Daktyle - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w daktylach oraz jakie alergie mogą powodować.
Daktyle - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
daktyle suszone 60 40
syrop daktylowy 60 39
daktyle 120 90
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego daktyli

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak daktyle suszone indeks glikemiczny wynosi 60, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak syrop daktylowy indeks glikemiczny wynosi 60, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak daktyle indeks glikemiczny wynosi 120, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z daktylami
Mango, Mandarynki, Winogrona, Wiśnie, Jagody, Czereśnie, Śliwki, Daktyle suszone, Figi, Migdały, Owoc kaki (persymona), Syrop daktylowy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla daktyli

Daktyle suszone Syrop daktylowy Daktyle
Kategoria produktu Owoce Cukier, słodkie przetwory, słodycze Owoce
Alergie* b/d b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak Tak
Indeks glikemiczny 60
(średni)
60
(średni)
120
(wysoki)

Przepisy z daktylami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto