Przepis na muffinki z cukinii krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, forma na muffiny

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce.

W misce umieść daktyle i banany, następnie składniki zblenduj.

Jajka wbij do miski i ubij mikserem na puszystą pianę, dodaj do masy jajecznej cukinię, mąkę ryżową oraz banany, wymieszaj dokładnie.

Rozpuść masło i czekoladę w mikrofali i wraz z proszkiem do pieczenia dodaj do masy na babeczki.

Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami, w każdą z nich wyłóż ciasto do 2/3 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Gotowe babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Często zadawane pytania

Muffinki z cukinii podane na ciemnej podkładce.
Muffinki z cukinii
Koszt przygotowania dania
16.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
277 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
49

Muffinki z cukinii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach z cukinii

Muffinki z cukinii to doskonała propozycja na słodkie babeczki bez dodatku cukru. Muffinki czekoladowe są wilgotne i zawierają dużo składników odżywczych. Przepis na muffinki z cukinii jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, daktyle, banan, czekolada gorzka, mąka ryżowa, jajka, proszek do pieczenia, masło i szczypta soli.

Jak zrobić muffinki z cukinii? Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. W misce umieść daktyle i banany i zblenduj. Jajka wbij do miski i ubij mikserem na puszystą pianę, dodaj do masy jajecznej cukinię, mąkę ryżową oraz banany, wymieszaj dokładnie. Rozpuść masło i czekoladę w mikrofali i wraz z proszkiem do pieczenia dodaj do masy na babeczki. Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami, w każdą z nich wyłóż ciasto do 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.

Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo – nerwowymi.

Czekolada gorzka użyta do przygotowania muffinek jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao (70-80%). Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza.

Podsumowując babeczki z cukinii to dobre drugie śniadanie dla dzieci. Fit babeczki z czekoladą mają niską zawartość kalorii, dlatego mogą je spożywać osoby dbające o linię. Pyszne babeczki czekoladowe z dodatkiem warzyw są wilgotne i doskonale sprawdzają się jako deser.

Wartości odżywcze muffinek z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
205.88 kcal
277.94 kcal
Białko
4.25 g
5.74 g

Węglowodany w muffinkach z cukinii

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
21.31 g
28.77 g
Węglowodany przyswajalne
19.17 g
25.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.14 g
2.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
12.05 g
16.27 g
Tłuszcze nasycone
7.60 g
10.27 g
Tłuszcze nienasycone
4.45 g
6.00 g
Tłuszcze jednonasycone
3.65 g
4.92 g
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
1.08 g
Cholesterol
91.88 mg
124.03 mg

Witaminy w przepisie na muffinki z cukinii

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A
95.78 µg (mcg)
129.30 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Witamina C
7.37 mg
9.95 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina E
0.47 mg
0.63 mg
Retinol
90.53 µg (mcg)
122.22 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.29 mg
Niacyna
0.62 mg
0.83 mg
Foliany
22.25 µg (mcg)
30.03 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
61.75 µg (mcg)
83.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z cukinii

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
32.45 mg
43.81 mg
Potas
267.49 mg
361.11 mg
Wapń
27.99 mg
37.79 mg
Fosfor
89.22 mg
120.45 mg
Magnez
31.35 mg
42.33 mg
Żelazo
1.07 mg
1.45 mg
Cynk
0.67 mg
0.91 mg
Miedź
0.14 mg
0.19 mg
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Mangan
0.31 mg
0.42 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z cukinii 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z cukinii

Lista alergenów dla muffinek z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania muffinek z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
2 małe sztuki
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka ryżowa
100 g
pół szklanki
7.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Daktyle suszone
100 g
9.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 100 g
Banan
130 g
1 średnia sztuka
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 2
0.87
Za 130 g
Masło
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
80 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Koszt składników
37.60
Jak oceniasz przepis na muffinki z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób