Przepis na karmel z daktyli krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
mikser, miska

Daktyle przełóż do miski i zalej gorącą wodą.

Odstaw na 30 minut.

Namoczone daktyle, napój migdałowy i masło orzechowe zmiksuj.

Możesz dodać odrobinę wody, gdy konsystencja będzie zbyt gęsta.

karmel z daktyli
Karmel z daktyli
Koszt przygotowania dania
8.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
190 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
100

Karmel z daktyli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o karmelu z daktyli

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na karmel z daktyli, będzie to alternatywa tradycyjnego karmelu, który zazwyczaj zawiera duże ilości cukru, barwników i konserwantów. Mój pomysł na słony karmel jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo fit bez dodatku zbędnego cukru.

Jeśli jesteś na diecie lub liczysz kalorie, to idealny przepis dla ciebie. Karmel możesz wykorzystać do wielu słodkich przepisów. Dodatkowo karmel z daktyli z mojego przepisu, nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Zamiast mleka krowiego użyłam napoju roślinnego. Śmiało możesz zdecydować jaki rodzaj napoju to będzie, pamiętaj, aby zwrócić szczególną uwagę na skład. Produkty roślinne zawierają niższe ilości wapnia w swoim składzie niż tradycyjna wersja, dlatego wybieraj napoje fortyfikowane. Nie zapominajmy jednak, że daktyle nie dostarczają do naszego organizmu większych ilości witamin i składników mineralnych, za to mają wysoki indeks glikemicznym, który wynosi ponad 100. Jest to bardzo ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym do 50. Jeśli jesteś na diecie tradycyjnej i nie wykluczasz produktów pochodzenia zwierzęcego, możesz użyć do tego przepisu mleko krowie lub postawić na zwykłą wodę. To bardzo prosty przepis, który przygotujesz dosłownie z kilku składników. Będą Ci potrzebne daktyle, niecała szklanka mleka, napoju roślinnego lub wody, masło orzechowe i szczyptę soli.

Jeśli zdecydujesz się na suszone daktyle, wcześniej przełóż je do miski i zalej gorącą wodą. Pozostaw na 30 min do napęcznienia. Jeśli korzystasz z daktyli świeżych, wystarczy, że usuniesz nich pestkę. Przełóż wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Nasz pyszny i słodki karmel gotowy. W momencie, gdy masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i zmiksuj ponownie. Karmel z daktyli to dobry pomysł na dodatek do słodkich dań takich jak naleśniki lub domowe gofry.

Jeśli już wiesz jak zrobić karmel z daktyli, przygotuj go samodzielnie w domu.

Każdy deser z naszym karmelem, będzie jeszcze lepszy.

Wartości odżywcze karmelu z daktyli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
190.44 kcal
190.44 kcal
Białko
2.85 g
2.85 g

Węglowodany w karmelu z daktyli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
41.02 g
41.02 g
Węglowodany przyswajalne
36.47 g
36.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.55 g
4.55 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
3.80 g
3.80 g
Tłuszcze nasycone
1.06 g
1.06 g
Tłuszcze nienasycone
2.73 g
2.73 g
Tłuszcze jednonasycone
1.85 g
1.85 g
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
0.88 g

Witaminy w przepisie na karmel z daktyli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina E
1.77 mg
1.77 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.05 mg
Niacyna
1.52 mg
1.52 mg
Foliany
15.69 µg (mcg)
15.69 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na karmel z daktyli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
57.85 mg
57.85 mg
Potas
404.83 mg
404.83 mg
Wapń
100.04 mg
100.04 mg
Fosfor
57.23 mg
57.23 mg
Magnez
35.46 mg
35.46 mg
Żelazo
0.76 mg
0.76 mg
Cynk
0.33 mg
0.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny karmelu z daktyli 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karmelu z daktyli

Lista alergenów dla karmelu z daktyli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Cena przygotowania karmelu z daktyli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Daktyle suszone
250 g
1 szklanka
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.62
Za 250 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
200 ml
3/4 szklanki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 200 ml
Masło orzechowe
30 g
3 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na karmel z daktyli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób