Przepis na brownie z cukinii krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, tarka, foremka keksówka, miska, młynek

Daktyle włóż do miseczki, zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 minut.

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Posyp odrobiną soli, wymieszaj i odstaw na 20 minut.

Płatki owsiane zmiel na mąkę.

Czekoladę pokrój na malutkie kawałki lub zetrzyj na tarce.

Do miski włóż banana, daktyle, jajka, cukinię i zblenduj na jednolitą masę.

Wsyp suche produkty i dokładnie wymieszaj.

Foremkę natłuść i wlej do niej gotową masę.

Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Brownie z cukinii w dwóch kawałkach położonych na drewnianym blacie z cukiniami w tle
Brownie z cukinii
Koszt przygotowania dania
12.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
151 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
48

Brownie z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o brownie z cukinii

Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. Konsystencją najczęściej przypomina.. zakalca. Dlatego też tak bardzo spodobał się wszystkim gospodyniom i gospodarzom domowym. Powstało już przynajmniej kilkadziesiąt różnych wersji klasycznego przepisu, a my dziś pokazujemy jak zrobić brownie z cukinii.

To ciasto będzie idealne dla dzieci, szczególnie takich, które nie lubią warzyw. Zamiast z cukru słodki smak otrzymujemy z banana z daktylami. Dlatego możemy pokusić się o stwierdzenie, że to pyszne ciasto jest dodatkowo dietetyczne. Na pewno sprawdzi się również jako fit ciasto na imprezę.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowany we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Jeśli chcesz wykonać szybkie i smaczne ciasto z dodatkiem warzyw koniecznie sprawdź nasz przepis na brownie z cukinii.

Wartości odżywcze brownie z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
126.31 kcal
151.57 kcal
Białko
4.41 g
5.29 g

Węglowodany w brownie z cukinii

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
22.99 g
27.59 g
Węglowodany przyswajalne
18.85 g
22.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.14 g
4.97 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
3.20 g
3.85 g
Tłuszcze nasycone
1.64 g
1.97 g
Tłuszcze nienasycone
1.56 g
1.87 g
Tłuszcze jednonasycone
1.00 g
1.20 g
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
0.67 g

Witaminy w przepisie na brownie z cukinii

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.18 mg
0.22 mg
Tiamina
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.25 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
0.61 mg
0.73 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
26.43 µg (mcg)
31.72 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na brownie z cukinii

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
22.04 mg
26.45 mg
Potas
388.47 mg
466.17 mg
Wapń
49.93 mg
59.92 mg
Fosfor
144.06 mg
172.88 mg
Magnez
48.01 mg
57.61 mg
Żelazo
1.48 mg
1.77 mg
Cynk
0.96 mg
1.16 mg
Miedź
0.20 mg
0.24 mg
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Mangan
0.58 mg
0.70 mg
Brak danych dla: jajko, kakao niesłodzone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z cukinii 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brownie z cukinii

Lista alergenów dla brownie z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania brownie z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Daktyle suszone
100 g
20 sztuk
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 100 g
Płatki owsiane
110 g
1 szklanka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 110 g
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Karob
12 g
1 łyżka
17.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 12 g
Kakao niesłodzone
20 g
2 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Czekolada gorzka
24 g
4 kostki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 24 g
Liczba porcji:
Koszt składników
50.40
Jak oceniasz przepis na brownie z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób