Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Odżywka białkowa (30 g)
- Masło (5 g)
- Jajko (2 szt.)
- Miód (40 g)
- Daktyle suszone (40 g)
- Masło z orzechów laskowych (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Banan (120 g)
- Czekolada mleczna - bez dodatku cukru (36 g)
Przepis na proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji fit krok po kroku
Daktyle namocz w gorącej wodzie (przykryj daktyle).
Rozdziel żółtka od białek. Białka połącz ze szczyptą soli i miksuj aż powstanie puszysta piana.
Dodaj do sera żółtka i odżywkę białkową lub budyń. Dokładnie wszystko zblenduj.
Połącz masę z ubitymi białkami. Ostrożnie wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej masło. Nałóż po 1 łyżce masy. Twórz okrągłe placki. Przykryj patelnię przykrywką i smaż placuszki na małym ogniu. Po kilku minutach przekręć powoli placki na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut do momentu aż będą złociste.
Namoczone daktyle odcedź z wody. Dodaj do blendera daktyle wraz z około połową wody, która została (ale można sobie dobrać ilość według upodobań) razem z masłem orzechowym, miodem oraz szczyptą soli. Zblenduj wszystko – powinno mieć konsystencję karmelu.
Zrób bitą śmietanę ze śmietanki. Dodaj sok z cytryny (1/2 połówki).
Banana obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj z sokiem z cytryny (1/2 połówki).
Usmażone placuszki układaj na talerzyku. Posmaruj placuszki śmietanką, wyłóż banana i na koniec dodaj karmel. Posyp wiórkami czekoladowymi startymi na tarce.
- Placek bananowiec
- Placek z bananami
- Pancakes bananowe
- Bananowe pancakes
- Placuszki bananowe
- Placki z bananami
- Racuszki z bananów
- Placki bananowe dla dzieci
- Bananowy naleśnik
- Placuszki bananowe bez jajek
- Placuszki bananowe fit
- Placki z kaszy jaglanej
- Placki bananowe bez jajek
- Racuchy z bananem
- Placki bananowe dla niemowlaka
- Placki twarogowe z bananem
- Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
- Fit placki bananowe
- Placki bananowe
Więcej informacji na temat proteinowych placuszków twarogowych a’la banoffee w wersji fit
Ten przepis jest totalnym hitem! Przepisu na placki z serem białym w takiej wersji nie ma jeszcze nigdzie – jest to autorski przepis, który powstał na potrzeby prywatne. Jest on tak pyszny, że musi trafić w świat. Placuszki w takiej wersji nie zawierają dodanego cukru. W przepisie nie znajdziesz też mąki. W zamian za mąkę jest odżywka białkowa. Jest to świetny deser w wersji FIT czyli dla wszystkich osób szukających zdrowszych zamienników klasycznych posiłków czy słodyczy.
Połączenie bananów, słonego karmelu oraz bitej śmietany to najlepszy deser pod słońcem. Dodatek cytryny do bitej śmietany i bananów sprawia po pierwsze, że banany nie ciemnieją, a po drugie słodycz potrawy jest przełamana przepyszną, orzeźwiającą nutką cytrusów.
Alergeny w proteinowych placuszkach twarogowych a’la banoffee w wersji fit
Lista alergenów dla Proteinowych placuszków twarogowych a’la banoffee w wersji FIT przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- odżywka białkowa
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada mleczna
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów laskowych
Wartości odżywcze proteinowych placuszków twarogowych a’la banoffee w wersji fit
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.