Deser truskawkowy z granolą i czekoladą

Opublikowano: 09.05.2021 r., 9:39 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowy deser z granolą i czekoladą
Deser truskawkowy z granolą i czekoladą
Deser na diecie? Oczywiście. Pyszny mus czekoladowy, granola, świeże owoce, daktyle oraz masło orzechowe to świetny seder warstwowy i idealna słodka przekąska.
Przygotowanie 5 min
514 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Daktyle suszone (40 g)
  • Masło z orzechów włoskich (50 g)
  • Granola bez cukru (100 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (500 ml)
  • Banan (120 g)
  • Truskawki (150 g)
  • Czekolada gorzka - (bez dodatku cukru) (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, kurkuma, sok z cytryny, chilli, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
garnek mały, miseczka

Przepis na deser truskawkowy z granolą i czekoladą krok po kroku

Przygotuj garnek i miseczkę. Najlepiej, gdy miseczka lub pojemniczek ma uchwyt. Za pomocą garnka i miseczki/pojemniczka będziesz rozpuszczał czekoladę w kąpieli wodnej. Nalej do garnka niedużo wody. Zagotuj wodę. Umieść w nim miseczkę lub pojemniczek z posiekaną czekoladą. Czekolada ma się rozpuścić i stać się płynna.

Do jogurtu dodaj rozpuszczoną czekoladę, chilli, pieprz i kurkumę (odrobinę) i wymieszaj dokładnie.

Truskawki pokrój w kostkę. Banana pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Daktyle drobno posiekaj.

Na dno ładnej miseczki wyłóż granolę. Na granolę wylej 1/3 masy czekoladowej. Dodaj 1/3 posiekanych daktyli, 1/3 pokrojonych owoców oraz polej 1/3 masła orzechowego. Wykonaj to do wykorzystania składników (jeszcze 2 porcje).

Ozdób listkami świeżej mięty.

Jak oceniasz przepis na deser truskawkowy z granolą i czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat deseru truskawkowego z granolą i czekoladą

Deser na diecie? Oczywiście. Pyszny mus czekoladowy, granola, świeże owoce, daktyle oraz masło orzechowe to świetny seder warstwowy i idealna słodka przekąska. Myślisz, że na diecie nie można jeść słodkości i pysznych deserów? Można. Zrób deser, który złożony jest z najlepszych składników – zapewni mnóstwo wartości. Taki posiłek jest znakomity na śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek. Posiłek należy do tych bardzo szybkich. Poza tym, że jest szybki, jest także prosty. Pyszny deser, który nie ma dodanego cukru. Słodkość pochodzi jedynie od daktyli i owoców. Deser w formie warstwowej prezentuje się przepięknie.

Deser ten zawiera jogurt. Jeżeli potrzebujesz posiłku bez nabiału wymień go na jogurt kokosowy, sojowy lub inny jogurt wegański. Jeśli szukasz deseru także bez glutenu zwróć uwagę na granolę – powinna być oznaczona specjalnym znaczkiem.

Gdy robisz masę jogurtową możesz do niej od razu dodać także masło orzechowe. Wtedy powstaje masa czekoladowo-orzechowa. Gdy uważasz, że słodkość jest zbyt mała możesz dodać erytrytol zamiast cukru białego. Pamiętaj jednak, że banan i daktyle są wystarczająco słodkie, więc uważaj, by nie przesadzić.

Jeśli chodzi o dietę sirtuinową warto pamiętać o kilku rzeczach. Jedną z nich jest wybór odpowiedniej odmiany daktyli. Daktyle, które zawierają szczególnie dużo sirtuin to daktyle z odmiany Medjool. Daktyle są w tym przepisie nie tylko odpowiedzialne za doskonałe właściwości, ale także są bardzo słodkie, przez co świetnie zaspokajają ochotę na słodki smak. Nawet przygotowując pyszny, pożywny deser jesteś w stanie zadbać o to, by posiłek miał moc składników aktywnych, wpływających hamująco na procesy starzenia się oraz poprawiające wygląd naszej cery, paznokci i włosów.

By podkręcić jeszcze bardziej działanie na metabolizm warto dodać do deseru odrobinę przypraw. Pieprz, chilli oraz kurkuma – świetne przyprawy wpływające nie tylko na metabolizm, ale także na odporność i walkę z wolnymi rodnikami.

Czekolada gorzka w diecie SIRT powinna zawierać minimum 85% prawdziwego kakao. Dopiero w takiej postaci czekolada ma ogrom sirtuin.

Alergeny w deserze truskawkowym z granolą i czekoladą

Lista alergenów dla deseru truskawkowego z granolą i czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów włoskich
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • granola bez cukru
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze deseru truskawkowego z granolą i czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Deser wykonany w ten sposób dostarcza bardzo ważne dla zdrowia składniki odżywcze i witaminy. Deser zawiera dobre źródło tłuszczu pochodzące z masła orzechowego. Dobrej jakości granola zapewni odpowiednią podaż węglowodanów a jogurt dostarczy białko oraz korzystne dla jelit bakterie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
156.05
514.96
Białko (g)
7.09
23.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
19.09
63.01
Węglowodany przyswajalne (g)
16.41
54.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.68
8.84
Sacharoza (cukier) (g)
2.28
7.51
Brak danych dla: daktyle suszone, granola bez cukru.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.89
2.94
Brak danych dla: daktyle suszone, granola bez cukru.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.94
3.11
Brak danych dla: daktyle suszone, granola bez cukru.
czytaj dalej
Laktoza (g)
1.19
3.92
Brak danych dla: daktyle suszone, granola bez cukru.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
6.48
21.37
Tłuszcze nasycone (g)
2.15
7.11
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
14.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.52
5.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.80
9.25
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: daktyle suszone, granola bez cukru.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.27
10.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
0.80
2.65
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.59
21.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
29.46
97.20
Wapń (mg)
76.00
250.80
Żelazo (mg)
0.90
2.98
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru truskawkowego z granolą i czekoladą 25
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru truskawkowego z granolą i czekoladą

Koszt składników
73.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Daktyle suszone
40 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 40 g
Masło z orzechów włoskich
50 g
32.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 50 g
Granola bez cukru
100 g
10.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
500 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 3
6.11
Za 500 ml
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Truskawki
150 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Czekolada gorzka
50 g
(bez dodatku cukru)
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
73.40