Pierniki bez cukru
- Mąka orkiszowa (250 g)
- Daktyle suszone (130 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło - 2 łyżki (30 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 2 łyżki (30 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Białko jajka (1 szt.)
Przepis na pierniki bez cukru krok po kroku
Daktyle umieść w misce i zalej wrzątkiem. Zostaw na około 15 minut by zmiękły. Gdy zmiękną, zblenduj na gładką masę.
W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i dodaj 1,5 łyżki przyprawy do piernika.
Do suchych składników dodaj miękkie masło, żółtko i jogurt.
Dodaj mus z daktyli i wyrabiaj całość na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Z ciasta wykrój pierniczki.
Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i posmaruj białkiem jajka.
Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 10-15 minut.
- Pierniki
- Pierniczki świąteczne
- Pierniki świąteczne
- Ciasteczka korzenne
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierniki
- Pierniki dojrzewające
- Miękkie pierniczki
- Pierniczki alpejskie
- Pierniczki miękkie
- Szybkie pierniczki
- Pierniki bezglutenowe
- Pierniki z Thermomixu
- Pierniki na choinkę
- Pierniczki bezglutenowe
- Pierniczki korzenne
- Pierniczki miękkie i pulchniutkie
- Piernik z herbatą
- Pierniczki
Więcej informacji na temat pierników bez cukru
Okres świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić pierniki bez cukru. Są bardzo dobre w smaku i łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają długiego leżakowania, dlatego można je przygotować na chwilę przed samymi świętami.
Przepis na pierniki bez cukru jest niezwykle prosty, dlatego jest to również idealne zajęcie dla dzieci. Bożonarodzeniowe przygotowania nie mogą odbyć się bez pieczenia pierniczków. Te dietetyczne pierniczki z miodem na pewno Wam zasmakują.
W pierniczkach obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciasteczkom tak świątecznego aromatu i piernego smaku. Pierniki to ciastka jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywane są na święta Bożego Narodzenia. Uważa się je za wyroby typowo polskie, ale historia wskazuje, że swoje początki mogły mieć już w starożytnej Grecji. Pierniki od wielu lat królują na polskich, świątecznych stołach. Obecnie też przystrajają świąteczne drzewka. W dawnych latach były niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu.
Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciastka te w swoim składzie mają również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikom ich wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować ich aromat należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniczki były używane jako lek na przeziębienie. Pyszne i zdrowe, czy może być coś lepszego?
Jeśli szukasz przepisu na zdrowe, świąteczne, fit pierniki to jesteś w odpowiednim miejscu.
Alergeny w piernikach bez cukru
Lista alergenów dla pierników bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt grecki pełnotłusty
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze pierników bez cukru
Zawarte w pierniczkach przyprawy korzenne mają w sobie wiele antyoksydantów, które mają prozdrowotne działanie na organizm.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.