Przepis na ciasto bananowe z czekoladą krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g 1,5 szklanki
- Banan 300 g 3 średnie sztuki
- Daktyle suszone 120 g
- Mleko 3,2% 250 ml 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 30 g
- Czekolada deserowa 120 g
Banany obierz ze skórki i umieść w misce.
Dodaj daktyle i wlej mleko.
Zblenduj i do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Wystudź w otwartym piekarniku i pokrój.
Często zadawane pytania
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasta czekoladowe

(liczba kalorii)
Ciasto bananowe z czekoladą - cechy przepisu
Więcej o cieście bananowym z czekoladą
Ciasto bananowe z czekoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser po niedzielnym obiedzie. Smaczne czekoladowe ciasto bananowe przygotujesz bez dodatku cukru. Przepis na ciasto bananowe z czekoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, banan, daktyle, czekolada, proszek do pieczenia, mleko.
Jak zrobić ciasto bananowe z czekoladą? Banany obierz ze skórki i umieść w misce. Dodaj daktyle i wlej mleko. Zblenduj i do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Wystudź w otwartym piekarniku i pokrój.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Daktyle są bogate w błonnik, który poprawia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Daktyle są dobrym źródłem witaminy B3 i potasu. Witamina B3 nazywana inaczej kwasem nikotynowym. Zapobiega przed toksycznym działaniem leków, jak wszystkie witaminy z grupy B ma bardzo ważny wpływ na metabolizm komórkowy. Pomaga także w produkcji czerwonych krwinek.
Podsumowując szybkie i łatwe do zrobienia ciasto jest bardzo dobrym pomysłem na zdrowy deser. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Pyszne ciasto można przygotować z dodatkiem mlecznej lub gorzkiej czekolady w zależności od tego, czy chcesz uzyskać bardziej lub mniej słodkie ciasto. Możesz także użyć kakao jako alternatywę czekolady.
Wartości odżywcze ciasta bananowego z czekoladą
Energia i białka
(110g)
Węglowodany w cieście bananowym z czekoladą
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy w przepisie na ciasto bananowe z czekoladą
(110g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto bananowe z czekoladą
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście bananowym z czekoladą
Lista alergenów dla ciasta bananowego z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Czekolada deserowa