Ciasto bananowe z czekoladą
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
- Daktyle suszone (120 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Proszek do pieczenia (30 g)
- Czekolada deserowa (120 g)
Przepis na ciasto bananowe z czekoladą krok po kroku
Banany obierz ze skórki i umieść w misce.
Dodaj daktyle i wlej mleko.
Zblenduj i do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Wystudź w otwartym piekarniku i pokrój.
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Wegański chlebek bananowy
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Wege ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe bez jajek
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy
Więcej informacji na temat ciasta bananowego z czekoladą
Ciasto bananowe z czekoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser po niedzielnym obiedzie. Smaczne czekoladowe ciasto bananowe przygotujesz bez dodatku cukru. Przepis na ciasto bananowe z czekoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, banan, daktyle, czekolada, proszek do pieczenia, mleko.
Jak zrobić ciasto bananowe z czekoladą? Banany obierz ze skórki i umieść w misce. Dodaj daktyle i wlej mleko. Zblenduj i do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Wystudź w otwartym piekarniku i pokrój.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Daktyle są bogate w błonnik, który poprawia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Daktyle są dobrym źródłem witaminy B3 i potasu. Witamina B3 nazywana inaczej kwasem nikotynowym. Zapobiega przed toksycznym działaniem leków, jak wszystkie witaminy z grupy B ma bardzo ważny wpływ na metabolizm komórkowy. Pomaga także w produkcji czerwonych krwinek.
Podsumowując szybkie i łatwe do zrobienia ciasto jest bardzo dobrym pomysłem na zdrowy deser. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Pyszne ciasto można przygotować z dodatkiem mlecznej lub gorzkiej czekolady w zależności od tego, czy chcesz uzyskać bardziej lub mniej słodkie ciasto. Możesz także użyć kakao jako alternatywę czekolady.
Alergeny w cieście bananowym z czekoladą
Lista alergenów dla ciasta bananowego z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Czekolada deserowa
Wartości odżywcze ciasta bananowego z czekoladą
Ciasto bananowe z czekoladą to domowy deser pozbawiony cukru i dodatku konserwantów. Ciasto nie zawiera dużej ilości kalorii i może być spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej. Jeśli chcesz aby ciasto miało więcej błonnika, dodaj mąki owsianej.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.