Przepis na muffinki z cukinii krok po kroku
- Cukinia 400 g 2 małe sztuki
- Jajko 4 szt.
- Mąka ryżowa 100 g pół szklanki
- Daktyle suszone 100 g
- Banan 130 g 1 średnia sztuka
- Masło 100 g
- Czekolada gorzka 80 g
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce.
W misce umieść daktyle i banany, następnie składniki zblenduj.
Jajka wbij do miski i ubij mikserem na puszystą pianę, dodaj do masy jajecznej cukinię, mąkę ryżową oraz banany, wymieszaj dokładnie.
Rozpuść masło i czekoladę w mikrofali i wraz z proszkiem do pieczenia dodaj do masy na babeczki.
Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami, w każdą z nich wyłóż ciasto do 2/3 wysokości.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Gotowe babeczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Często zadawane pytania
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Muffinki z jabłkami
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Muffinki z cukinii - cechy przepisu
Więcej o muffinkach z cukinii
Muffinki z cukinii to doskonała propozycja na słodkie babeczki bez dodatku cukru. Muffinki czekoladowe są wilgotne i zawierają dużo składników odżywczych. Przepis na muffinki z cukinii jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, daktyle, banan, czekolada gorzka, mąka ryżowa, jajka, proszek do pieczenia, masło i szczypta soli.
Jak zrobić muffinki z cukinii? Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. W misce umieść daktyle i banany i zblenduj. Jajka wbij do miski i ubij mikserem na puszystą pianę, dodaj do masy jajecznej cukinię, mąkę ryżową oraz banany, wymieszaj dokładnie. Rozpuść masło i czekoladę w mikrofali i wraz z proszkiem do pieczenia dodaj do masy na babeczki. Foremkę na babeczki wyłóż papilotkami, w każdą z nich wyłóż ciasto do 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.
Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo – nerwowymi.
Czekolada gorzka użyta do przygotowania muffinek jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao (70-80%). Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza.
Podsumowując babeczki z cukinii to dobre drugie śniadanie dla dzieci. Fit babeczki z czekoladą mają niską zawartość kalorii, dlatego mogą je spożywać osoby dbające o linię. Pyszne babeczki czekoladowe z dodatkiem warzyw są wilgotne i doskonale sprawdzają się jako deser.
Wartości odżywcze muffinek z cukinii
Energia i białka
(135g)
Węglowodany w muffinkach z cukinii
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy w przepisie na muffinki z cukinii
(135g)
Składniki mineralne w przepisie na muffinki z cukinii
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w muffinkach z cukinii
Lista alergenów dla muffinek z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło