Potrawy na grilla

Potrawy na grilla - przedstawiamy zbiór najlepszych dań na grilla

Grillowanie, czyli smażenie na ruszcie, stanowiło podstawową metodę obróbki mięsa od wieków. Dopiero w XX wieku stało się popularną rozrywką na świeżym powietrzu. Wtedy też wynaleziono grill kulisty, a następnie coraz bardziej nowoczesne urządzenia do grillowania. Najbardziej popularnym produktem do grillowania jest mięso. Sprawdzają się wszystkie gatunki świeżego mięsa, zarówno tłustego, jak i chudego. Do grillowania nadaje się głównie świeże mieso, które warto wcześniej zamarynować, aby wydobyć jego smak. Nie znaczy to, że wegetarianie nie mogą grillować. Grillujemy także warzywa i grzyby. Do najbardziej popularnych warzyw należy cukinia, bakłażan, papryka i ziemniaki. Z grillowanych warzyw i mięsa robimy fajne sałatki, kanapki i szaszłyki.

Wyróżnione przepisy na potrawy na grilla

Pozostałe przepisy na potrawy grillowane

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Potrawy na grilla - przedstawiamy zbiór najlepszych dań na grilla

Grill na świeżym powietrzu stanowi jedną z najbardziej lubianych form spędzania wolnego czasu na zewnątrz. Uwielbiamy smak i zapach smażonego mięsa. Do tego pyszne grillowane warzywa uzupełniają smak dania na świeżym powietrzu. Przedstawiamy dobre i ciekawe przepisy na dania z grilla. Doradzamy jakie mięso i warzywa najlepiej się sprawdzą. Opisujemy co kuchnia argentyńska ma wspólnego z grillem.

Pyszne grillowe przysmaki

Ciekawe rzeczy na temat grilla

Grillowanie to jedna z tych rzeczy, które uwielbiamy robić na wakacjach lub w ciepłe weekendy. Nie ma nic lepszego niż cieszenie się świeżym powietrzem, przyrodą i super daniami upieczonymi na grillu. Grill to nie tylko sposób spędzania czasu, lecz także super pomysł na fajne spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Nic tak nie poprawia nastroju jak smaczne dania grillowe. Aby stworzyć super potrawy na grilla potrzebne będą dobre przepisy, ale przede wszystkim grill ogrodowy, narzędzia i podpałka.

Grillowanie, a raczej pieczenie na ruszcie stanowi jedną z najstarszych metod obróbki mięsa. Już od zarania dziejów ludzie piekli mięso nad ogniem. Jednak grill, jako metoda spędzania czasu, upowszechnił się dopiero w XX wieku. Po II wojnie światowej amerykanie zaczęli spędzać czas wolny po pracy za miastem i chcieli móc upiec sobie mięso. Wtedy to spawacz George Stephen wynalazł grill w stalowej półkuli, który łatwiej było rozpalić i piec na nim mięso. Od tego momentu grillowanie stało się coraz bardziej popularne.

Potrawy grillowane nie należą do tradycyjnej kuchni polskiej. Kuchnia polska jest bardziej mączna, niż mięsna. Ponadto klimat nie sprzyja grillowaniu. Jednak grillowanie weszło na stałe do repertuaru wakacyjnych przyjemności, kiedy to spędzamy czas w towarzystwie, na powietrzu, na działce, w ogrodzie lub w czasie wakacyjnych wyjazdów.

Z grillowania słynie głównie kuchnia argentyńska, gdzie narodowym daniem jest asado, czyli grillowane mięso. Kuchnia argentyńska obfituje w przepisy na grillowane mięso. Grilluje się głównie wołowinę oraz chorizo, czyli pikantną kiełbasę wołowo-wieprzową. Ciepły klimat sprawia, że grillowanie stało się ulubionym sposobem spędzania wolnego czasu.

Z jakich produktów robimy ciekawe i smaczne dania grillowe

Przysmaki z grilla robimy przede wszystkim z mięsa. W zasadzie wszystkie gatunki mięsa nadają się do grillowania. O tym, czy uzyskamy pyszne dania zależy sposób przygotowania mięsa oraz czas grillowania. Aby uzyskać coś naprawdę fajnego, warto mięso zamarynować przed grillowaniem, czyli natrzeć je mieszanką przypraw z oliwą z oliwek i zostawić na kilka godzin.

Nie znaczy to jednak, że weganie i wegetarianie muszą rezygnować z grillowania. Ciekawe przepisy na dania wegetariańskie z grilla można wykonać z warzyw, grzybów, serów, czy też pieczywa.

Ciekawe przepisy na potrawy na grilla

Grillowane mięso - szybkie i łatwe dania na fajnego grilla

Najbardziej proste i szybkie danie z grilla to oczywiście kiełbaski. Dobrze doprawione kiełbaski udadzą się każdemu i nawet początkujący stworzą coś fajnego, aby uraczyć gości. Stosunkowo łatwe i proste są dania z kurczaka, szczególnie że mięso z kurczaka grillujemy krótko.

Na fajne dania z grilla nadaje się każdy rodzaj mięsa. Zarówno z mięsa chudego, jak i tłustego zrobimy pyszne potrawy. Jedynym mięsem, które nie nadaje się na grilla jest mięso peklowane, gdyż pod wpływem smażenia mogą w nim powstawać substancje rakotwórcze. Mięso na grilla powinno być świeże. Wybór mięsa mrożonego, to nie jest dobry pomysł na grilla, gdyż traci ono zbyt dużo wody.

Dobre i smaczne dania grillowe powstają z mięsa tłustego, jak: baranina, wieprzowina, jagnięcina oraz wołowina. Nie musimy martwić się o tłuszcz, który wytopi się w procesie grillowania. Natomiast szybkie i łatwe dania możemy zrobić z mięsa chudego, jak drób, gdyż piecze się go szybciej.

Najlepszy pomysł na grilla:

  • karkówka,
  • żeberka,
  • udka z kurczaka,
  • schab,
  • szaszłyki.

Fajne i ciekawe wegetariańskie potrawy na grilla

Grillowane warzywa świetnie nadają się na sałatki, szaszłyki i kanapki. Wegetariańskie przysmaki z grilla zrobimy prawie ze wszystkich warzyw. Natomiast niektóre warzywa są szczególnie popularne jako fajne i proste dania z grilla.

Super warzywa i grzyby do grillowania:

  • ziemniak,
  • papryka,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • cebula,
  • szparagi,
  • pieczarki,
  • boczniaki.

Warzywa i grzyby najlepiej grillować na ruszcie rynienkowym, dzięki czemu małe kawałki warzyw nie spadną pod ruszt. Ponadto można wykorzystać wszelkiego rodzaju tacki i pojemniki do grillowania, w których można grillować nawet poszatkowaną kapustę. Warzywa grillujemy od 4 do 15 minut, w zależności od wielkości kawałków i rodzaju warzyw.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto