Przepis na ciasto daktylowe krok po kroku

Składniki
  • Daktyle suszone 200 g
  • Jajko 3 szt.
  • Masło 200 g
  • Czekolada gorzka 200 g
  • Mąka pszenna typ 1850 80 g
  • Wiórki kokosowe 50 g
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, blender, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska, szklana miska

Daktyle zalej wodą i zostaw na noc.

Na drugi dzień odsącz daktyle i zblenduj je na gładką masę z dodatkiem jajek.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło - na garnku z wodą połóż szklaną miskę i włóż do niej masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj wodę, a pod wpływem ciepła wody i pary wodnej czekolada i masło się rozpuszczą. Od czasu do czasu zamieszaj, aby było szybciej.

Do daktyli dodaj czekoladę z masłem i zblenduj.

Następnie wsyp mąkę i ponownie zblenduj.

Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie masę.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto i piecz w 180 C przez 25 minut.

4 kawałki ciasta daktylowego na tekturze. Obok, na różowym tle, leż widelec, kawałki czekolady i kubek kakao.
ciasto daktylowe
Koszt przygotowania dania
23.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
336 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Ciasto daktylowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście daktylowym

Ciasto daktylowe jest takim a’la brownie, ale bogatsze i zdrowsze, ponieważ nie dodaje się do niego cukru. Wielu osobom wydaje się, że ciasto bez cukru będzie niesmaczne i tu bardzo się mylą. Daktylowiec to pyszne ciasto, które swoją słodycz zawdzięcza właśnie daktylom. Dla osób, które nie miały okazji poznać do tej pory daktyli, powiem, że są to owoce daktylowca, czyli drzewa, które występowało już w czasach prehistorycznych. Nazwa daktyli pochodzi od słowa „daktulos”, które oznacza palce i suszone daktyle rzeczywiście trochę przypominają krótkie palce. Najpopularniejsze są chyba w krajach arabskich. Suszone daktyle mają podłużny kształt i są brązowego koloru. Zawierają dużo błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego mają pozytywne działanie na układ pokarmowy i zapobiegają wystąpieniu zaparć. Ze względu na swój słodki smak mogą być alternatywą dla słodyczy. Dodatkowo bogactwo antyoksydantów wspomaga usuwanie wolnych rodników, co pozytywnie wpływa na stan zdrowia, w tym pomaga zwalczać stany zapalne, działa antykancerogennie, a także może opóźniać procesy starzenia. Można ich używać jako słodki dodatek do ciast, koktajli, sałatek, owsianek, oraz przeróżnych „kulek mocy”.

Czas na przepis na ciasto z daktylami. Zrobimy je z daktylami suszonymi, kokosem, jajkami, gorzką czekoladą, margaryną i mąką pełnoziarnistą. Nasze zdrowe ciasto z daktylami zaczynamy od namoczenia daktyli w wodzie, najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień odciskamy delikatnie daktyle i blendujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Do daktyli dodajemy jajka, rozpuszczona czekoladę z margaryną i blendujemy. Następnie wsypujemy mąkę i znowu blendujemy — w razie potrzeby możemy dolać trochę wody, w której moczyły się daktyle. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy z resztą ciasta. Taką masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 25 minut. Gotowy placek z daktylami najlepiej podawać ze świeżymi owocami.

Wartości odżywcze ciasta daktylowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (75g)
Energia (kalorie)
448.93 kcal
336.70 kcal
Białko
6.15 g
4.62 g

Węglowodany w cieście daktylowym

Na 100g
Na porcję (75g)
Węglowodany
36.30 g
27.23 g
Węglowodany przyswajalne
30.87 g
23.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (75g)
Tłuszcz
32.37 g
24.28 g
Tłuszcze nasycone
22.39 g
16.79 g
Tłuszcze nienasycone
9.98 g
7.48 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.64 g
6.48 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.34 g
1.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto daktylowe

Na 100g
Na porcję (75g)
Witamina B6
0.12 mg
0.09 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.10 mg
Niacyna
1.02 mg
0.77 mg
Foliany
17.57 µg (mcg)
13.18 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto daktylowe

Na 100g
Na porcję (75g)
Sód
33.65 mg
25.24 mg
Potas
368.04 mg
276.03 mg
Wapń
43.11 mg
32.33 mg
Fosfor
156.79 mg
117.59 mg
Magnez
68.78 mg
51.59 mg
Żelazo
2.50 mg
1.87 mg
Cynk
1.32 mg
0.99 mg
Miedź
0.38 mg
0.29 mg
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta daktylowego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście daktylowym

Lista alergenów dla ciasta daktylowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Cena przygotowania ciasta daktylowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Daktyle suszone
200 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 1850
80 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 80 g
Wiórki kokosowe
50 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
38.00
Łączny koszt
23.82
Jak oceniasz przepis na ciasto daktylowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób