Przepis na deser truskawkowy z granolą i czekoladą krok po kroku
- Daktyle suszone 40 g
- Masło z orzechów włoskich 50 g
- Granola bez cukru 100 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 500 ml
- Banan 120 g
- Truskawki 150 g
- Czekolada gorzka 50 g
Przygotuj garnek i miseczkę. Najlepiej, gdy miseczka lub pojemniczek ma uchwyt. Za pomocą garnka i miseczki/pojemniczka będziesz rozpuszczał czekoladę w kąpieli wodnej. Nalej do garnka niedużo wody. Zagotuj wodę. Umieść w nim miseczkę lub pojemniczek z posiekaną czekoladą. Czekolada ma się rozpuścić i stać się płynna.
Do jogurtu dodaj rozpuszczoną czekoladę, chilli, pieprz i kurkumę (odrobinę) i wymieszaj dokładnie.
Truskawki pokrój w kostkę. Banana pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Daktyle drobno posiekaj.
Na dno ładnej miseczki wyłóż granolę. Na granolę wylej 1/3 masy czekoladowej. Dodaj 1/3 posiekanych daktyli, 1/3 pokrojonych owoców oraz polej 1/3 masła orzechowego. Wykonaj to do wykorzystania składników (jeszcze 2 porcje).
Ozdób listkami świeżej mięty.

(liczba kalorii)
Deser truskawkowy z granolą i czekoladą - cechy przepisu
Więcej o deserze truskawkowym z granolą i czekoladą
Deser na diecie? Oczywiście. Pyszny mus czekoladowy, granola, świeże owoce, daktyle oraz masło orzechowe to świetny seder warstwowy i idealna słodka przekąska. Myślisz, że na diecie nie można jeść słodkości i pysznych deserów? Można. Zrób deser, który złożony jest z najlepszych składników – zapewni mnóstwo wartości. Taki posiłek jest znakomity na śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek. Posiłek należy do tych bardzo szybkich. Poza tym, że jest szybki, jest także prosty. Pyszny deser, który nie ma dodanego cukru. Słodkość pochodzi jedynie od daktyli i owoców. Deser w formie warstwowej prezentuje się przepięknie.
Deser ten zawiera jogurt. Jeżeli potrzebujesz posiłku bez nabiału wymień go na jogurt kokosowy, sojowy lub inny jogurt wegański. Jeśli szukasz deseru także bez glutenu zwróć uwagę na granolę – powinna być oznaczona specjalnym znaczkiem.
Gdy robisz masę jogurtową możesz do niej od razu dodać także masło orzechowe. Wtedy powstaje masa czekoladowo-orzechowa. Gdy uważasz, że słodkość jest zbyt mała możesz dodać erytrytol zamiast cukru białego. Pamiętaj jednak, że banan i daktyle są wystarczająco słodkie, więc uważaj, by nie przesadzić.
Jeśli chodzi o dietę sirtuinową warto pamiętać o kilku rzeczach. Jedną z nich jest wybór odpowiedniej odmiany daktyli. Daktyle, które zawierają szczególnie dużo sirtuin to daktyle z odmiany Medjool. Daktyle są w tym przepisie nie tylko odpowiedzialne za doskonałe właściwości, ale także są bardzo słodkie, przez co świetnie zaspokajają ochotę na słodki smak. Nawet przygotowując pyszny, pożywny deser jesteś w stanie zadbać o to, by posiłek miał moc składników aktywnych, wpływających hamująco na procesy starzenia się oraz poprawiające wygląd naszej cery, paznokci i włosów.
By podkręcić jeszcze bardziej działanie na metabolizm warto dodać do deseru odrobinę przypraw. Pieprz, chilli oraz kurkuma – świetne przyprawy wpływające nie tylko na metabolizm, ale także na odporność i walkę z wolnymi rodnikami.
Czekolada gorzka w diecie SIRT powinna zawierać minimum 85% prawdziwego kakao. Dopiero w takiej postaci czekolada ma ogrom sirtuin.
Wartości odżywcze deseru truskawkowego z granolą i czekoladą
Energia i białka
(330g)
Węglowodany w deserze truskawkowym z granolą i czekoladą
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy w przepisie na deser truskawkowy z granolą i czekoladą
(330g)
Składniki mineralne w przepisie na deser truskawkowy z granolą i czekoladą
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w deserze truskawkowym z granolą i czekoladą
Lista alergenów dla deseru truskawkowego z granolą i czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów włoskich
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- granola bez cukru
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu