Ciasto bananowe z czekoladą

Opublikowano: 02.03.2022 r., 9:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bananowe z czekoladą podane na drewnianej desce do krojenia.
Ciasto bananowe z czekoladą
Ciasto bananowe z czekoladą to wspaniała propozycja na pyszny deser. Ciasto jest wilgotne i bardzo czekoladowe, dodatkowo nie zawiera cukru. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
247 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (300 g)
  • Banan 3 średnie sztuki (300 g)
  • Daktyle suszone (120 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Czekolada deserowa (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto bananowe z czekoladą krok po kroku

Banany obierz ze skórki i umieść w misce.

Dodaj daktyle i wlej mleko.

Zblenduj i do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Wystudź w otwartym piekarniku i pokrój.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe z czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser po niedzielnym obiedzie. Smaczne czekoladowe ciasto bananowe przygotujesz bez dodatku cukru. Przepis na ciasto bananowe z czekoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, banan, daktyle, czekolada, proszek do pieczenia, mleko.

Jak zrobić ciasto bananowe z czekoladą? Banany obierz ze skórki i umieść w misce. Dodaj daktyle i wlej mleko. Zblenduj i do masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Wystudź w otwartym piekarniku i pokrój.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Daktyle są bogate w błonnik, który poprawia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Daktyle są dobrym źródłem witaminy B3 i potasu. Witamina B3 nazywana inaczej kwasem nikotynowym. Zapobiega przed toksycznym działaniem leków, jak wszystkie witaminy z grupy B ma bardzo ważny wpływ na metabolizm komórkowy. Pomaga także w produkcji czerwonych krwinek.

Podsumowując szybkie i łatwe do zrobienia ciasto jest bardzo dobrym pomysłem na zdrowy deser. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Pyszne ciasto można przygotować z dodatkiem mlecznej lub gorzkiej czekolady w zależności od tego, czy chcesz uzyskać bardziej lub mniej słodkie ciasto. Możesz także użyć kakao jako alternatywę czekolady.

Alergeny w cieście bananowym z czekoladą

Lista alergenów dla ciasta bananowego z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Czekolada deserowa

Wartości odżywcze ciasta bananowego z czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Ciasto bananowe z czekoladą to domowy deser pozbawiony cukru i dodatku konserwantów. Ciasto nie zawiera dużej ilości kalorii i może być spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej. Jeśli chcesz aby ciasto miało więcej błonnika, dodaj mąki owsianej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
224.60
247.06
Białko (g)
5.94
6.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
42.31
46.54
Węglowodany przyswajalne (g)
40.33
44.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
2.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
4.47
4.92
Tłuszcze nasycone (g)
3.34
3.68
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
1.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.94
1.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.14
5.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
14.27
15.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.54
2.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.24
14.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.32
Ryboflawina (mg)
0.37
0.41
Niacyna (mg)
2.05
2.25
Foliany (µg (mcg))
50.54
55.60
Beta karoten (µg (mcg))
9.17
10.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
20.64
22.71
Potas (mg)
544.07
598.48
Wapń (mg)
174.35
191.78
Fosfor (mg)
274.57
302.03
Magnez (mg)
31.66
34.83
Żelazo (mg)
2.14
2.35
Cynk (mg)
0.71
0.78
Miedź (mg)
0.13
0.14
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego z czekoladą 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego z czekoladą

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Daktyle suszone
120 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 120 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czekolada deserowa
120 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 120 g
Koszt składników
25.50