Ciasto daktylowe

Opublikowano: 27.06.2021 r., 21:17 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
4 kawałki ciasta daktylowego na tekturze. Obok, na różowym tle, leż widelec, kawałki czekolady i kubek kakao.
Ciasto daktylowe
Ciasto daktylowe to pyszne, wilgotne i zdrowe ciasto czekoladowe z suszonymi daktylami i wiórkami kokosa, które nie ma dodanego cukru, mimo tego daktylowiec jest słodki.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Blendowanie 25 min
336 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Daktyle suszone (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło (200 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (80 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blender, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska, szklana miska

Przepis na ciasto daktylowe krok po kroku

Daktyle zalej wodą i zostaw na noc.

Na drugi dzień odsącz daktyle i zblenduj je na gładką masę z dodatkiem jajek.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło - na garnku z wodą połóż szklaną miskę i włóż do niej masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj wodę, a pod wpływem ciepła wody i pary wodnej czekolada i masło się rozpuszczą. Od czasu do czasu zamieszaj, aby było szybciej.

Do daktyli dodaj czekoladę z masłem i zblenduj.

Następnie wsyp mąkę i ponownie zblenduj.

Na koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie masę.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto i piecz w 180 C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto daktylowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta daktylowego

Ciasto daktylowe jest takim a’la brownie, ale bogatsze i zdrowsze, ponieważ nie dodaje się do niego cukru. Wielu osobom wydaje się, że ciasto bez cukru będzie niesmaczne i tu bardzo się mylą. Daktylowiec to pyszne ciasto, które swoją słodycz zawdzięcza właśnie daktylom. Dla osób, które nie miały okazji poznać do tej pory daktyli, powiem, że są to owoce daktylowca, czyli drzewa, które występowało już w czasach prehistorycznych. Nazwa daktyli pochodzi od słowa „daktulos”, które oznacza palce i suszone daktyle rzeczywiście trochę przypominają krótkie palce. Najpopularniejsze są chyba w krajach arabskich. Suszone daktyle mają podłużny kształt i są brązowego koloru. Zawierają dużo błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego mają pozytywne działanie na układ pokarmowy i zapobiegają wystąpieniu zaparć. Ze względu na swój słodki smak mogą być alternatywą dla słodyczy. Dodatkowo bogactwo antyoksydantów wspomaga usuwanie wolnych rodników, co pozytywnie wpływa na stan zdrowia, w tym pomaga zwalczać stany zapalne, działa antykancerogennie, a także może opóźniać procesy starzenia. Można ich używać jako słodki dodatek do ciast, koktajli, sałatek, owsianek, oraz przeróżnych „kulek mocy”.

Czas na przepis na ciasto z daktylami. Zrobimy je z daktylami suszonymi, kokosem, jajkami, gorzką czekoladą, margaryną i mąką pełnoziarnistą. Nasze zdrowe ciasto z daktylami zaczynamy od namoczenia daktyli w wodzie, najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień odciskamy delikatnie daktyle i blendujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Do daktyli dodajemy jajka, rozpuszczona czekoladę z margaryną i blendujemy. Następnie wsypujemy mąkę i znowu blendujemy — w razie potrzeby możemy dolać trochę wody, w której moczyły się daktyle. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy z resztą ciasta. Taką masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 25 minut. Gotowy placek z daktylami najlepiej podawać ze świeżymi owocami.

Alergeny w cieście daktylowym

Lista alergenów dla ciasta daktylowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Wartości odżywcze ciasta daktylowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto daktylowe ma niski indeks glikemiczny i jest zdrowym zamiennikiem zwykłego brownie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
448.93
336.70
Białko (g)
6.15
4.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
36.30
27.23
Węglowodany przyswajalne (g)
30.87
23.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.43
4.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
32.37
24.28
Tłuszcze nasycone (g)
22.39
16.79
Tłuszcze nienasycone (g)
9.98
7.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.64
6.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
1.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
117.97
88.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
183.02
137.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.75
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.06
Ryboflawina (mg)
0.14
0.10
Niacyna (mg)
1.02
0.77
Foliany (µg (mcg))
17.57
13.18
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
42.23
31.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
33.65
25.24
Potas (mg)
368.04
276.03
Wapń (mg)
43.11
32.33
Fosfor (mg)
156.79
117.59
Magnez (mg)
68.78
51.59
Żelazo (mg)
2.50
1.87
Cynk (mg)
1.32
0.99
Miedź (mg)
0.38
0.29
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.81
0.61
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta daktylowego 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta daktylowego

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Daktyle suszone
200 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 1850
80 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 80 g
Wiórki kokosowe
50 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
38.00