Nutella z daktyli

Opublikowano: 05.07.2021 r., 16:57 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
domowa nutella
Nutella z daktyli
Nutella daktylowa fit, z daktyli i kakao to przepis, który wychodzi na przeciw oczekiwaniom wszystkich miłośników tego orzechowego kremu. Naturalna, wegańska, zdrowa, idealnie czekoladowa i orzechowa.
Przygotowanie 20 min
203 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Daktyle suszone ok. 10 sztuk (350 g)
  • Orzechy laskowe (250 g)
  • Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone (150 ml)
  • Kakao 16% (proszek) 3,5 łyżki (35 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kakao
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, blender, pojemnik blendera

Przepis na nutellę z daktyli krok po kroku

Orzechy podprażaj na suchej patelni ok. 10-15 min.

Podprażone orzechy blendujemy na masło orzechowe, dodajemy pokrojone daktyle, napój migdałowy kakao i jeszcze raz blendujemy wszystkie składniki.

Jak oceniasz przepis na nutellę z daktyli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat nutelli z daktyli

Nutella z daktyli to absolutny hit. W końcu kto nie zna i nie uwielbia, tradycyjnej, orzechowo-czekoladowej nutelli, którą większość zna dobrze pamięta z dzieciństwa? Niestety trudno nazwać ją zdrowym i wartościowym produktem, ze względu na dużą kaloryczność, dodatek cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych…. Nutella daktylowa fit, z daktyli i kakao to przepis, który wychodzi na przeciw oczekiwaniom wszystkich miłośników tego orzechowego kremu. Naturalna, wegańska, zdrowa, idealnie czekoladowa i orzechowa… To tylko nieliczne z jej zalet. Ten wyjątkowy, domowy krem przygotujesz prosto i szybko, a smak zadowoli nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Jak zrobić domową nutellę z suszonych daktylii i z orzechów laskowych? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Oprócz tych dwóch, przed chwilą wymienionych składników potrzebujesz wyłącznie kakao. Jeśli zechcesz przygotować nutellę z całych orzechów upewnij się, że z ich zmieleniem poradzisz obie Twój blender - dla ułatwienia, jak również oszczędności czasu zamiast całych orzechów, krem ten możesz przygotować z masła orzechowego, najlepiej takiego 100% bez cukru. Aby przygotować przepyszną, domową nutellę wystarczy, że zblendujesz razem wszystkie składniki. Tak, to naprawdę wystarczy do tego, aby cieszyć się jej pysznym orzechowym, czekoladowym smakiem. Tak przygotowana nutelle ma niezliczone możliwości wykorzystania. Domowy krem czekoladowo-orzechowy z daktyli sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, dodatek do naleśników, gofrów, czy placuszków na słodko, a także do sałatek owocowych. Jest przygotowany w pełni naturalnych składników i nie zawiera żadnych zbędnych, potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia substancji dodatkowych, które możesz znaleźć w większości tego typu kremach sprzedawanych w sklepach. Przygotowanie domowej nutelli zajmie Ci nie więcej niż kilka minut, gwarantujemy, że jeśli spróbujesz jej raz, zostanie w Twojej kuchni już na stałe.

Alergeny w nutelli z daktyli

Lista alergenów dla nutelli z daktyli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone

Wartości odżywcze nutelli z daktyli

na 100g gotowej potrawy

Mimo tego, że do przygotowania nutelli z daktyli nie wykorzystuje się dodatkowego cukru, ani tłuszczu, ze względu na wysoką zawartość orzechów wciąż jest to stosunkowo kaloryczna przekąska. Powinny mieć to na uwadze osoby na dietach odchudzających.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
338.76
203.26
Białko (g)
6.80
4.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
41.60
24.96
Węglowodany przyswajalne (g)
33.26
19.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.34
5.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
20.32
12.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
1.71
Tłuszcze nienasycone (g)
17.47
10.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.87
8.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.60
1.56
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
17.52
10.51
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.11
Witamina E (mg)
5.35
3.21
Retinol (µg (mcg))
17.20
10.32
Tiamina (mg)
0.23
0.14
Ryboflawina (mg)
0.08
0.05
Niacyna (mg)
1.25
0.75
Beta karoten (µg (mcg))
6.18
3.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
15.59
9.35
Potas (mg)
589.80
353.88
Wapń (mg)
94.56
56.74
Fosfor (mg)
154.45
92.67
Magnez (mg)
94.48
56.69
Żelazo (mg)
2.62
1.57
Cynk (mg)
1.22
0.73
Szacunkowy indeks glikemiczny nutelli z daktyli 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nutelli z daktyli

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Daktyle suszone
350 g
ok. 10 sztuk
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.88
Za 350 g
Orzechy laskowe
250 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 250 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
150 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.35
Za 150 ml
Kakao 16% (proszek)
35 g
3,5 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 35 g
Koszt składników
49.00