju zupy, zaś ich podstawą jest tradycyjna zupa ciorba, która występuje w najróżniejszych odmianach. Ciorba pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest rodzajem gęstej pożywnej zupy lub potrawki. W Rumunii jest to zupa o charakterystycznym, kwaśnym smaku. Kiedyś czynnikiem kwasowym były niedojrzałe owoce. Obecnie kwaskowy smak uzyskuje się przez dodanie śmietany. Występują niezliczone wersje tej zupy, jak ciorba z flaczkami, ze śmietaną, z ziemniakami, z kurczakiem, z grzybami i wiele innych.

Smaczna potrawa jaką można zjeść w Rumunii to sarmele, czyli rumuńskie gołąbki. Ich nadzienie robi się podobnie jak gołąbki polskie, czyli z mięsa mielonego, ryżu, słoniny i grzybów. Są jednak znacznie cieńsze i zawija się je w liście winogron lub w liście kiszonej kapusty. Podaje się je z mamałygą.

We współczesnej Rumunii jada się dużo mięsa, zaś obiady są przede wszystkim mięsne. Do klasyki należą małe, grillowane kotleciki mici, które robi się z mieszanki różnych mięs mielonych. Jest to klasyczne danie Bałkanów, które przypomina tradycyjne kebabcze znane z kuchni chorwackiej lub bułgarskiej.

Do obiadu w Rumunii podaje się najczęściej mamałygę, która stanowi dodatek do mięsa. Jako surówka służy zwykle sałatka z białej kapusty. Na obiad jada się także pilaf, czyli danie z ryżem i warzywami lub ghiveci, czyli rodzaj potrawki z warzyw przypominającej leczo.

Desery i dania na słodko

Główna rumuńska potrawa na słodko to cienkie naleśniki, które jada się z dżemem, bananami, czekoladą lub serem. Robi się je także w wersji wytrawnej z mięsem.

Narodowym deserem w Rumunii jest papanasi, czyli rodzaj pączków, które je się nożem i widelcem z talerzyka. Pączki są nadziewane serem, zaś na talerzu podaje się je polane dżemem i śmietaną.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto