Przepis na pierniki bez cukru krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, imbir mielony, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, duża miska, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, foremki do ciastek, blacha do pieczenia 20x30 cm

Do garnuszka wlej miód, dodaj masło i przyprawy: 1 łyżeczkę cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Podgrzewaj mieszając, aż masło się rozpuści. Nie dopuść do zagotowania miodu.

Przesiej do miski wymieszaną mąkę i sodę ze szczyptą soli.

W mące zrób wgłębienie, wlej do niego lekko ciepły miód.

Wbij jajko i zacznij zagniatać ciasto na gładką masę.

Utwórz z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.

Wyciągnij ciasto z lodówki. Porwij na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków rozwałkuj na 3mm placek.

Wytnij z ciasta wybrane kształty foremkami.

Delikatnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w 170 stopniach przez 10-15 minut, aż lekko się zarumienią.

Pierniki bez cukru wycinane z surowego ciasta
Pierniki bez cukru
Koszt przygotowania dania
14.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
305 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
79

Pierniki bez cukru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piernikach bez cukru

Okres świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić pierniki bez cukru. Są bardzo dobre w smaku i łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają długiego leżakowania, dlatego można je przygotować na chwilę przed samymi świętami.

Przepis na pierniki bez cukru jest niezwykle prosty, dlatego jest to również idealne zajęcie dla dzieci. Bożonarodzeniowe przygotowania nie mogą odbyć się bez pieczenia pierniczków. Te dietetyczne pierniczki z miodem na pewno Wam zasmakują.

W pierniczkach obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciasteczkom tak świątecznego aromatu i piernego smaku. Pierniki to ciastka jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywane są na święta Bożego Narodzenia. Uważa się je za wyroby typowo polskie, ale historia wskazuje, że swoje początki mogły mieć już w starożytnej Grecji. Pierniki od wielu lat królują na polskich, świątecznych stołach. Obecnie też przystrajają świąteczne drzewka. W dawnych latach były niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu.

Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciastka te w swoim składzie mają również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikom ich wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować ich aromat należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniczki były używane jako lek na przeziębienie. Pyszne i zdrowe, czy może być coś lepszego?

Jeśli szukasz przepisu na zdrowe, świąteczne, fit pierniki to jesteś w odpowiednim miejscu.

Wartości odżywcze pierników bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
381.79 kcal
305.43 kcal
Białko
9.00 g
7.20 g

Węglowodany w piernikach bez cukru

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
59.47 g
47.57 g
Węglowodany przyswajalne
59.42 g
47.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
12.91 g
10.32 g
Tłuszcze nasycone
8.85 g
7.08 g
Tłuszcze nienasycone
4.05 g
3.24 g

Witaminy w przepisie na pierniki bez cukru

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.06 mg
0.05 mg
Tiamina
0.54 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.23 mg
Niacyna
3.72 mg
2.98 mg
Foliany
85.24 µg (mcg)
68.19 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierniki bez cukru

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
78.44 mg
62.76 mg
Potas
94.93 mg
75.95 mg
Wapń
18.85 mg
15.08 mg
Fosfor
86.17 mg
68.93 mg
Magnez
21.64 mg
17.31 mg
Żelazo
3.32 mg
2.66 mg
Cynk
0.74 mg
0.59 mg
Miedź
0.12 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników bez cukru 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piernikach bez cukru

Lista alergenów dla pierników bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierników bez cukru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Miód
200 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Soda oczyszczona
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na pierniki bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób